Vegan Walnoot Bolognese

recept spaghetti bolognese walnoot vegan
recept spaghetti bolognese walnoot vegan 2

Vegan Walnoot Bolognese

Wie aan spaghetti bolognese denkt, denkt aan tomaten-gehaktsaus. Ik heb de code gekraakt voor het perfecte plantaardige bolognese-gehakt. Dit recept doet me denken aan een oude foto waarop ik als klein meisje de spaghettislierten in mijn haar heb hangen en de saus over mijn wangen heb gesmeerd.

Om de typische vleesachtige structuur voor spaghetti bolognesete te creëren heb ik walnoten en paddestoelen gebruikt. De kruiden, rode wijn en ahornsiroop geven de saus daarnaast een lekkere diepe smaak. Dit is écht comfort food dat goed smaakt met een glas goede wijn.

Voor 4 personen

1 el olijfolie + extra
1 rode ui, fijngesneden

2 tenen knoflook, fijngehakt
1 wortel, in kleine blokjes
1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes
400 gram kastanjechampignons

1 cup / 125 gram walnoten, geroosterd
1 tl paprikapoeder
1 tl oregano, gedroogd

6 zongedroogde tomaten
1 el sojasaus
1 tl ahornsiroop of suiker

660 ml tomatenpassata
4 el rode wijn (optioneel)
hand peterselie, fijngehakt
hand basilicum, in stukjes gescheurd
1 tl zout
1/4 tl zwarte peper
300 gram spaghetti

Doe de walnoten, paprikapoeder, oregano, zout en zongedroogde tomaten in de keukenmachine. Druk een paar keer op de ‘pulse’ knop zodat het een grof mengsel wordt. Voeg de champignons toe en zorg dat er een mengsel staat dat een beetje op gehakt lijkt.

Verwarm in een sauspan een eetlepel olijfolie en fruit de ui en knoflook 3-4 minuten op laag vuur. Voeg de bleekselderij en wortel toe en fruit nog ongeveer 4-5 minuten. Voeg het walnotenmengsel toe en bak nog 1 minuut. Voeg nu de tomatenpassata, sojasaus, ahornsiroop en rode wijn toe. Laat 25 minuten pruttelen op laag vuur.

Kook ondertussen de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Breng de saus verder op smaak met peper en zout en roer de basilicum erdoor. Verdeel de spaghetti over vier borden en serveer met de saus. Garneer met de peterselie en een scheut olijfolie.

Buon appetito!

Ga jij dit recept maken? Tof als je het deelt op Instagram of Facebook met de #vegadutchie!

X Jolijn

 

recept spaghetti bolognese walnoot vegan 3

2017-01-11T16:39:19+00:00Lunch & Avond|38 Comments

38 Comments

  1. Caroline 22 april 2018 at 08:20 - Reply

    Zou het ook met pijnboompitten kunnen?

    • Jolijn 24 april 2018 at 08:54 - Reply

      Goeie vraag! Ik denk dat de structuur wel anders wordt, maar het is het proberen waard :-). Laat je me weten hoe het is geworden? X

  2. Jolanda 30 januari 2018 at 19:16 - Reply

    Dit is echt superlekker! Zou je de saus ook kunnen invriezen voor een week of 2 later?

  3. Monique 12 september 2017 at 09:38 - Reply

    Hé Jolijn,

    In het verleden heb ik me al vaker door je laten inspireren, maar wil nu toch even met je delen hoe gelukkig je mij (en mijn kids) hebt gemaakt met dit hemelse recept :-)! Eindelijk een échte bolognese, hoeveel lekkerder kan het worden? Ik ben zo blij dat het je gelukt is de code te kraken! De pan werd hier gisteren letterlijk uitgelikt :-)!

  4. Bianca 2 september 2017 at 13:14 - Reply

    Hallo, gisteren je recept gemaakt voor mijn jongste dochter (sinds 3 weken vegan). En zij en mijn man (grote vlees eter) vonden het hartstikke lekker. Hartelijk bedankt voor het delen!

    • Jolijn 11 september 2017 at 14:53 - Reply

      Ha Bianca,

      Haha, wat fijn! Blij om te horen. En heel graag gedaan.

      Liefs Jolijn

  5. Astrid 14 augustus 2017 at 15:09 - Reply

    Hoi Jolijn, ik heb je recept nu 2x gemaakt; afgelopen weekend ook voor mijn zus en zwager waarvan de laatste echt een carnivoor is. Ze vonden het allebei erg lekker! Ik heb jouw recept met bronvermelding opgenomen in mijn eigen recepturenlijst want het is echt een toprecept en dat mag iedereen weten! Ik was voordat ik vegan werd namelijk verzot op bolognese en had nog niet eerder een acceptabele vervanger gevonden! Heel erg bedankt! <3 O en ik vind de wijn echt een must, voegt echt wel behoorlijk wat toe aan de smaak!

    • Jolijn 22 augustus 2017 at 11:49 - Reply

      Ha Astrid,

      Wow, wat te gek om te horen! Blij mee 🙂
      Ja, de wijn maakt het recept echt af.

      Liefs Jolijn

  6. Nicole 25 juni 2017 at 20:29 - Reply

    Dit lijkt me zo lekker om uit te proberen! Helaas ben ik allergisch voor paddenstoelen, is er misschien een soort groente die je als veranger voor de paddenstoelen adviseert?

    • Jolijn 22 augustus 2017 at 11:52 - Reply

      Ha Nicole,

      Sorry voor het late antwoord! Goeie vraag. Ik zou dezelfde hoeveelheid verkruimelde tempeh gebruiken als ik jou was. Ben heel benieuwd hoe dat wordt :-).

      Liefs Jolijn

  7. Harriët 14 maart 2017 at 16:38 - Reply

    Ik ben fan van dit recept. Al een aantal keer gemaakt. Makkelijk en erg smaakvol 🙂 en mijn vriend dacht de eerste keer dat het pasta met gehakt was. Perfect vega alternatief dus!

    • Jolijn 29 maart 2017 at 13:59 - Reply

      Haha, geweldig dat hij het niet doorhad! Leuk om te horen.

  8. Judith 8 maart 2017 at 19:37 - Reply

    Echt super dit recept…
    Mn kids hebben het ‘gewoon’ gegeten alsof het een ‘echte΅bolognese was..:)

    • Jolijn 10 maart 2017 at 07:24 - Reply

      Wat goed! Leuk dat hij ook bij kinderen in de smaak valt.

  9. Debbie 2 maart 2017 at 19:32 - Reply

    Beste recept ooit. Serieus. Vooral met die bleekselderij erin, nom! En wijn natuurlijk, spreekt voor zich……. 😉

    • Jolijn 7 maart 2017 at 09:39 - Reply

      Haha, ja die wijn voegt een hele lekkere smaakt toe hè!

  10. inèz 23 februari 2017 at 11:56 - Reply

    Gisteren gemaakt en het smaakt zooooo lekker

    • Cor 23 februari 2017 at 21:42 - Reply

      Inderdaad het smaakte heerlijk 😋 Cor

  11. Demi | StudioKOOK 15 februari 2017 at 15:54 - Reply

    Deze variant moet ik een keer proberen!

  12. Jasmijn 11 februari 2017 at 20:06 - Reply

    Vandaag voor het eerst dit recept van je gemaakt, het was echt héérlijk! Ben benieuwd naar alle andere recepten uit het boek.. dit smaakt naar meer!

    • Jolijn 14 februari 2017 at 18:41 - Reply

      Ha Jasmijn,

      Leuk dat je de pasta hebt gemaakt! Ben blij dat het zo lekker was. En hoe je de andere recepten vindt :-). Liefs Jolijn

  13. Anique 17 januari 2017 at 17:12 - Reply

    Ik ben nu van deze pasta aan het genieten, Echt heerlijk! Ik heb er paksoi aan toegevoegd in plaats van bleekselderij.
    Bedankt weer voor een super lekker recept!

    • Jolijn 23 januari 2017 at 14:22 - Reply

      Leuk dat het zo goed is gelukt!

  14. Tessa 17 januari 2017 at 08:02 - Reply

    Dit recept hebben mijn zusje en ik gister gemaakt, het was héérlijk! Die ga ik zeker onthouden 🙂 Dank voor het delen!

    • Jolijn 23 januari 2017 at 14:22 - Reply

      Yay! Leuk dat het zo lekker is geworden.

  15. Neel Schmidt 13 januari 2017 at 18:16 - Reply

    Lieve Jo, we zijn het gerecht aan het maken…mmm, het ruikt zoooo heerlijk !
    x van Neel

  16. Nurania 12 januari 2017 at 20:06 - Reply

    Heerlijk recept! Ga ik komend weeken maken. Nog wel een vraag; welke noten kan ik het beste gebruiken i.p.v walnoten i.v.m. allergie?

    • Jolijn 13 januari 2017 at 13:11 - Reply

      Ha Nurania,

      Leuk dat je het gaat proberen! Je kunt ook pecannoten nemen. Mag je dat wel?

      Liefs

      • Nurania 13 januari 2017 at 15:31 - Reply

        Yes, pecannoten! Dank je wel

  17. Monique 12 januari 2017 at 18:09 - Reply

    Wat is ie heeeeeerlijk!!!! Echt de code gekraakt, te gek! 🙂

  18. Tine 12 januari 2017 at 08:31 - Reply

    Oh dit ziet er zo lekker uit! Ik heb al heel lang zin in nog eens een bolognese te eten, dit gaat ‘m worden! Ik heb al wel eens een tomatensaus met walnootjes gemaakt, maar de combinatie van champignons, walnoten en gedroogde tomaten voor de structuur lijkt me echt heerlijk. Ga ik snel maken!

    • Jolijn 12 januari 2017 at 09:26 - Reply

      Haha, dat had ik ook! Geniet ervan 🙂

  19. inèz 11 januari 2017 at 16:52 - Reply

    Echt een gerecht voor mij. In het weekend uit proberen.

    • Jolijn 12 januari 2017 at 09:25 - Reply

      Leuk! Laat je me weten hoe het is geworden? X

Leave A Comment