Vegan Saffraan Rijst

vegadutchie kruidige vegan saffraanrijst ayurveda

Vegan Saffraan Rijst

Ook altijd koude voeten in de herfst & winter? Dan is dit recept iets voor jou! In deze vegan saffraan rijst zitten kruiden als gember, kruidnagel, komijn en zwarte peper die je lichaam warm maken.

Kruiden boosten ook je spijsvertering dus als je veel last hebt van oprispingen of winderigheid dan is het een aanrader om ze veel te gebruiken in je recepten.  Vooral komijn heeft een positieve werking op je spijsvertering en kan ook helpen bij darmkrampen. 

Om van deze rijst een maaltijd te maken kun je er gestoofde of gebakken groenten bij doen. Ik vind het echter ook heerlijk om dit gerecht als lunch te eten zonder iets erbij. Als je deze rijst op zondag maakt kun je het een paar dagen voor lunch meenemen. Super voedzaam en lekker!

Enjoy!

Voor +/- 4 porties

1 cup / 200 gram (bruine) basmatirijst, gaargekookt en afgekoeld*
2 el kokosolie extra virgine
1 ui, fijngesneden
3 tenen knoflook, fijngesneden
1 el fijngehakte verse gember
1 tl mosterdzaad
12 kruidnagels
12 kardemomzaden
1,5 tl komijnpoeder
1,5 tl kurkumapoeder
5 draadjes saffraan
1 tl zout
zwarte peper

Verhit in een bakpan de kokosolie en bak de ui, knoflook en gember op middelhoog vuur 3 minuten of tot de ui glazig en zacht is. Voeg de kruidnagels, kardemomzaden, komijnpoeder, kurkumapoeder, mosterdzaad en saffraan toe en bak 1 minuutje mee. Voeg nu de gekookte rijst en zout toe en roerbak een paar minuten tot alle rijst een gele kleur heeft gekregen. Breng op smaak met peper en eventueel extra zout.

* Als je vergeten bent van te voren rijst te koken dan kun je het recept ook anders maken. Voeg dan na het bakken van de kruiden de ongekookte rijst toe + 2 cups water. Zet de deksel op de pan, draai het vuur lager en laat de rijst in zo’n 20-30 minuten gaarkoken. Breng daarna op smaak.

X Jolijn

vegadutchie kruidige vegan saffraanrijst ayurveda
vegan-recept-rijst-saffraan

6 Comments

  1. Debbie 10 februari 2017 at 17:33 - Reply

    He Jolijn!

    Mijn vriend Sjoerd vindt de rijst helemaal super! Staat voor vanavond weer op het menu!
    Thanks!

    Groetjes Debbie

    • Jolijn 14 februari 2017 at 18:42 - Reply

      Ha Debbie,

      Wat goed om te horen! Mijn Sjoerd vindt hem ook lekker haha. Geniet ervan!

      Liefs Jolijn

  2. Eliza 4 november 2016 at 08:39 - Reply

    Lijkt me heerlijk! Maar wat doe je met de kardemomzaden en de kruidnagels? Haal je die er weer uit voor het serveren?
    Groetjes Eliza

    • Jolijn 4 november 2016 at 11:28 - Reply

      Ik heb ze erin laten zitten, maar je kunt ze er inderdaad ook even uithalen voor het eten 🙂

      • Eliza 5 november 2016 at 08:39 - Reply

        Ik heb het gisteren gemaakt en het was heerlijk!! Dank je wel! Groetjes Eliza

Leave A Comment