Vegan Kerst Kroketten

kroketten-vegan-glutenvrij-kerst-recept

Het Vegadutchie Kerstmenu is vegan, heerlijk, niet te ingewikkeld en ook geschikt voor die verstokte carnivoor in de familie. Ik deel het driegangenmenu met jullie per gang, zodat het ook per gerecht straks nog goed vindbaar is voor tijdens andere (feestelijke) gelegenheden én om de spanning lekker op te bouwen. En, trust me, de andere gangen zijn óók superlekker! Deel 2: voorgerecht.

Oké gefrituurd eten mag je nooit echt gezond noemen. Maar het scheelt wel heel erg wát je in de frituur gooit. Deze kroketten zijn volledig vegan en glutenvrij gemaakt met verse biologische groenten en kokosolie, en ook in kokosolie gebakken. Wij hebben speciaal voor dit recept (en om de oliebollen van vorig jaar opnieuw te maken) een frituurpan aangeschaft en zodra je deze kroketten proeft weet je waarom dat een goed idee was! Het testpanel was zo enthousiast dat het al snel niet meer ging over de kroketten zelf, maar over waarom ik nog journalist ben en geen professionele vegan krokettenbakker wordt.

De kroketten zijn niet heel moeilijk om te maken, maar het kost wel best wat tijd. Dat hoeft je niet af te schrikken, want je kunt de voorbereiding gerust in delen doen. Zo kun je bijvoorbeeld eerst de ragout maken en die rustig laten afkoelen en een dag later pas kroketten rollen. Die kun je vervolgens weer invriezen. Het is ook heel goed mogelijk om dit te doen op een drukke dag wanneer je met een kerstmenu bezig bent, zo lang je maar op tijd begint.

test

Vegan Kerst Kroketten

Ingrediënten
voor 8 tot 12 kroketten of 18 tot 20 bitterballen

Vulling
180 gram doperwten uit de vriezer
150 gram portobellopaddestoelen

Roux

1 rode ui
120 gram kokosolie
120 gram meel naar keuze, ik gebruikte boekweitmeel maar spelt werkt ook goed
450 ml groentenbouillon
2 el gedroogde peterselie
1 el (rauwe appel)azijn
1-2 tl zout (naar smaak)
1-2 tl peper  (naar smaak)
1/2 el arrowroot poeder

Overig

3 el maïsmeel
3 el havermout (eventueel glutenvrije)
ontgeurde kokosolie
verse peterselie

Snijd de ui fijn en bak de uiensnippers op laag vuur in een halve eetlepel van de kokosolie tot ze glazig zijn. Snijd ondertussen de paddenstoelen zeer fijn (eventueel in de keukenmachine). Voeg de rest van kokosolie toe aan de pan met uien en laat dit smelten en opwarmen. Roer het meel er voorzichtig doorheen tot het een dikke massa is. Warm de bouillon op in een pannetje tot het kookt. Schenk het dan voorzichtig bij de roux. Als al het vocht is opgenomen voeg je de gesneden paddenstoelen, de doperwten, de peterselie, de azijn, de arrowroot en peper en zout toe. Bak die nog een minuut of 15 mee tot het een stevige glanzende ragout is. Voeg indien nodig nog wat warm water toe, maar maak de ragout niet te dun.

Haal de ragout van het vuur en laat hem helemaal afkoelen. Je kunt hem onder een doek buiten zetten of met wat meer geduld binnen houden. Iets warms in de koelkast zetten is slecht voor je koelkast.

Pak twee diepe borden. Vul er een met wat water en de tweede met het maïsmeel en de havervlokken. Draai eerst stevige ballen van de ragout. Rol ze daarna plat in je handen tot ze de vorm van een kroket hebben en haal ze door de paneermix. Maak ze vervolgens een beetje nat en haal ze nog een keer door de paneermix. Leg de kroketten op een bord en dek ze af met vershoudfolie of aluminiumfolie. Laat ze nog minimaal een halfuur rusten in de koelkast, of vries ze in voor later gebruik.

Ik gebruik de goedkoopste kokosolie die ik kan vinden want je hebt best veel olie nodig. Haal de gestolde olie uit de potten door ze even onder de kraan te houden en het eruit te lepelen. Verwarm de kokosolie tot 180 graden in een frituurpan (of op het fornuis, maar let op dat de olie niet verbrand) en bak bevroren kroketten in kleine porties in ongeveer 8 minuten bruin. Als je kleinere kroketten of bitterballen maakt of wanneer je kroketten niet ingevroren zijn, hoef je minder lang te frituren, ongeveer 5 minuten. Doe tot slot per persoon een klein takje verse peterselie in de frituur. Schep ze er heel voorzichtig uit en bewaar ze voor de garnering.

Serveer één kroket per persoon (en bewaar de rest in de vriezer of voor mensen die heel hard smeken om een tweede kroket) op een mooi klein bordje. Gebruik de gefrituurde peterselie ter decoratie. Je kunt er bestek bij geven, maar de meeste mensen zullen dit toch met hun handen willen eten.

x
Sjoerd

vegan-kroketten-recept
2015-12-24T10:01:59+00:00 Avond, Feest, Glutenvrij|14 Reacties

14 Comments

  1. chantal 17 april 2016 om 15:17 - Antwoorden

    hoi wat is arrowroot poeder

    en door wat kan je mais meel ook veranderen in boekweit?

    • Jolijn 18 april 2016 om 13:20 - Antwoorden

      Ha Chantal,

      Arrowroot is een bindmiddel wat van een plant uit de regenwouden komt. Het heeft een vrij neutrale smaak. Je kunt mais ook veranderen in boekweit hoor!

  2. Akke 20 december 2015 om 13:50 - Antwoorden

    Hoi Sjoerd en vegadutchie,

    De kroketten gaan internationaal! Ik maak ze in Southampton (U.K.) Een vegan kroket … mmmmm!!!

  3. Tine 17 december 2015 om 12:01 - Antwoorden

    Zo’n origineel recept, klinkt echt heerlijk! Ik heb geen friteuse en ben niet van plan om er eentje aan te schaffen voorlopig, maar ik heb zin om eens te experimenteren met de oven!

    • Sjoerd 17 december 2015 om 12:03 - Antwoorden

      Hi Tine,

      Je kunt het ook zonder friteuse doen. Frituren kan in een pan op het fornuis, maar het is dan wel raadzaam een thermometer aan te schaffen om te voorkomen dat je olie verbrandt. Hoor heel graag of het ook lukt in de oven!

      Gr,
      Sjoerd

  4. Claudia 17 december 2015 om 09:05 - Antwoorden

    Dit klinkt zo goed! Ik woon in Noorwegen en ik denk dat ik met deze vega-versie van dit typisch Nederlandse hapje wel kan scoren ;). Dankjewel!

    • Sjoerd 17 december 2015 om 12:03 - Antwoorden

      De vegan kroket gaat nu al de landsgrenzen over! Nice!

  5. SW 17 december 2015 om 07:55 - Antwoorden

    Klinkt als een heerlijk recept! Maar rode wijnazijn is niet vegan toch?

    • Jolijn 17 december 2015 om 08:28 - Antwoorden

      In principe is azijn gewoon vegan hoor!

      • SW 17 december 2015 om 10:13 - Antwoorden

        Rode wijnazijn niet aangezien de rode wijn met dierlijke producten geklaard is! Vandaar dat er ook specifiek veganistische wijn te koop is.

        • Sjoerd 17 december 2015 om 12:05 - Antwoorden

          Had ik niet bij stil gestaan. Je kunt ook gewone (of appelazijn) gebruiken. Het gaat erom dat het zuur van de azijn de smaken net een beetje ophaalt. Weglaten kan ook. Ik zal het in het recept aanpassen. Dank je!

          Sjoerd

          • SW 17 december 2015 om 13:02

            Geen probleem! En bedankt voor de tip!

Geef een reactie