Vegan Kerst Diner – Gerookte auberginerolletjes, Gevulde Paprika’s & Pecan Kersttaart

vegadutchie kersthapjes vegan kerst diner recept dadels aubergine 5

Een paar weken geleden zei ik nog: ‘ik ben nu wel een keer klaar met Kerst’. ‘Ja hoor, geloof je het zelf’, was het antwoord van Sjoerd. En toen kwamen de lichtjes in de straten en hoorde ik het eerste kerstnummertje op de radio. Shit, die kerstnerd zit nog steeds in me! Tijd om een vegan kerst diner te gaan maken voor jullie!

De woonkamer staat alweer vol met een klein kerstboompje, een paar kersttakken, kaarsen, frutsels en kaarsen. En hoe tof is het eigenlijk. Het gaat helemaal niet om de kerstdagen zelf, maar om de gezelligheid van de decembermaand.

En de oliebollen. Meer oliebollen. En ander lekker eten.

Ieder jaar creëer ik voor jullie een vegan kerst diner, maar dit jaar heb ik een menu heb samengesteld uit de beste (kerst)recepten die al op mijn site stonden. Ze zijn simpel, feestelijk en uiteraard heeerlijk! Geniet ervan 🙂

Voorgerecht

Gerookte Auberginerolletjes met Dadels

Voor 10-15 rolletjes (ongeveer 3 per persoon voor een voorgerecht)

1 grote aubergine
10-15 verse medjouldadels, ontpit

2 el olijfolie
2 el tamari of sojasaus
1 el appelciderazijn
1 el ahornsiroop
1 tl gerookte paprikapoeder*

1 zakje rucola
balsamicoazijn
geroosterd sesamzaad

*Het gerookte paprikapoeder is wat dit gerecht maakt. Het geeft de rokerige smaak die aan bacon doet denken. Je vindt de gerookte variant op de markt bij een kruidenstal of in de toko. Het zoeken waard!

Snijd de bovenkant en een stukje van de onderkant van de aubergine af, dan kun je hem makkelijker in lange plakken snijden. Snijd de aubergine in 10-15 dunne plakken. Leg de aubergine in een grote ovenschaal. Meng in een klein bakje de olijfolie, de tamari, de appelciderazijn, de ahornsiroop en het gerookte paprikapoeder. Schenk dat over de aubergine heen en zorg ervoor dat alles goed bedekt is met de dressing. Laat minstens 30 minuten marineren.

Vet een grillpan- of plaat in met een beetje olijfolie en verhit hem. Gril de plakken aubergine zo’n 2 minuten per kant tot ze goudbruin en zacht zijn. Probeer er mooie grilstrepen op te krijgen om de aubergine meer op bacon te laten lijken.

Rol een medjouldadel in een plak aubergine en zet vast met een satéprikker. Ga door tot alle dadels en aubergineplakken op zijn.

Verdeel wat rucola over de borden en besprenkel deze met balsamicoazijn. Leg per bord zo’n 3 auberginerolletjes neer. Versier met wat sesamzaad.

Hoofdgerecht

vegadutchie vegan kerst diner gevulde paprika met quinoa

Gevulde Paprika’s

Ingrediënten voor 4 personen

300 gram quinoa (ik neem graag de Nederlandse variant van Lola Quinoa)
4 rode paprika’s
1 teen knoflook, fijngesneden
2 rode uien, fijngesneden
2 middelgrote wortels, in kleine blokjes
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
1 bakje kastanjechampignons, in blokjes
4 el pijnboompitten
4 el olijfolie
1 blokje groentebouillon
2 tl (gerookte) paprikapoeder
1 tl kaneelpoeder
circa 40 gram peterselie of gewoon 2 handjes
peper en zout

1. Kook de quinoa volgens de instructies op het pak met een blokje bouillon.

2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bovenkant van de paprika’s af en leg ze in een schaal met 2 el water. Zet voor 30 minuten in de oven.

3. Verwarm 1 el olijfolie en bak de ui en knoflook met de paprikapoeder en kaneel. Voeg vervolgens de wortel en bleekselderij toe en laat zacht worden in ongeveer 8 minuten (laag vuur). Roer regelmatig. Voeg nu de champignons en pijnboompitten toe en bak ongeveer 2 minuten. Nu doe je de quinoa bij het groentemengsel en mix je alles goed door elkaar. Ten slotte voeg je de rest van de olijfolie en peterselie toe. Roer weer goed. Breng op smaak met peper en zout.

4. Vul de paprika’s met het quinoamengsel en zet eventueel nog 10 minuten in de oven. Garneer met verse peterselie.

Voila, een prachtig gerecht met simpele ingrediënten!

Nagerecht

vegadutchie vegan kerst diner kersttaart met pecannoten

Karamel & Pecan Kersttaart

Deze taart maakt je kerstfeest tot iets héél speciaals. De romige caramelsmaak met chocolade en luxe pecannoten en een winters tintje door de kruidige kaneel. Binnen 25 minuten gemaakt dus alle tijd om met familie en vrienden door te brengen.

Bodem

1 kopje blanke amandelen of pecannoten
1 kopje zachte dadels*, ontpit
snuf zout
1/2 tl kaneel

Vulling

1 kopje zachte dadels*, ontpit
2 el ahornsiroop
1 el gemengde notenpasta of andere notenpasta zoals amandelpasta
2 el cacaopoeder
1/2 kopje water
1/4 tl vanillepoeder
1 tl kaneel
snuf zout

* Ik gebruik vaak Iraanse dadels, maar Medjouldadels zijn ook heel geschikt.

+- 20 pecannoten voor de garnering

1. Vet een kleine taartvorm in met kokosolie. Maal de amandelen, zout en kaneel in de keukenmachine fijn. Voeg de dadels erbij en laat aanstaan totdat er een kleverig ‘deeg’ ontstaat. Druk de bodem in de taartvorm en laat de randen iets omhoog komen. Zet de bodem voor een uur in de vriezer.

2.  Meng alle ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine tot een egale mix. Vul de bodem met de vulling. Laat ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast.

3. Leg de taart op een mooi bord en garneer met de pecannoten en wat extra kaneel.

Toch zin in een ander vegan Kerst diner? Check mijn posts van 2015, 2014 en 2013. En vergeet ook zeker niet deze spectaculaire vegan bitterballen van Sjoerd uit te proberen. 🙂

Ik wens jullie liefdevolle Kerst!

Nog op zoek naar een fairtrade, gezond & vegan kadootje? De allerlaatste tickets voor mijn workshop op zaterdag 7 januari kun je nu nog bestellen. Het wordt zo leuk!!

Liefs Jolijn

2017-01-11T17:22:39+00:00 Jolijn's favoriet, Lunch & Avond|4 Reacties

4 Comments

  1. […] je gasten deze kerst met een fantastische plantaardige maaltijd (receptidee 1, receptidee 2, receptidee 3) en laat de kerstgedachte, de vrede, beginnen op je bord. Fijne feestdagen mét de […]

  2. Jessica | Arty Farty Life 10 december 2017 om 15:56 - Antwoorden

    Wat een fijne ideeën. Mag ik ook een duit in het zakje doen met mijn 15 vegan kerstrecepten: http://www.artyfartylife.com/15-vegan-kerstgerechten Fijne en smakelijke Kerst allemaal!

  3. Ilona 14 december 2016 om 14:28 - Antwoorden

    Lekker!
    Zou je Pinterest opties aan je site toe kunnen voegen? 🙂

Geef een reactie