Vegan Custard Fruittaartjes

vegan-custard-taartjes-recipe

Eindelijk is het gelukt! Het veganiseren van mijn jeugdsentimenttaartjes Tartes aux Fruits. Als we vroeger op vakantie gingen naar Frankrijk aten we minimaal vijf keer deze met custard gevulde koekschelpen met vers fruit. We gingen dan naar zo’n klein Frans bakkertje waar het rook naar verse croissants. In de vitrines lagen ze te lonken. De ene keer met frambozen, de andere keer met aardbeien of abrikozen. Het bakkersvrouwtje pakte de taartjes zorgvuldig in, maar buiten scheurden we de verpakking meteen open op een plekje in de zon om ze op te eten. Genot.

Deze vegan custard taartjes zijn romig, fris en vol verschillende smaken. Vleugjes vanille, kokos en fris fruit verwennen je smaakpapillen. Deze vegan Tartes aux Fruits zijn gelukkig supersimpel te maken. Ik ontdekte dat je vegan custard krijgt als je kokosmelk mixt met arrowroot. Arrowroot is een plant die je vooral vindt in tropische gebieden. De wortelstok van de plant wordt verwerkt en het sap wat eruit komt wordt gefilterd en gedroogd waardoor het poeder ontstaat. Het is een bindmiddel en wordt gebruikt om soepen en taartjes dikker te maken. Perfect om custard mee te maken dus.

Ik heb er 1 taart van gemaakt, maar natuurlijk kun je er ook meerdere kleine taartjes van maken, zoals ik die in Frankrijk at, of nog een grotere door de hoeveelheid te verdubbelen. Mijn testtaart was binnen vijf minuten op! Ik ben benieuwd hoe jullie hem vinden. Laten jullie het me weten?

vegan-custard-taartjes-recipe-coconut
vegan-custard-taartjes-fruit-coconut

Vegan Custard Fruittaartjes

Voor ongeveer 8 porties

1 1/2 cup walnoten
snuf zout
4 medjouldadels
1 el kokosolie
1 el ahornsiroop

1 blik kokosmelk (zonder toevoegingen, geen light)
1 el ahornsiroop
1/3 cup arrowrootpoeder
1 tl vanillepoeder
1/4 tl zout
sap van 1 limoen

vers fruit als mango, bessen, aardbeien of nectarines
paar muntblaadjes, fijngehakt
cacaonibs (optioneel)
springvorm 16 cm

Doe de walnoten met het zout in de keukenmachine en druk een paar keer op de pulse knop tot de walnoten kleine stukjes zijn geworden. Voeg nu de kokosolie en ahornsiroop toe en pulse nog een paar keer. Doe nu een voor een de dadels erbij. Als het goed is heb je nu een redelijk plakkerig deeg. Bekleed de springvorm met zilverfolie en verspreid het deeg erover. Maak en opstaande rand van zo’n 3 cm. Zet de taartbodem in de vriezer terwijl je de vulling maakt.

Verwarm in een klein steelpannetje de kokosmelk met de ahornsiroop en het zout tot het licht gaat borrelen. Draai het vuur op zijn laagst en voeg de arrowroot en vanillepoeder toe. Roer met een garde tot er een dikke custard ontstaat. Dit duurt ongeveer 2 minuten. De custard moet zo dik zijn dat als je het pannetje schuin houdt het niet direct eruit stroomt. Roer nu ook het limoensap erdoor. Laat de custard afkoelen. Dit duurt ongeveer een half uurtje. Roer hem daarna nog een keer heel goed door met de garde zodat klontjes verdwijnen.

Snijd jouw favoriete fruit in stukjes. Schep de custard in de taartbodem en serveer met vers fruit, mint en eventueel cacaonibs. Lekker met een kop groene thee of glaasje champagne erbij.

vegan-custard-taartjes-recipe-fruit
2015-07-30T08:56:49+00:00Glutenvrij, Zoet|12 Comments

12 Comments

  1. Titia 20 augustus 2015 at 10:58 - Reply

    Beste Jolijn,

    Ik sta op het punt om dit heerlijke taartje te maken, maar heb een paar vragen:
    Gebruik je een blik van 200 of 400 ml kokosmelk?
    En hoeveel gram is 1,5 cup walnoten?

    Groet,
    Titia

    • Jolijn 20 augustus 2015 at 11:08 - Reply

      400 ml en 1,5 cup walnoten is 190 gram. Succes! Laat je me weten hoe het is geworden?

  2. Renske 11 augustus 2015 at 07:09 - Reply

    Gisteravond heb ik veganistisch gekookt voor vrienden met dit taartje als afsluiter, iedereen vond het super lekker en waren ze blij verrast dat er geen suiker in zat. bedankt voor het heerlijke recept!

  3. Barbara 7 augustus 2015 at 16:26 - Reply

    Wat een leuk recept! Net geproefd. Erg lekker. Ik vind persoonlijk de bodem wat bitter door de walnoten. Ik denk dat ik volgende keer de helft walnoten en de helft amandelen doe.

    • Jolijn 10 augustus 2015 at 09:41 - Reply

      Dat lijkt me ook erg lekker!

  4. Just Jelle 3 augustus 2015 at 22:38 - Reply

    Wauw dit ziet er heerlijk uit. Krijg spontaan trek nu 🙂
    Maar je hebt een mooie inspiratievolle blogsite!

    Groetjes Jelle

    • Jolijn 4 augustus 2015 at 09:42 - Reply

      Dank je! Jij ook. Fijne artikelen zeg. Kom zeker nog terug. Groetjes Jolijn

  5. Cecilia 31 juli 2015 at 06:49 - Reply

    Hoi Jolien, wat voor keuken machine heb je, en ben je daarmee tevreden?
    Ik ben de laste tijd genoeg pech gehad, en ben nu helemaal zonder……
    Groet, Cecilia

    • Jolijn 3 augustus 2015 at 09:15 - Reply

      Hi Cecilia,

      Ik gebruik zelf de Magimix 3200 en ben daar heel tevreden mee. Echt een aanrader!

      X Jolijn

  6. Loes 30 juli 2015 at 16:26 - Reply

    wauw wat een supergoed idee dit! Het ziet er ook megalekker en zomers uit 😀 ga ik zeker een keer proberen.

  7. Fabienne 30 juli 2015 at 11:33 - Reply

    oei wat klinkt dat belachelijk lekker (én simpel!)!!!! Proef je de kokos niet overdreven terug? Welke maat springvorm heb jij voor deze hoeveelheid deeg gebruikt? Zo vervelend als ik met een 28cm klaarsta en het deeg iets te weinig is, maar dan maak je zo bij. Denk dat ik het zondag meeneem voor een kraamvisite.

    • Jolijn 3 augustus 2015 at 09:16 - Reply

      Hi Fabienne,

      Ik gebruikte een 16 cm springvorm. Je proeft de kokos wel een beetje, maar dat is juist lekker en door de limoen wordt het wat frisser.

Leave A Comment