Vegan BBQ

broccoli-burgers-bbq-vegan

Tijd om te BBQ’en! En of dat ook lekker kan zijn als vegan. Geroosterde groenten, een maïskolf, maar natuurlijk ook een burger. Toen deze burgertjes laatst op een hete dag van onze vleesloze barbecue kwamen lieten de carnivoren hun eigen barbecue even links liggen. Logisch wat mij betreft, maar ik geniet nog altijd van die verbaasde blikken bij mensen die denken dat een barbecue zonder vlees niks is. In het recept hieronder maken we ze in de oven, ook heerlijk. En bovendien kun je er dan ook de heerlijke frietjes met vegan mayo bij eten. Ga je de burgers bbq’en? Leg er dan wel even een stuk aluminiumfolie met wat gaatjes erin onder zodat ze niet afbrokkelen in het vuur. Wist je trouwens dat broccoli een sterke ontgifter is voor de lever? Goed om te weten als je een drankje drinkt bij het barbecueën, toch?

Broccoliburgers met zoete aardappelfrieten en tofunaise

Voor de burgers

1 middelgrote broccoli, in roosjes
1,5 cup / 330 gram gekookte mungbonen = ½ cup / 110 gram ongekookt
1 rode ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 el milde olijfolie
1 tl paprikapoeder

1 el chiazaad
¼ cup / 35 gram (blanke) amandelen, grof gehakt
¼ cup / 25 gram havervlokken
2 el rijstmeel
1 el tamari
Zout & peper


Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng het chiazaad met 2 el water in een klein kommetje en roer goed door. Laat het chiamengsel 5 minuten staan.

Verhit in een pan een eetlepel olijfolie en bak de rode ui, knoflook en het paprikapoeder 2 minuten. Voeg de broccoli toe en bak nog 2 minuten.  

Doe het broccolimengsel samen met het chiazaadmengsel, de amandelen, olijfolie, havervlokken, tamari, het rijstmeel en ongeveer een halve theelepel zout en een snuf peper in de keukenmachine. Druk een paar keer op pulse tot een grof mengsel ontstaat. Voeg de mungbonen toe en druk nog een paar keer op pulse. Alles moet fijn zijn maar het moet geen papje worden.

Vorm 6-8 balletjes uit het broccolimengsel en druk deze een beetje plat. Leg ze op de bakplaat en bak 15 minuten. Keer ze om en bak nog 10 minuten.

Voor de zoete aardappelfrieten

1 grote zoete aardappel
1 el tapiocameel of maizena
1 tl paprikapoeder
½ tl zout
1 tl milde olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Was de zoete aardappel, halveer hem en snijd hem in dunne repen. Meng hem in een kom met het paprikapoeder, tapiocameel, zout en de olijfolie. Hussel goed om en leg de frieten op de bakplaat. Bak ze 15 minuten en keer ze dan om. Bak nog 15 minuten. Bestrooi ze daarna met zout en serveer direct.

Tofunaise

Serveer deze heerlijke burgers met de zoete aardappelfrietjes en een flinke klodder tofunaise. Hmmm! Je kunt er een frisse groene salade bij maken en eventueel (pita)broodjes bij serveren. Voor de salade kun je heel simpel wat sla naar keuze nemen en er een beetje olijfolie, verse citroensap en peper en zout over strooien.

½ pakje silken tofu
2 el appelazijn
2 el olijfolie
2 flinke tl mosterd

Zout en peper

Meng alles door elkaar met de staafmixer of in de keukenmachine en breng op smaak met zout en peper.

Meer Vegan Recepten voor op de BBQ? Je vindt ze in het 7-dagen Summer Glow Programma

X Jolijn

Zoete aardappel frieten
2016-07-19T15:33:51+00:00 Glutenvrij, Lunch & Avond, Zomer|0 Reacties

Geef een reactie