Pruimen Aardbeienjam

Al jarenlang wilde ik mijn eigen jam maken, maar ik zag op tegen… potten uitkoken. Niet dat ik me daar ooit in verdiept had, maar het leek me gewoon gedoe. Gelukkig had mijn ex-vriendje al veel jam-maakervaring en hadden we vorig jaar in de zomer een jamdag.
Op een zonnige dag reden we naar een enorm aardbeienveld om zelf aardbeien te plukken. Met een grote mand gingen we het veld op om op zoek de gaan naar de rijpste vruchten. Wat leuk om te doen! Als je mand vol is reken je per kilo af. Verder kochten we perziken, bananen en kiwi’s. ’s Middags plukten we kersen uit de kersenboom naast zijn huis en begon het kookproces. Al het fruit wassen, snijden, potten uitkoken (fluitje van een cent natuurlijk), en 25 potten jam maken. We maakten alle smaken die we wilden, zoals banaan-aardbei, kiwi-perzik-kers en mijn favoriet: perzik-aardbei-banaan. In 1 dag maakten we jam voor het hele jaar. Not bad…

Nu ik niks meer had om tegenop te zien besloot ik dit jaar weer mijn eigen jam te maken. Bij de natuurwinkel kocht ik pruimen en aardbeien uit het seizoen en maakte ik een gezonde variant zonder witte suiker. Errug lekker!

Pruimen & Aardbeienjam

Voor 1 pot jam

10 Opal pruimen
10 aardbeien
3 el ahornsiroop
1 el maizena
vanille van een halve vanilleboon

1 jampot

1. Maak de jampot steriel door hem te onder te dompelen in kokend water. Zet omgekeerd op een schone theedoek.

2. Was het fruit en snijd het in kleine stukjes. Mix de maizena in een klein kommetje door de ahornsiroop tot een glad mengsel.

3. Zet een kleine pan op middelhoog vuur en doe het fruit erbij. Roer ongeveer 3 minuten en giet dan het ahornmengsel erbij. Zet het vuur wat lager en blijf ongeveer 10 minuten roeren tot er een dikkere jam ontstaat.

4. Zet het vuur uit en roer de vanille door de jam heen. Schep de jam in het potje en sluit direct af. Ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

Heerlijk door de (soja)yoghurt of op een speltboterham met amandelpasta. Yum yum!

 

2014-10-09T12:30:14+00:00Ontbijt & Brunch, Zoet, Zomer|8 Comments

8 Comments

  1. Nadia 14 augustus 2013 at 05:53 - Reply

    Mmm, klinkt lekker, en simpel! Ahornsiroop en maizena heb ik ook nog in huis.

  2. Manja 13 augustus 2013 at 18:42 - Reply

    hmmm, ziet er heerlijk uit!

  3. Mia 13 augustus 2013 at 11:00 - Reply

    eindelijk een recept om confituur te maken zonder suiker, zonder pectine…. ga ik meteen proberen met verse perziken 🙂
    dank je wel!

  4. Tim 13 augustus 2013 at 10:10 - Reply

    Je zegt dat het een week houdbaar is in de koelkast, maar het jaar ervoor maakte je voor een heel jaar. Hoe heb je dat dan goed gehouden?

    • Jolijn 19 augustus 2013 at 11:58 - Reply

      Veeel suiker 😉

    • miranda 10 april 2016 at 07:06 - Reply

      Ja,dat vroeg ik mij ook af 🙂

      • miranda 10 april 2016 at 07:07 - Reply

        Jammer dat het zonder de suiker zo kort houdbaar is 🙁

  5. Curly Creative 13 augustus 2013 at 09:06 - Reply

    Ohh zit er heerlijk uit, moet ik maar eens gaan maken ..

    <3

Leave A Comment