Pindakaaskoekjes met Cacaonibs

pindakaas-koekjes-peanutbutter-cookies5

Eigenlijk zouden jullie nu een recept zien van een Indiase bloemkoolsoep. Maar een paar dingen gingen mis. Ik dronk een kopje koffie dat me onrustig maakte, ik had weinig geduld met het soeprecept en de soep werd minder lekker dan ik had verwacht. Ik baalde, ging een siesta houden, die lukte niet omdat ik toch wel écht een recept wilde maken. Behalve wat wortels, een bietje en en halve pastinaak waren er geen verse dingen in huis. En toen opeens: de pindakaaspot! Daar zat nog aardig wat in en wat heb je nou voor pindakaaskoekjes nodig? Niet veel. Ik sprong uit bed en dook de bij het maken van de soep ontplofte keuken in. In minder dan 20 minuten stonden er pindakaaskoekjes in de oven met als toevoeging cacaonibs. Het thema van de maand is duidelijk pindakaas. Hope you don’t mind. Gebruik gerust amandel- of hazelnootpasta als je niet van pindakaas houdt. Flexibiliteit staat voorop.

Het ene moment mislukt alles, maar als je het even de ruimte geeft ontstaan vaak de mooiste dingen. Dat dacht ik toen ik een hapje nam van een warm pindakaaskoekje. Interessant toch. We gaan constant van highs naar lows. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven. We kunnen nooit een piek vasthouden, zo ook geen dal. De kunst is op een natuurlijke manier over die golven te varen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is al een hele stap als je je bewust bent van dit eeuwige golvenfeit. Een belangrijke les die ik geleerd heb van mijn burn-out is dat ik genoeg tijd moet nemen voor mezelf. Er is altijd zo veel te doen en hoe meer we doen hoe meer we dit in stand houden. Mijn to-dolijst is ook oneindig lang, maar ik kan nu beter afstand nemen. Als het even heel druk is of niet lekker loopt een wandeling gaan maken, een yogalesje pakken of een kopje thee drinken met een vriendin. De wereld draait door en ik krijg weer ruimte in mijn hoofd. Gek genoeg krijg ik evenveel, of zelfs meer, gedaan en voel ik me veel relaxter.

Ik hoop dat jij er ook voor zorgt dat je genoeg aan jezelf denkt. Wees lief voor jezelf! Misschien wel door deze koekjes te bakken en onder een dekentje weg te kruipen met een goed boek.

pindakaas-koekjes-peanutbutter-cookies4

Pindakaaskoekjes met Cacaonibs

Voor ongeveer 15 koekjes

3/4 cup biologische pindakaas
1/2 cup kokosbloemsuiker
1/4 cup havermelk of water
1/2 cup boekweitmeel
1 tl wijnsteenbakpoeder
1/2 tl vanillepoeder- of essence
1/4 tl himalayazout
2 el cacaonibs

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng in een kom de pindakaas, kokosbloemsuiker en havermelk door elkaar tot een gladde substantie. Meng in een andere kom boekweitmeel, wijnsteenbakpoeder, vanillepoeder, himalayazout en cacaonibs. Doe de droge mix bij de pindakaasmix en kneed met je handen tot een deeg. Vorm met je handen balletjes van het deeg en druk een beetje plat. Leg op de bakplaat en druk de randjes een beetje aan met een vork. Bak 9 minuten in het midden van de oven. Bewaar in een afgesloten bakje (als je daaraan toekomt).

Zo lekker met een glaasje koude amandelmelk of een kop thee!

pindakaas-koekjes-peanutbutter-cookies2

10 Comments

  1. Nicole 2 november 2014 at 17:09 - Reply

    Mooie foto’s en lekker recept! Ik heb ze gister gemaakt. Ik wist niet wat ik moest verwachten met de pindakaas combinatie maar ik ben positief verrast door de smaak.

  2. Belle 30 oktober 2014 at 09:22 - Reply

    Heb ze net gemaakt maar dan met kokos en frambozen in plaats van cacaonibs, yum! Nu zelfdiscipline hebben om te wachten of ze inderdaad morgen nog lekkerder zijn 😉

  3. Daniëlle 23 oktober 2014 at 13:26 - Reply

    Tegeltjeswijsheid:
    “Wie sturen kan, zeilt bij elke wind”.
    :)!

  4. Elsbet | La Vie Pure 22 oktober 2014 at 20:33 - Reply

    Oh, delicious!

  5. Wijmie 22 oktober 2014 at 12:52 - Reply

    Goede timing Jolijn. Ik zat me net af te vragen wat ik toch met mijn megavoorraad pindakaas aan moest. Lading 2(iets kleiner) zit nu in de oven! Lading 1 zijn iets te groot de oven ingegaan en KOEKEN geworden net niet helemaal gaar geloof ik. Maar ze moeten nog afkoelen.

    • Jolijn 23 oktober 2014 at 09:01 - Reply

      Zijn ze lekker geworden? Ik vond ze de volgende dag veel lekkerder.

  6. Hanneke 22 oktober 2014 at 10:02 - Reply

    en daarna pindakaaskoekjes bakken….

  7. Hanneke 22 oktober 2014 at 10:00 - Reply

    Wat heb je er een mooi verhaal van gemaakt. Wat een mislukte bloemkoolsoep en gelukte ‘pindakaaskoekjes’ al niet los kunnen maken. Je hebt de tops en downs beeldend verwoord. En terwijl ik dit met kleumende vingers intik (ik kwam er net achter dat de temperatuur hier 16 graden is) voel ik me toch weer een beetje up van je verhaal. Mooi!
    (nu de kachel eerst eens hoger zetten)

Leave A Comment