Onschuldige Pepernoten

Tegenwoordig woon ik half in Amsterdam en half in Domburg. Deze maand zit ik er zelfs vijf weekenden voor verschillende yogaretreats. Ik had altijd een soort van aversie tegen Zeeland, maar dat beeld heb ik 100% bijgesteld. Zodra ik de brug overrijd en de rust tegemoet rijd krijg ik iedere keer een ultiem vakantiegevoel. Dan is het nog een uurtje rijden en dan sta ik weer bij huize Yogabee voor de deur. De manden met fruit en groenten van de biologische boer in de buurt staan dan al op me te wachten en ik kan direct aan de slag in de grote keuken met uitzicht over de grote tuin. ’s Avonds eten we met z’n allen aan de lange tafel met kaarsen en komen er vaak bijzondere gesprekken op gang.

Op zaterdag loop ik tussen het koken door altijd even naar het strand om uit te waaien. De stranden van Zeeland zijn lang, breed en worden onderbroken door houten pilaren die de zee inlopen. Prachtig. Na een korte wandeling loop ik het toeristische dorpje binnen en maak in nog een tussenstop bij de Bier en Melksalon waar ik onderhand alleen even hoef te glimlachen voor een sojalatte en een glaasje water.
Het laatste stuk terug pluk ik nog wat bloemen of neem ik bladeren mee voor op de grote eettafel. Terug bij het huis zitten sommige deelnemers in de sauna en anderen lezen een boekje op de bank met wollen kleedje. Ik maak pindakaaskoekjes en hete thee.

Onschuldige Pepernoten

Dit jaar vier ik weer eens Sinterklaas en ik heb besloten dat ik die avond de rol van verantwoorde  pepernotenbakker op me neem. Er moest natuurlijk geoefend worden en dat was al een klein feest op zich. Misschien doop ik ze op 5 december wel in de raw chocolate….

Voor een flinke bak pepernoten (de pepernoten op de foto waren alles wat ik nog overhad na een paar uur)
250 gram boekweitmeel
135 gram kokosbloemsuiker of oerzoet
100 gram kokosolie, gesmolten
50 ml rijstmelk
2 el speculaaskruiden
snuf himalayazout

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.

Mix het boekweitmeel, de kruiden, het zout en de kokosbloemsuiker door elkaar. Maak een kuiltje en giet daar de kokosolie en rijstmelk in. Kneed met je handen goed door elkaar. Als het te droog is kun je altijd nog een scheutje rijstmelk toevoegen.

Maak kleine bolletjes van het deeg en bak in ongeveer 13-15 in de oven.

Strooi rond met Sinterklaas!

2014-10-09T12:49:37+00:00Herfst, Zoet|18 Comments

18 Comments

  1. Sanne 6 maart 2015 at 15:53 - Reply

    Hoi,
    ik lees hier toevallig dat je vaak in Domburg bent! Ik ga er dit weekend naar toe. Heb je verder nog tips voor leuke eettentjes? 🙂 alvast bedankt! Groetjes

    • Jolijn 13 maart 2015 at 12:22 - Reply

      Ha Sanne,

      Ik kom vaak bij de Bier & Melksalon. Erg leuk en veel bio! Veel plezier. Groetjes Jolijn

  2. Sanne 4 december 2014 at 17:27 - Reply

    Hooi klinkt echt heerlijk! Wil ze morgen nog wel last minute maken! Kan je boekweitmeel vervangen? Door amandelmeel bijvoorbeeld?

    • Jolijn 5 december 2014 at 08:49 - Reply

      Hi Sanne,

      Ik denk het wel! Ze zouden even stevig moeten worden. Succes en fijne Sinterklaas!

  3. Anna 30 november 2014 at 19:32 - Reply

    Oh wow! Ik heb ze afgelopen weekend al gemaakt maar dan met agave ipv kokosbloesemsuiker en heb de kruiden half zelf gemengt half Duitse spekulaaskruiden genomen. Dat was lekker… maar nu heb ik het origineele recept gemaakt (alleen kokoswater ipv rijstmelk) en dit is ZOOO veel beter! Zonder grap: nu wil ik nooit meer andere pepernoten eten!
    Dank je wel Jolijn 🙂 <3

  4. Dorine 4 december 2013 at 20:29 - Reply

    Heerlijk Jolijn, ze zijn echt verrukkelijk. Wonderbaarlijk hoe jij die recepten ‘precies goed’ maakt. Ik ben ook erg benieuwd naar je E-book. Mijn kleine meisjes (2 van 5 en 1 van 7) smullen ook van jouw recepten. Mede door jou is er voor hen (ze zijn fors allergisch) meer mogelijk. Een lieve, warme groet van ons!

    • Jolijn 13 december 2013 at 13:17 - Reply

      Wat geweldig om te horen! Waarschijnlijk wordt het een ‘echt’ boek :))

      • Dorine 13 december 2013 at 15:20 - Reply

        Ahaa!!!! Dat zou fijn zijn!

  5. Rene 1 december 2013 at 19:58 - Reply

    Jolijn, vandaag je onschuldige pepernoten gegeten. Erg lekker en zeker een aanrader voor pakjesavond.

  6. Simone 22 november 2013 at 15:26 - Reply

    Ik heb net deze pepernoten gemaakt: heerlijk!
    Bedankt voor het delen 🙂
    Ik heb het recept iets aangepast: ik gebruikte 200 gr boekweitmeel (meer had ik niet in huis) en 50 gr speltmeel. Verder heb ik maar 100 gr oerzoet gebruikt. Mijn vriend en ik vinden ze zoet genoeg met deze hoeveelheid. Maar dat is een kwestie van smaak uiteraard!

  7. Maaike 22 november 2013 at 08:33 - Reply

    Ze zien er goed uit! Ik hou niet van pepernoten, wel van kruidnoten (zoals jij gemaakt hebt). Maar deze Sinterklaas maak ik al gevuld speculaas… dan is kruidnoten erbij bakken een beetje veel van het goede.

  8. Daniëlle 20 november 2013 at 13:34 - Reply

    Dit recept sla ik meteen op, lijkt me heerlijk!

  9. Crista 20 november 2013 at 11:59 - Reply

    Ik krijg zin in pepernoten!

  10. shanna 20 november 2013 at 11:56 - Reply

    Wat een heerlijke blog weer. Ik kan de sfeer een beetje proeven als je er zo over schrijft! bedankt! en ik hoopte al een goed recept tegen te komen voor Onschuldige Pepernoten 😉 en tadaaa daar is ie! 😀

  11. Jack 20 november 2013 at 09:31 - Reply

    bring some over thursday : )

  12. Louise 20 november 2013 at 09:09 - Reply

    Wauw wat gaaf! En die yogaretreats, zijn die ook voor beginners!
    Deze pepernoten ga ik zeker maken volgende week! Thanks x

    • Jolijn 20 november 2013 at 14:53 - Reply

      Yes! Ga je een keertje mee? 🙂

Leave A Comment