Kiem voor je gezondheid!

Met kerst kreeg ik een zakje kiemzaden cadeau. Verder dan tuinkers op watten was ik nog nooit gekomen dus ik was heel benieuwd wat deze gemengde kiemen zouden brengen. Ik begon met een bordje watten en strooide er wat zaadjes en water overheen. Na een aantal dagen stonden er wat zielige sprietjes op het bordje met een paar lange uitschieters. De watten zagen er bruin en doorweekt uit. Ik had weinig zin om het op te eten. Vorige week kreeg ik opeens inspiratie om het wat professioneler aan te pakken.

Om eerst even wat punten op een rij te zetten:

Wat zijn kiemen?

Kiemen zijn jonge plantjes die ontspruiten uit zaden van vegetatie, zoals noten, pitten, zaden, peulvruchten en bonen. Het is een ‘powerfood’ dat makkelijk te verteren is en het meest voedzaam van alle groenten in ons dieet. En het goede nieuws is: kiemen is simpel en enorm goedkoop.

Voordelen voor je gezondheid

Laten we Alfalfa als voorbeeld nemen. Deze kiemen bevatten niet alleen veel mineralen, maar ook vitamine A,B,C,E en K. De saponinen in Alfalfa verlagen het cholesterol en het vetgehalte. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat saponinen de kans op hart- en vaatziekten verkleinen het ons immuunsysteem een flinke boost geven. In kiemen zijn bovendien grote hoeveelheden anti-oxidanten aanwezig die de vrije radicalen in ons lichaam bestrijden. Hierdoor wordt onder meer het verouderingsproces geremd en vele ziekten tegengegaan (onder andere kanker). Kiemen zitten verder vol met eiwitten, enzymen, vezels en de nucleïnezuren DNA en RNA. Laatstgenoemden zorgen voor het herstel van onze cellen. Echt een superfood dus!

Hoe kiem je?

Benodigdheden:

– pot
– elastiek
– stuk kaasdoek of katoen

1. Doe een eetlepel van de zaden in een pot en vul aan met ruim water. Zet weg in een donkere hoek met een theedoek eroverheen.

2. Giet het water na ongeveer 6 uur (of na een nacht) af en spoel de zaden. Je laat de doek hierbij op de pot zitten.

3. Zet de pot in een bakje op zijn kop (45 graden), zodat het water goed kan uitlekken. Zet de pot weer in een donker hoekje met een theedoek erover.

4. Spoel de zaden 2 keer per dag met lauw water en zet daarna terug in het bakje.

5. Na ongeveer 4 dagen zijn de kiemen geheel ontspruit en klaar om te eten! Haal ze uit de pot en bewaar in een bakje in de koelkast. Eet binnen 3 dagen op.

Lekker op een sandwich, in een wrap met avocado en komkommer of door een salade.

Vier dagen geleden was dit een eetlepel zaden.

Een pot vol met gezondheid!

Sandwich van speltbrood, zelfgemaakte hummus en kiemen.

Kiem jezelf gezond! Het is simpel, goedkoop, leuk om te doen en een zeer goede aanvulling op een gezond eetpatroon.

-x- Jolijn

 

 

 


 

2014-05-08T14:53:04+00:00 Coaching, Winter|13 Reacties

13 Comments

  1. Esther 15 september 2013 om 10:13 - Antwoorden

    Hee Jolijn!
    Wat heb je een heerlijke blog!
    Als je nog een kiemschaaltje zoekt, ze hebben ze ook bij de bolster:
    http://www.bolster.nl/kiemgroenten/kiemschaaltje+

    Liefs

  2. Gon 27 juni 2013 om 09:42 - Antwoorden

    In de glazen potten met een stukje horrengaas erover, vastzetten met een postelastiek doet het helemaal prima.
    Ik zet de potten schuin in platte plastic lunchboxen (deksel en bodem), 2 per bak.
    En twee keer afspoelen. Heerlijk en gezond.
    Ik wil nu tarwegraszaad proberen te kiemen en een broodje ervan te bakken. Het zgn. kiembrood of essenbrood. Lijkt heel makkelijk maar je moet wel even veeeeel kiemen klaarmaken.

  3. Piet Pusbult 30 januari 2012 om 23:29 - Antwoorden

    Mooie foto’s weer. Zelf gebruik ik geen bakjes of potjes, maar een zakje. Misschien niet geschikt voor alle kiemzaden, het laat immers weinig licht door. Maar veel zaden kiemen toch in het donkere.

    Ik wil niet adverteren, maar ik gebruik dus dit zakje van hennep:
    http://www.sproutman.com/sprouters/sproutmans-natural-hemp-sprout-bag

    De oogst-opbrengst ligt verbazend hoog en ook blijven de kiemen langer fris. Schimmels hebben met deze methode eigenlijk weinig kans. Welke methode? De kiemzaden gaan in het zakje, het zakje spoelen wij onder de kraan goed vochtig. Vervolgens hangen wij het zakje op in de keuken. Zelf deed ik dit met een emmer water eronder. Iedere ochtend en iedere avond even de zak onderdompelen en binnen no-time, voila! een mooie hoeveelheid prachtige kiemen.

    Ergens heb ik nog foto’s voor de ongelovigen 🙂

    Liefs,
    Pietje

  4. kirsten 28 januari 2012 om 19:25 - Antwoorden

    ik had een kiemschaaltje. die maakte de katten kapot. toen had ik er weer éen. weer kapot.
    nu ga ik het dus maar op deze manier proberen, aangezien ik tig zakjes kiemzaadjes heb, haha.

    • Jolijn 30 januari 2012 om 06:46 - Antwoorden

      Haha, Succes!

  5. Winny 26 januari 2012 om 12:26 - Antwoorden

    Dille en Kamille verkoopt kiemschaaltjes en verschillende soorten kiemen. Bij natuurvoedingswinkels heb ik ook wel eens kiemschaaltjes gezien. Ooit wel eens kiembrood gegeten, heel erg lekker. Te koop bij de natuurwinkel. Lijkt een beetje op roggebrood alleen de smaak is wel anders.

    • Jolijn 30 januari 2012 om 06:45 - Antwoorden

      Lijkt me lekker! Ga eens bij Dille en Kamille kijken, leuke winkel.

  6. beginspiration 26 januari 2012 om 09:19 - Antwoorden

    Leuk! Ga ik zeker gauw een keer proberen..

  7. ruud 26 januari 2012 om 08:12 - Antwoorden

    leuk!

  8. Marieke van Vugt 26 januari 2012 om 07:21 - Antwoorden

    Ik vind het altijd een geweldig wonder die kiemen die zo ontspruiten! Ik heb in Amerika zelfs speciale kiempotten gekocht die een plastic deksel hebben met gaatjes, wat een stuk schoner blijft dan de kaasdoek.

    • Jolijn 26 januari 2012 om 11:12 - Antwoorden

      Die wil ik ook graag hebben! Ga er binnenkort een naar zoeken, stuk makkelijker..

  9. Tine 26 januari 2012 om 06:50 - Antwoorden

    Hé, zo leuk! Wil ik ook wel eens proberen. Ik las er al veel over maar wist niet dat het zo vlotjes ging!

    • Jolijn 26 januari 2012 om 11:12 - Antwoorden

      Moet je echt doen! Zo leuk om te zien hoe de kiemen iedere paar uur een beetje groeien. En lekker natuurlijk.

Geef een reactie