Kerstmenu! Linzenballetjes met Uienchutney, Aardpeerpuree & Spruitjessalade

vegan-kerst-menu-recept-gezond

Het Vegadutchie Kerstmenu is vegan, heerlijk, niet te ingewikkeld en ook geschikt voor die verstokte carnivoor in de familie. Ik deel het driegangenmenu met jullie per gang, zodat het ook per gerecht straks nog goed vindbaar is voor tijdens andere (feestelijke) gelegenheden én om de spanning lekker op te bouwen. En, trust me, de andere gangen zijn óók superlekker! Deel 1: hoofdgerecht.

Ik heb Sjoerd serieus nog nóóit zo enthousiast meegemaakt over een recept van mij. Hij kon er geen genoeg van krijgen en na het eten zag ik hem heel sneaky meer balletjes pikken in de keuken.

Nog geen idee voor het Kerstmenu? Maak dit, ook als je voor vleeseters kookt! Ik kan bijna met zekerheid zeggen dat dit bij vleeseters ook in de smaak valt. De linzengehaktballetjes zijn smeuïg en de uienchutney smaakt als échte jus. De chutney heb ik gemaakt door ui en knoflook te mixen met tamari, edelgistvlokken en bouillon en dit in te dikken met maizena. Klaar in een handomdraai.

Aardpeer is een beetje een buitenstaander onder de groenten. Snap ik wel. Hij heeft een sterke aardse smaak, maar door hem te combineren met pastinaak krijg je een hele lekkere, zoetachtige puree. De spruitjes komen te pas voor de frisse finishing touch. Man, ik krijg alweer zin in dit gerecht nu ik erover schrijf. Het lijkt me trouwens ook zeer lekker om deze balletjes in een warm knapperig broodje te stoppen met wat koolsalade erin dus pas gerust het recept aan zodat je er wat meer maakt om te bewaren.

Hou mijn instagram in de gaten voor hints over het voorgerecht & dessert dat ik volgende week met jullie deel!

kerst-vegan-menu-gezond-balletjes

Kerstmenu! Linzenballetjes met Uienchutney, Aardpeerpuree & Spruitjessalade

Tips voor de voorbereiding:

Je wilt op Kerstavond natuurlijk niet de hele tijd in de keuken staan! Gelukkig kun je al veel van te voren voorbereiden.

♥ de balletjes kun je de avond van te voren al maken en dan ongebakken op een schaal leggen. Doe er een zilverfolie overheen en bewaar ze in de koelkast. Je hoeft ze op de avond zelf dan alleen nog in de oven te doen.
♥ de chutney kun je prima de dag van te voren maken. Bewaar hem dan in een afgesloten bakje in de koelkast en warm hem de volgende dag op laag vuur op.
♥ de puree maak je het beste vers, maar je kunt wel alvast ’s ochtends de pastinaken en aardperen schillen en snijden.
♥ de spruitjessalade vind ik vers ook het lekkerst, maar je kunt wel alvast ’s ochtends de spruitjes wassen en klaarmaken voor gebruik. 

4 personen

Linzenballetjes

1 rode ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde oregano
2 el rode wijn
2 el tamari of sojasaus
125 gram paddenstoelen, fijngesneden
1 cup groene linzen
1/2 cup havervlokken
2 el chiazaad
2 el olijfolie
2 el gedroogde cranberry’s
volle hand peterselie, fijngehakt
snuf chilipoeder
zout en peper

Week de linzen minstens een uur in een kom met water. Kook ze gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ze minstens 10 minuten afkoelen. Meng het chiazaad met 4 el water in een kopje. Verhit in een pan een beetje kokosolie of olijfolie en fruit de ui, knoflook, tijm en oregano 5 minuten op laag vuur. Voeg dan de tamari en sojasaus toe en bak 2 minuten mee. Voeg de paddenstoelen toe en bak tot ze geslonken zijn. Draai het vuur uit.

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het paddenstoelenmengsel met alle andere ingrediënten in de keukenmachine. Druk een paar keer op pulse tot een grof mengsel is ontstaan. Als het goed is kun je er nu zo’n 16 stevige ballletjes (formaat golfbal) mee vormen. Leg ze op de bakplaat en zet voor 15 minuten in de oven. Keer ze dan om en bak nog zo’n 10-15 minuten. Serveer direct.

Uienchutney

2 tenen knoflook
2 uien
2 tl gedroogde oregano
4 el rode wijn
2 el tamari
2 cups bouillon
peper en zout
4 el edelgistvlokken
3 el maizena
4 el water
handje verse peterselie

Fruit in een beetje kokosolie de knoflook, oregano en ui 5 minuten. Voeg tamari, bouillon en wijn toe. Laat op middelhoog vuur pruttelen. Meng in een kopje edelgistvlokken, maizena en water door elkaar. Voeg het prutje toe aan de bouillon en zet het vuur lager. Laat de chutney een paar minuten indikken terwijl je blijft roeren. Breng op smaak met zout, peper en de peterselie. Schep in een bakje en ready to serve!

Pastinaak & Aardpeerpuree

2 middelgrote pastinaken, geschild en in schijven
4 aardperen, geschild en in blokjes
1/2 cup ongezoete amandelmelk 
beetje kookvocht 
zout en peper 
3 el edelgistvlokken 

Breng een pan met water aan de kook. Voeg de pastinaak en aardperen toe en kook in zo’n 15 minuten gaar. Als je erin prikt moet dit makkelijk gaan. Giet af en vang kookvocht op. Doe de pastinaken en aardperen in de keukenmachine met de amandelmelk, edelgistvlokken en zout en peper. Voeg eventueel een beetje kookvocht toe om een romige puree te creëren. Proef en breng naar wens nog meer op smaak.

Spruitjessalade

600 gram spruitjes, kontje en buitenste blaadjes eraf
sap van 1 citroen
chilivlokken
zout en peper
olijfolie

Breng een pan met ruim water aan de kook. Voeg de spruitjes toe en kook in zo’n 10-12 minuten gaar. Giet ze af en halveer ze. Doe ze in een kom en breng op smaak met citroen, chilivlokken, zout en peper en een scheut olijfolie.

x Jolijn

linzenballetjes-vegan-spruitjes-puree-gezond
2015-12-10T07:56:38+00:00 Feest, Lunch & Avond|16 Reacties

16 Comments

  1. […] met uienchutney, stamppot van aardpeer en spruitjessalade echt perfect! Check hier het […]

  2. Wilrike 17 december 2017 om 08:22 - Antwoorden

    Hoi Jolijn,
    Ik wil dit gerecht voor de kerst maken, maar ivm mijn beperkte voorbereidingstijd ben ik benieuwd of ik de voorbereidingen ook 2 dagen eerder kan maken? Kun je daar iets over zeggen? Alvast bedankt!

    • Jolijn 17 december 2017 om 14:51 - Antwoorden

      Ha Wilrike,

      Wat leuk dat je het wilt gaan maken.

      Je kunt de balletjes, chutney en puree goed van te voren maken en dan de dag zelf opwarmen. De salade zou ik dan op de dag zelf maken (eventueel spruitjes al dag van te voren schoonmaken etc.).

      Liefdevolle Kerst!

      • Wilrike 17 december 2017 om 16:41 - Antwoorden

        Dank je wel! Groente wilde ik inderdaad al op de dag zelf maken, maar fijn dat die balletjes en chutney 2 daagjes eerder gemaakt kunnen worden! Scheelt weer in de kerst stress… 😊

  3. […] Vegan Kerst Menu met Vegan Gehaktballetjes van […]

  4. […] zin in een ander soort Kerstdiner? Check mijn posts van 2015, 2014 en 2013. En vergeet ook zeker niet eens deze spectaculaire vegan bitterballen van Sjoerd uit […]

  5. Trudy 26 december 2015 om 22:03 - Antwoorden

    Ik heb vanavond de linzenballetjes gemaakt en lekker bevonden. Wel vond ik het mengsel (en uiteindelijk de balletjes dus) nogal nat. Hoort dat zo? Toen ze uit de oven kwamen was de vulling ook nog best zacht. Ik heb de gekookte linzen wel goed laten uitlekken.

  6. Nicole 18 december 2015 om 16:57 - Antwoorden

    Hai Jolijn,

    Kun je bij de linzenballetjes de paddestoelen door iets anders vervangen? Ik ben er allergisch voor.

    • Jolijn 19 december 2015 om 08:04 - Antwoorden

      Ha Nicole,

      Je kunt proberen ze door iets anders te vervangen zoals kikkererwten of juist iets als broccoli. Laat je me weten of het is gelukt?

      Liefs

  7. Eliza 11 december 2015 om 13:42 - Antwoorden

    Het lijkt me heerlijk Jolijn! Vooral de balletjes en de chutney, alleen de rode wijn (wij gebruiken geen alcohol), kun je die vervangen door gewoon wat water? En de edelgistvlokken, kun je die ook ergens door vervangen?? Groetjes Eliza

    • Jolijn 12 december 2015 om 08:53 - Antwoorden

      Edelgistvlokken is echt wel heel specifiek! Rode wijn kun je door extra bouillon vervangen. Succes!

      • Eliza 12 december 2015 om 15:09 - Antwoorden

        Dankjewel Jolijn! Van de week trouwens nog je linzensoep gemaakt. Was ook heerlijk! I love linzen 🙂

  8. Karin 10 december 2015 om 10:24 - Antwoorden

    Ik ga het zaterdag uitproberen, ben heel benieuwd 🙂

  9. Marlotte 10 december 2015 om 08:11 - Antwoorden

    Ziet er echt heerlijk uit! Ik ben vooral benieuwd naar de aardpeerpuree, lijkt me onwijs lekker!

Geef een reactie