Kerstfeest – Hoofdgerecht

[donotprint]

Kerst kerst kerstl! De dennengeur in de huiskamer, lichtjes in de stad, urenlang aan tafel en als het meezit dwarrelen er wat sneeuwvlokjes voor het raam langs.

Eten speelt een grote rol tijdens de kerstdagen, maar dat betekent niet dat je na een paar dagen je huis uit hoeft te rollen. Wat denken jullie van een kerst vol met lekkere gerechten waar je juist energie van krijgt! Zo kun je de goede voornemens skippen en ga je fris en fruitig 2014 in. De komende dagen deel ik een paar feestelijke, gezonde & simpele recepten waarmee je je familie en vrienden kunt verrassen.

Tip voor een origineel kerstcadeau: koop een paar glazen potten, maak een lekkere home-made granola, doe er een feestelijk lintje omheen en voeg het recept bij.
[donotprint/]
Kerstfeest – Pastinaak Zoete Aardappel – Kruidige Quinoa in Portobello & Kokos – Erwtenmousse


Dit kerstgerecht is supersimpel te maken, feestelijk en licht te verteren, zodat er nog genoeg plaats is voor een voorgerecht en toetje.

Voor 4 personen

Pastinaak & Zoete Aardappel

2 pastinaken, in partjes
1 enorm grote zoete aardappel of 2 medium stuks, in partjes
1 tl (gerookte) paprikapoeder
1 tl gedroogde oregano
olijfolie
peper/zout

Kruidige Quinoa in Portobello

4 grote portobellos
200 gram quinoa, gaar gekookt
2 rode uien, fijngesneden
2 handenvol verse mint & koriander, fijngehakt
olijfolie
1 tl kaneel
4 el pijnboompitjes
pitjes van 1/2 granaatappel

Kokos – Erwtenmousse

400 gram doperwten
3 el kokoscreme (bovenste laag van blik volvette kokosmelk van de natuurwinkel)
3 el extra vierge olijfolie (hoe beter de kwaliteit van de olijfolie, hoe lekkerder de mousse!)
peper/zout

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Mix op een bakplaat de zoete aardappel en pastinaak. Giet er flink wat olijfolie over heen en ‘masseer’ de groenten in. Bestrooi met de kruiden en peper en zout.

2. Verhit in een bakpan een beetje olijfolie en fruit de ui met de kaneel, ongeveer 2 minuten. Schep de pijnboompitjes erbij en bak nog een minuut. Mix de quinoa en verse kruiden erdoorheen en giet nog flink wat (lekkere) olijfolie over de mix. Breng op smaak met peper en zout.

3. Leg op een ander bekleed bakblik de 4 portobellos en vul met de quinoamix. Zet de pastinaak & zoete aardappel in de oven voor 30 minuten. Zet er na 15 minuten de portobellos bij.

4. Kook de diepvrieserwten 10 minuten voordat de oven klaar is in een paar minuten gaar. Giet af en schep in de keukenmachine met de kokoscreme, olijfolie, peper & zout. Zet aan tot er een egale mousse ontstaat.

Dien op mooie borden op, bestrooi met granaatappelpitjes en schenk een glas rode wijn in. Merry X-mas voor iedereen!

[print_link]
[donotprint]

Wat koken jullie met de kerstdagen?
[donotprint/]

2014-10-14T07:38:11+00:00 Avond, Feest, Lunch & Avond, Winter|6 Reacties

6 Comments

  1. […] zin in een ander soort Kerstdiner? Check mijn posts van 2015, 2014 en 2013. En vergeet ook zeker niet eens deze spectaculaire vegan bitterballen van Sjoerd uit te proberen. […]

  2. shanna 16 december 2013 om 17:26 - Antwoorden

    OMG! Dit is echt hemels lekker! Heb daarnet de aardappel en erwtencreme gemaakt en die waren o-ver-heer-lijk! Een volgende keer met pastinaak en quinoa erbij. Dit kan ik elke dag wel maken! Super kerst recept, dankje wel!

    Merry x-mas to you & all the best for 2014!

    x

  3. Lydia 15 december 2013 om 19:00 - Antwoorden

    Heee delicious Ella heeft precies hetzelfde op haar blog

  4. Marissa 14 december 2013 om 10:49 - Antwoorden

    Hmmm, deze sla ik op!

  5. Mia 13 december 2013 om 14:13 - Antwoorden

    bedankt voor het lekkere recept, vooral de erwtenmousse wil ik wel eens uitproberen, geeft een schitterende, frisse kleur aan het gerecht.
    Fijne kerstdagen en een heel gelukkig en gezond 2014 gevuld met liefde, vriendschap en alleen maar mooie dingen.

  6. Jack 13 december 2013 om 13:12 - Antwoorden

    beautiful food with beautiful girls =dreams come true : )

Geef een reactie