Indiase Linzendip

linzendip-vegan-indiaas-recept

Deze linzendip, die ook heerlijk is als spread op brood, is mijn eerste maandelijkse Vegadutchie Verzoekrecept. Vanaf nu zal ik iedere maand op Facebook vragen welk recept jullie graag op het blog willen zien. Dit kan een gezonde variant zijn van een traditioneel recept, maar ook een snel ontbijtje of een bodyrecept (zoals zelfgemaakte scrub). Daarnaast ga ik ook aan de slag met tips voor onderwerpen voor een blog, zoals bijvoorbeeld mijn blogje van laatst over natuurlijke remedies tegen blaasontsteking. Twee weken geleden kreeg ik van Renee Haenen-van Emmerik de vraag om spreads voor op brood (voor kinderen) te maken. Kwam goed uit, want een linzendip stond al heel lang op mijn lijst.

Ik ben altijd al fan geweest van de Indiase keuken. De zachte kruiden, romige smaken en overheerlijke geuren herinneren me aan mijn Oosterse reizen. (Nog) niet naar India, maar ik denk vooral aan Laos, waar ik mijn lekkerste Indiase gerecht ooit at in een mini-dorp in het noorden van het land. Het restaurantje aan het einde van de enige weg in het dorp bestond uit een paar plastic stoelen en tl-licht. Daar kreeg ik een perfect uitgebalanceerd gerecht voor me. Op mijn bord lagen een soort ronde bollen gevuld met currygroenten en een tomatendipsaus. Misschien moet ik die ook eens proberen te maken…

Linzen, rijst, kerriepoeder, koriander, kokosmelk en tomaten bepalen mijn beeld van de Indiase keuken. Een keuken waarin de Ayurveda een belangrijke rol speelt. Ik leef niet strikt volgens de Ayurvedische gezondheidsleer, maar houd het wel altijd in mijn achterhoofd. In de Ayurveda zorg je er altijd voor dat alle smaken – zoet, zuur, zout, bitter, pittig en wrang – in een maaltijd verwerkt zitten. Wist je dat alle smaken apart om aandacht vragen in je lijf en dat je dus langer voldaan bent als je ze allemaal tegelijk bevredigt?

De Indiase linzendip hieronder zit vol met heerlijke zoete, zoute en kruidige smaken. Lekker op een geroosterde (zuurdesem)boterham, zadencracker of rijstwafel, maar ook als topping voor een salade. Hij is heel snel te maken en ook nog eens budget. En omdat hij mild en zoet is, is hij ook heel geschikt voor kinderen.

Indiase Linzendip

1/2 cup rode linzen

1 rode ui, fijngehakt
1 tl paprikapoeder
1 tl Indiase kerriepoeder
1 tl mosterdzaad
1/2 tl gemalen gember
1/4 tl zout
peper
6 el olijfolie
hand verse koriander

Spoel de rode linzen af en kook ze in ruim water in ongeveer 15-20 minuten gaar. Giet af en spoel af met koud water. Verhit in een bakpan 1 el olijfolie en fruit de ui met de paprikapoeder, kerriepoeder, mosterdzaad en gember tot de ui zacht wordt, zo’n 5 minuten. Doe de linzen, het ui-mengsel, de rest van de olijfolie, het zout, de koriander en een snufje peper in de keukenmachine en laat alles draaien tot een egale dip ontstaat.

Je kunt de dip in (een glazen pot in) de koelkast ongeveer 5 dagen bewaren.

linzendip-vegan-indiaas-recept-kruiden
2015-08-31T08:32:59+00:00 Snacks|12 Reacties

12 Comments

  1. […] je ze zo kunt oppimpen als je wilt. Ik kies meestal voor een basisspread, zoals hummus, pesto of linzendip. Gegrilde groenten erop, rauwkost en een augurkje en je hebt een goddelijke lunch! Simpel is het […]

  2. Marije 11 september 2015 om 12:48 - Antwoorden

    Ook dit recept is heerlijk. Persoonlijk vond ik het nog net iets lekkerder met sap van een halve limoen er doorheen, lekker fris 🙂
    Maar ben súper blij je website te hebben gevonden met al die heerlijke recepten!

    • Jolijn 14 september 2015 om 05:29 - Antwoorden

      Kan me voorstellen dat het de dip extra fris maakt. Lekker!

  3. Renee Haenen-van Emmerik 1 september 2015 om 11:44 - Antwoorden

    Dank je wel Jolijn. Ik ga hem vanmiddag meteen maken en laat je weten wat de jongens ervan vonden.

  4. Avi 31 augustus 2015 om 20:18 - Antwoorden

    Alles in huis om dit te maken. Jeeh kan niet wachten. In oktober ga ik naar Laos. Ik ben nu wel heel benieuwd in welk mini-dorpje je dat heerlijks hebt gegeten. Heb je nog must-see en must-eat tips voor mij?

    • Jolijn 1 september 2015 om 11:53 - Antwoorden

      Dat was in Luang Namtha!
      Je moet echt naar de 4000 islands gaan in het zuiden en vooral Don Det. Toen ik er een paar jaar geleden kwam nog heel puur en uniek. Houten hutje aan de rivier (sunset) kant, zwemmen in de rivier en genieten van de rust en de mooie natuur. Een trekking in het noorden, vanaf Luang Namtha, is ook aan te raden. Veel plezier!

      • Avi 3 september 2015 om 10:41 - Antwoorden

        Luang Namtha heb ik toegevoegd aan ons reisschema! Weet je nog in welk tentje je had gegeten?
        4000 Islands stond op ons programma en ik heb nu gekozen voor het eiland Don Det.
        Dankjewel voor de tips!!

  5. Ansuya Lalay 31 augustus 2015 om 19:29 - Antwoorden

    genoeg linzen in huis en ook genoeg kruiden in huis
    hmmmm meerdere smaken proberen

  6. Laura 31 augustus 2015 om 08:38 - Antwoorden

    Dit ziet er echt heerlijk uit!

Geef een reactie