Hennepmelk & Aardbeiensmoothie

Voordat ik naar Canada ging had ik wel veel over hennepzaadjes gehoord en gelezen, maar ik had ze nog nooit gekocht. In Canada zag ik ze opeens overal. In smoothies, als melk, in saladedressings (coming up). Tijd voor nader onderzoek.

Hennepzaadjes zijn afkomstig van de Cannabis Sativa en zijn eigenlijk fruit i.p.v. zaadjes. De kleine, lichtgekleurde zaadjes hebben een milde smaak die makkelijk in gerechten en smoothies te verwerken is. Hennepzaad is een zeer complete voedingsbron die alle 9 essentiële aminozuren bevat. Het is ook een ware proteïnebron met maar liefst 11 gram per circa 3 eetlepels. Ideaal voor vegans en/of raw foodies. Ook bevatten ze de essentiële vetzuren Omega-6 en Omega-3 in een ideale ratio 3:1. Deze beschermen ons lichaam tegen ontstekingen.

En geen zorgen dat je opeens ‘high in the sky’ voelt ;). Cannabis komt van de zelfde plantenfamilie, maar is een andere soort.

Hennepmelk + Aardbeiensmoothie

Hennepmelk

1 cup gepelde hennepzaadjes
4 cups gefilterd water
1 el agavesiroop of 2 medjouldadels
Snufje zout

Mix alle ingrediënten op de hoogste stand in een blender. Gebruik een kaasdoek of oude panty (wel even wassen) om de melk te zeven.

Aardbeiensmoothie

1 cup (250ml) hennepmelk
5 bevroren aardbeien
1 bevroren banaan, in stukjes
1 el notenpasta naar keuze
1 el chiazaadjes

Hennepmelk is niet mijn favoriete notenmelk. Het heeft een bijzondere smaak, die je overigens minder opmerkt als je de zaadjes bijvoorbeeld over je sojayoghurt strooit. Voor een smoothie perfect, maar voor de koffie of om gewoon te drinken gaat mijn voorkeur uit naar amandel-, cashew- of hazelnootmelk. De gezondheidsvoordelen zijn groot dus het is waard om af en toe af te wisselen.

Enjoy deze regenachtige zondag!

7 Comments

  1. LNNK 28 juni 2013 at 09:38 - Reply

    Ik strooi de hennepzaadjes meestal over mijn havermout. Er zelf melk van maken was nog niet in me opgekomen 😉

  2. Suzanne 23 juni 2013 at 20:03 - Reply

    Dit klinkt wel erg interessant! Ik ben wel benieuwd naar de hennepzaadjes.

  3. Suzanne 23 juni 2013 at 10:53 - Reply

    Ik doe hennepzaad ook altijd in mijn stampotjes. Zeer smakelijk èn het geeft een goede bite!

  4. Alice 23 juni 2013 at 10:20 - Reply

    Klinkt goed! Heb toevallig laatst hennepzaadjes gekocht, maar wist niet dat er gepelde en ongepelde zijn.. Ik heb dus de ongepelde, zou het daar ook gewoon mee kunnen?

    • Yasemin 28 juni 2013 at 16:08 - Reply

      Jaa ik maak altijd met de ongepelde hennepzaadjes melk ! Wel eerst even nachtje laten weken!

    • Jolijn 2 juli 2013 at 09:00 - Reply

      Ik denk van wel!

  5. Manja 23 juni 2013 at 10:12 - Reply

    Klinkt goed, ik moet toch maar eens aan een kaasdoek komen, mis zoveel lekkere recepten omdat ik het gewoon niet aandurf om mn eigen melk te maken…

Leave A Comment