Hartverwarmende soep met korianderpesto

[donotprint]

De sneeuw mag van mij nog wel even blijven liggen. Ik vind het heerlijk! Rennen door het witte Vondelpark, met mijn boots door de straten struinen en kijken hoe de katten pootjes achterlaten op de daken waarover ik uitkijk. Niks is voor mij mooier dan een winterlandschap. En het fijnst van alles is na een stevige wandeling thuiskomen in een warm huis en dan de keuken in om iets lekkers te bereiden. Voor mij draait het in de winter vooral om warm eten. De koude soft serve ontbijtjes verruil ik voor warme winterontbijtjes en s’avonds ga ik voor een stevige soep of een lekkere pasta met gegrilde wintergroenten.

Ik probeer steeds meer met het seizoen te eten. De groenten en fruit smaken lekkerder, zijn gezonder en het is natuurlijk veel beter voor het milieu. Reken maar uit hoeveel vervuiling een ananas uit Costa Rica veroorzaakt… En het is ook eigenlijk raar dat zo’n stuk fruit zo’n afstand aflegt om vervolgens hier opgegeten te worden.Tegenwoordig kijk ik altijd uit welk land de producten komen en dan kies ik het liefst voor de Nederlandse. Het is natuurlijk even wennen, maar met onze eigen producten en af en toe een fruitsoort van wat verder weg kom je een heel eind! Benieuwd welke groenten en fruit deze maand een goede keuze zijn? De fruit- en groentenkalender van Milieucentraal helpt je goed op weg!

Prei.

Ik zie hem vaak liggen in de winkel, maar laat hem op een of andere altijd links liggen.
Maar soms heb ik een moment dat ik opeens een gerecht voor me zie en toevallig zat er deze keer prei in! De voordelen van deze goedkope Hollandse groente?

– veel vitamine C en mineralen, zoals calcium, fosfor, ijzer, magnesium en zink
– makkelijker te verteren dan uien
– blijft lang goed in de koelkast
– goedkoop

[/donotprint]

Wortel- en preisoep met frisse korianderpesto

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen

Deze simpele soep is al heerlijk van zichzelf, maar de korianderpesto maakt er iets speciaals van. Fris, zoet, zout, kruidig. Alles zit erin. Maak er een hele maaltijd van door een paar plakken ciabatta met olijfolie in te smeren en in de oven te roosteren.

Voor de korianderpesto:

1 korianderplantje
1/4 rode ui
sap van 1 limoen of 1 citroen
1/4 tl paprikapoeder
3 el olijfolie extra vierge
1 el agavesiroop of honing
zout en peper

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en laat draaien totdat alles fijn is gemalen.

Voor de soep:

ongeveer 500 gram winterwortelen
1 prei
1 rode ui
ongeveer 2 cm gemberwortel
1 el agavesiroop of honing
1 tl paprikapoeder
sap van 1 sinaasappel
750 ml groentebouillon
chilivlokken
6 el soyaroom
peper en zout

1. Snijd de rode ui in stukken en de prei in ringen. Was de winterwortelen goed en snijd ze in stukken van ongeveer 4 cm.

2. Verwarm een paar eetlepels olijfolie of wat kokosolie in een pan en rasp de gember erboven. Voeg direct de ui, het paprikapoeder en de agavesiroop toe. Laat ongeveer 7 minuten zacht bakken.

3. De wortel en prei in de pan doen en 1 minuut mee laten bakken. Giet er nu de hete bouillon bij en doe de deksel op de pan. Laat de groenten koken totdat je makkelijk met een vork in de wortel kunt prikken. Doe er nu het sinaasappelsap bij en laat nog 2 minuten meekoken.

4. Giet de soep in een blender en voeg de soyaroom, chilivlokken en peper en zout (naar smaak) toe. Zet de blender aan totdat er een egale massa ontstaan is.

Dien de soep op in borden of schaaltjes en garneer met de korianderpesto. Lekker met ciabattabrood met wat olijfolie uit de oven.

[print_link]

[donotprint]

-x- Jolijn

[/donotprint]

 

 

 

 

2014-10-09T12:26:07+00:00 Herfst, Soep, Winter|10 Reacties

10 Comments

  1. Fanny 19 mei 2013 om 12:57 - Antwoorden

    Hoi Jolijn!

    Wat een ontzettend leuke en inspirerende site/blog heb je!!! Sinds een tijd ben ik steeds meer groente-sapjes/soepen en andere recepten aan het proberen! Heel interessant daarom om op jouw blog wat ideeën en tips op te doen! Ik ga zo de amandelpasta uitproberen!
    Alvast bedankt voor de leuke recepten!

    Succes verder met je blog!

  2. Karin Folkersma 5 april 2013 om 05:27 - Antwoorden

    Hallo Jolijn,
    Ik zie in jouw heerlijke recepten vaak agave siroop en honing staan
    Nu wil ik ook graag nogal wat afvallen,maar op een gezonde manier, vandaar dat ik steeds meer plantaardig ga eten. Maar kan ik deze ingredienten dan gewoon gebruiken? of zijn die niet zo best voor het afvallen?
    Met vriendelijke groet Karin

    • Jolijn 7 april 2013 om 17:50 - Antwoorden

      Als je ze met mate gebruikt is dat helemaal prima!

  3. Detox Schema | 12 maart 2013 om 17:05 - Antwoorden

    […] – Smoothie naar keuze Lunch – Spinaziesalade met avocado Avond – Hartverwarmende soep met korianderpesto (zonder […]

  4. Rosa 13 april 2012 om 17:43 - Antwoorden

    Wauw, ik heb deze soep net gemaakt en gegeten en hij was echt super!
    Ik ga zeker meer recepten van je proberen 🙂

  5. des 13 februari 2012 om 10:06 - Antwoorden

    met dit weer is soep het allerlekkerst. bedankt voor dit overheerlijke recept weer 🙂

    • Jolijn 13 februari 2012 om 20:14 - Antwoorden

      Vind ik ook! Kan tijdens deze dagen wel iedere dag soep eten. Graag gedaan 🙂

  6. Tine 10 februari 2012 om 14:45 - Antwoorden

    Ik ben absoluut geen fan van koriander, maar dat is simpel weg te laten in dit gerechtje. Hier wordt wel vaker wortelsoep gemaakt, maar nooit met prei! Ik ga het onthouden!

    • Jolijn 11 februari 2012 om 15:54 - Antwoorden

      Misschien te vervangen door peterselie?!

Geef een reactie