Gevuld Speculaas

gevuldspeculaas-vegan-glutenvrij-gezond-recept

Om alvast in de winterse Sint sferen te komen maakte ik vanochtend deze vegan gevulde speculaas voor jullie. Het hele huis vult zich met warme speculaaskruiden als deze onweerstaanbare koek in de oven staat!

sinterklaas-speculaas-gezond-recept-glutenvri

Gevuld Speculaas 

Voor zo’n 16 stukjes

Voor de koek

100 gram boekweitmeel
100 gram glutenvrij meel (ik had een mix van boekweit,rijst,maïs en quinoa)
2 tl bakpoeder
2 el speculaaskruiden
1 tl zout
100 gram kokosolie, gesmolten
75 gram kokosbloemsuiker
6 medjouldadels
3 el amandelmelk 

paar blanke amandelen voor garnering

Voor het spijs

1 cup blanke amandelen (hier zie je hoe je zelf blanke amandelen maakt)
1 cup medjouldadels
1 el vers citroensap
1 tl vanillepoeder
snuf zout

Springvorm 20 cm 

Meng in de keukenmachine de ingrediënten voor de spijs door elkaar. Laat een kleverige bal ontstaan. Wikkel deze in folie en leg in de koelkast.

Mix in een grote kom het meel, bakpoeder, speculaaskruiden, kokosbloemsuiker en zout door elkaar. Doe de medjouldadels in de keukenmachine en laat klein worden. Voeg nu het meelmengsel, kokosolie en amandelmelk toe. Als het goed is ontstaat nu een mooie meelbal. Vorm hiervan 2 deegballen en wikkel deze ook in folie. Laat het liefst een uur rusten.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet de springvorm in met kokosolie. Pak een deel van het deeg, rol uit met een deegroller en bekleed de onderkant van de springvorm ermee. Vorm ook opstaande randen van zo’n 2-3 cm. Pak nu het spijs en bedek die over de bodem, zo gelijkmatig als mogelijk is. Rol het andere stuk deeg uit uit met de roller en dek hiermee de bovenkant af. Je kunt met een vork leuke patroontjes maken. Zet het gevuld speculaas in de oven voor 30 minuten. Laat daarna afkoelen onder een schone theedoek.

Snijd het gevuld speculaas in vierkanten of puntjes en serveer met een amandel erop.

Ga je dit recept maken? Tag hem op Instagram met #vegadutchie. Ik ben benieuwd naar jullie baksels!

vegan-gevuldspeculaas-glutenvrij-recept

speculaas-vegan-gezond-recept
2015-11-09T12:33:43+00:00 Glutenvrij, Herfst, Winter, Zoet|29 Reacties

29 Comments

  1. Karin 11 december 2015 om 00:14 - Antwoorden

    Jeetje wat is deze lekker!!!!!😋😜

  2. Lize van de Ven 2 december 2015 om 12:45 - Antwoorden

    Hoi Jolijn,

    Ik heb ze gemaakt. Fijne tekstuur en goede smaakt – Ik vind ze alleen vreeslijk zout.. (En ik eet niet bewust weinig zout of zo). Dit vond ik ook met de brownies (met boterbonen) die ik een maand geleden gemaakt heb. Ik dacht toen dat ik vast de verkeerde maatlepeltje had gebruikt.. maar nu heb ik extra opgelet.. en heb ik weer zoute koekjes. (Ik gebruik die roze Himalaya zout). Hoe kan dat?

    Groetjes Lize

    • Jolijn 3 december 2015 om 15:22 - Antwoorden

      Ha Lize,

      Wat gek! Het kan natuurlijk een kwestie van smaak zijn of een ander soort theelepel. Volgende keer wat minder zout 🙂 Bij mij zijn ze echt niet zo zout!

  3. Martje 24 november 2015 om 17:50 - Antwoorden

    Lijkt me heerlijk, ga ik dit weekend maken! Ken je trouwens die dadelpuree die je bij de Marokkaanse winkel kan kopen? Zitten volgens mij alleen maar (heel rijpe en daarom niet meer geschikt om los te verkopen?) dadels in, en is heel handig om koekjes mee te bakken etc.
    Overigens heb ik laatst die spruitjesschotel gemaakt, heel erg lekker (de vega-spekjes heb ik even geskipt, want te lui om verkooppunt te vinden en met die hazelnoten vast ook heel voedzaam), dank!

    • Jolijn 25 november 2015 om 16:51 - Antwoorden

      Te gek dat het zo lekker is geworden! Dadelpuree ken ik nog niet. Ga eens kijken. Dank voor de tip!

  4. Jeroen van der Mark 22 november 2015 om 08:48 - Antwoorden

    Wat een super mooie foto’s zeg! Ziet er echt goed en lekker uit!

  5. Manon 15 november 2015 om 13:22 - Antwoorden

    Oh wat is deze heeeeerlijk!! Eindelijk iets gemaakt wat vriendlief ook lekker vind! Hahaha gelukkig kon ik zeggen dat er “gewoon” suiker in zat hoor! Hihihi

  6. Simone 15 november 2015 om 10:46 - Antwoorden

    Heb je een kant-en-klare glutenvrije meelmix gebruikt? En zo ja, van welk merk?
    De speculaas ziet er heerlijk uit 😋
    Ik ga hem zeker maken!

    • Jolijn 16 november 2015 om 11:14 - Antwoorden

      Ja. 4-korenmeel heet het. Ik heb zelf bij de Ekodis in Amsterdam gekocht.

      • Simone 16 november 2015 om 14:11 - Antwoorden

        Dankjewel! Ik ga kijken of ik dit merk ook in de buurt kan vinden.

  7. Sarah 14 november 2015 om 18:45 - Antwoorden

    Ooooh ik was gelijk verkocht toen ik het recept las!
    Vandaag was de ideale dag om het uit te proberen en ik ben heel tevreden.
    Ontzettend lekker en ook nog eens heel eenvoudig.
    Love it!!!

  8. Corinne 10 november 2015 om 17:20 - Antwoorden

    Hallo, was al tijdje bezig met de perfecte gevulde speculaas (voor mijn suikerminnende bezoekers die onze suikervrije manier van eten altijd kritisch bekijken 😉 )met de spijs was ik al geslaagd maar goed deeg is lastig. Bij jouw deeg kreeg ik een vrij vette koek klopt dat? had boekweit en rijstemeel gebruikt half om half.

  9. Marvin 10 november 2015 om 08:29 - Antwoorden

    Ziet er lekker uit zo op de foto’s 🙂 En aan de ingrediënten te zien is dit een gezonder alternatief voor zo’n lekker stuk speculaas!

  10. Luus 10 november 2015 om 05:51 - Antwoorden

    oeps, dacht dat mijn reactie niet geplaatst was … even geduld a.u.b. dus … nu dubbel.
    Hoef maar 1x antwoord hoor! Hihihi …

  11. Luus 10 november 2015 om 05:50 - Antwoorden

    G’ morgen!
    Ook hier lees ik weer dat je de ingredienten in een keukenmachine mengt.
    Aan wat voor machine moet ik dan denken? Welke gebruik jij?
    reacties van anderen zijn ook welkom.
    Heb het eens in mijn blender geprobeerd maar die liep toen vast ;0)

    • Jolijn 10 november 2015 om 12:15 - Antwoorden

      Hi Luus,

      Ik gebruik die van Magimix de 3200XL en ben daar heel blij mee.

  12. Luus 10 november 2015 om 05:47 - Antwoorden

    G’morgen!
    Ik les vaak in recepten dat ze de ingredienten IN DE KEUKENMACHINE mengen. Hier is dat bijv ook bij de ingredienten voor de dadelspijs.
    Aan wat voor keukenmachine moet ik dan denken/ heb het een keer in de blender geprobeerd en toen liep ie vast ;0)

  13. Loes 9 november 2015 om 20:45 - Antwoorden

    Hmm klinkt goed!

    Wat voor keukenmachine gebruik je?

  14. Desi 9 november 2015 om 16:24 - Antwoorden

    Mijn maag begint al te knorren als ik dit zie. Wat een heerlijk recept! Gevulde speculaas heb ik nog niet veganistisch gevonden, dus dat wordt zelf maken dit jaar!

    • Jolijn 10 november 2015 om 12:15 - Antwoorden

      Leuk dat je hem gaat maken! Hij is echt superlekker

  15. Susanne 9 november 2015 om 15:12 - Antwoorden

    wow en nog niet eens zo heel ongezond eigenlijk, ben benieuwd. Ik ga het snel maken (en zal taggen op instagram 😉 )

  16. Jolien 9 november 2015 om 15:07 - Antwoorden

    Als ik weer fit ben ga ik dit zeker maken!!
    Lijkt me heerlijk xx

Geef een reactie