Gepofte Zoete Aardappel met Guacamole

Ken je de documentaire Fat, Sick & Nearly Dead al? Dinsdag keek ik ernaar en ik vond hem heftig en ontroerend. Ik weet onderhand wel wat slecht eten met je doet, maar toch word ook ik nog af en toe hard met mijn neus op de feiten gedrukt. Dat mensen zich vol eten met bewerkt, vet en suikerrijk eten, ziek worden en dan een immense hoeveelheid pillen meekrijgen. Hoe bizar?! Het mooie aan de docu is om te zien wat er gebeurt als de hoofdpersonen een paar weken alleen maar op ‘planten’ leven. Je ziet ze echt van bijna dood naar springlevend gaan.

Wat kun jij doen als je je niet gezond of te dik voelt? Verlies je in ieder geval niet in alle tegenstrijdige voedingsadviezen en wetenschappelijke onderzoeken. Ja, onderzoek is belangrijk. Ja, je kunt er wijzer van worden.  Het spreekt zichzelf echter ook vaak tegen. De ene dag is de gojibes een superfood en de andere dag veroorzaakt het kanker. Het belangrijkste is: vergeet nooit wat voor wijsheid er al in je eigen lichaam zit. Hoelang hebben we wel niet vertrouwd op onze eigen intuïtie? Denk je dat het logischer is om veel verse groenten, fruit, peulvruchten en kruiden te eten om gezonder te worden, of vertrouw je op light yoghurtdrankjes, voorgefabriceerd brood met smeersels en mueslirepen met 100 ingrediënten? Duidelijk toch?! Ga voor écht eten, dat rechtstreeks uit de natuur komt. Daarvan krijg je dat strakke lichaam dat je wilt en de energie waarmee je kunt doen wat je maar wilt.

Dus: groenten, fruit en natuurlijk voedsel! Niet omdat onderzoeken het voorschrijven. Niet om een of andere hype. Kijk maar wat er gebeurt als je tenminste 80 procent van je dieet uit planten laat bestaan. Zie je lichaam, je huid en je ogen veranderen. Is dat niet het meest betrouwbare onderzoek wat je ooit kunt doen?

En vergeet zeker niet de documentaire te kijken!

zoeteaardappel-avocado-zwartebonen-recept-vegan

Gepofte Zoete Aardappel met Guacamole

Mexican food baby! Zoete aardappel, bonen en veel guacamole. Een simpel gerecht voor doordeweeks. Werk nog even door of ga sporten terwijl de aardappel in de oven zit en de vulling en guacamole is daarna binnen 20 minuten klaar.

voor 2 personen

2 middelgrote zoete aardappels

1 rode ui
1 el tamari of sojasaus
1 tl komijn
1 tl paprikapoeder
1/2 tl kaneel
1 blikje/potje tomatenpuree
1 tl ahornsiroop
1 blik zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
verse koriander of peterselie

1 rijpe avocado
sap van 1 limoen
zout & peper

Verwarm de oven voor op 225 graden. Prik een paar keer in de zoete aardappels met een vork en pak ze in aluminiumfolie in. Leg ze 30 minuten in de oven, keer ze om en bak nog 30 minuten. Ze moeten goed zacht zijn van binnen.

Maak ondertussen de guacamole. Schep het vruchtvlees van de avocado in de keukenmachine en giet het limoensap erbij. Laat een egale mousse ontstaan en breng op smaak met zout & peper.

Verwarm in een pan 1 el tamari en bak de ui samen met de paprikapoeder, het komijnpoeder en de kaneel zo’n 5 minuten. Voeg wat water toe als het mengsel te droog is. Voeg nu ook de bonen, ahornsiroop en tomatenpuree toe en bak nog 2 minuten. Breng op smaak met zout & peper.

Snijd de zoete aardappels open in de lengte en vul ze met het bonenmengsel en de guacamole. Serveer met verse koriander of peterselie en eventueel een extra squeeze limoen!

gepofte-zoeteaardappel-avocado-bonen-vegan
2016-01-29T15:22:56+00:00 Glutenvrij, Lunch & Avond|30 Reacties

30 Comments

  1. Arnaz 9 januari 2018 om 19:24 - Antwoorden

    Mijn vriendin heeft dit gemaakt (en stiekem een teentje knoflook toegevoegd ☺️)… superlekker!!!

    • Jolijn 14 januari 2018 om 17:07 - Antwoorden

      Haha, goeie toevoeging en fijn om te horen dat het zo lekker was! X

  2. […] 5. Gepofte zoete aardappel met guacamole […]

  3. Willemijn 28 november 2016 om 12:02 - Antwoorden

    Zou je de ahornsiroop ook kunnen vervangen met agavesiroop?

  4. Anique 1 juni 2016 om 11:15 - Antwoorden

    Ik maak regelmatig recepten van jou blog en uit je boek. Echt super! Ik ga dit gerecht vanavond maken.
    Ben benieuwd!

  5. Jolanda Santbergen 6 maart 2016 om 21:39 - Antwoorden

    Vanavond dit recept gemaakt. Was groot succes! Deze houden we erin!!

  6. Anusha 29 februari 2016 om 10:28 - Antwoorden

    Wat een topper dit recept. Mega van genoten en ga hem nog vaak herhalen!

  7. Lianne 7 februari 2016 om 18:30 - Antwoorden

    Ik heb dit recept vandaag gemaakt (met gewone aardappel want de zoete aardappel was op in de AH, maar goed) en het was fantastisch. Dat bonenmengsel is echt heerlijk!

    • Jolijn 8 februari 2016 om 09:54 - Antwoorden

      Yay! Te gek! Lijkt me ook heerlijk met normale aardappel. Ga ik ook eens proberen. Thanks voor de tip 🙂

  8. Judith 31 januari 2016 om 19:01 - Antwoorden

    Net gemaakt en wat is dit lekker… van genoten! Bedankt voor het delen van dit recept.

  9. Ilse 31 januari 2016 om 18:39 - Antwoorden

    Vandaag dit recept gemaakt; Ik vond het echt heerlijk! Dank je wel voor de inspiratie. Deze gaat wel een keer op herhaling :-).

  10. Jacqueline 31 januari 2016 om 18:21 - Antwoorden

    Ik heb dit recept net gemaakt. Het was heerlijk 🙂

  11. Susanne 30 januari 2016 om 18:50 - Antwoorden

    Ik ga de documentaire aan mijn leerlingen laten zien in HAVO 5 en VWO 6! Ze hebben zulke ongezonde leefgewoontes en onder het mom van ‘engels leren’ vind ik dat ze meer van dit soort docus moeten kijken. Dan zien ze misschien een keer wat het echte probleem is. Cowspiracy staat ook op het programma!

    • Jolijn 1 februari 2016 om 13:58 - Antwoorden

      Wat goed zeg! Denk dat het heel belangrijk is dat kinderen al op jonge leeftijd bewust worden van dit soort onderwerpen. Ben benieuwd wat ze ervan vonden. Wil je me dat laten weten? 🙂

    • Sjoerd 1 februari 2016 om 18:04 - Antwoorden

      Wat een goed idee om je leerlingen te laten kijken! Ik ben ook heel benieuwd wat ze ervan vinden. Als je meer met het onderwerp in de klas wilt doen dan denken Jolijn en ik graag mee.

  12. veganlife yvonne 29 januari 2016 om 17:43 - Antwoorden

    Dat ziet er heerlijk uit. ga ik zeker eens proberen. De documentaires zijn inderdaad een eyeopener, ik had ze allebei al gezien. Misschien moeten we inderdaad meer logischer gaan nadenken over wat we eten en beseffen dat je alleen gezond kunt zijn als je voeding eet wat je lichaam herkent als voedsel! Tenslotte maakt de natuur geen fouten!!
    Goed artikel!

    • Jolijn 1 februari 2016 om 13:59 - Antwoorden

      Absoluut! Goed verwoord. Laat je me weten hoe het recept geworden is? x

  13. Desi 29 januari 2016 om 11:32 - Antwoorden

    Dit ziet er lekker uit! Gezond eten kan zo ontzettend lekker zijn 🙂

  14. Conny 29 januari 2016 om 08:40 - Antwoorden

    Wat ik altijd jammer vind is dat er toch weer dat blikje tomatenpuree bij zit. Daar heb ik een intolerantie voor. Gebruik liever verse tomaten

  15. Larissa 29 januari 2016 om 07:45 - Antwoorden

    Ik heb de documentaire woensdag gezien. Het is inderdaad erg indrukwekkend om te zien wat plantaardig eten met je lijf en geest doet. Ik ben zelf ook al een tijdje bezig met het zoeken naar de juiste en fijne manier om mijn manier van eten om te gooien naar een meer plantaardige voedingsstijl. Ik doe het stapje voor stapje. In één keer hou ik niet vol. Ook heb ik gisteravond de docu ‘Forks over knives’ gezien. Net zo indrukwekkend. Een aanrader!
    Bedankt voor het lekkere recept. Ik ga het binnenkort proberen.

    • Jolijn 29 januari 2016 om 11:49 - Antwoorden

      Graag gedaan! Goed dat je het stapje voor stapje doet. Dat is vaak de beste manier om een nieuwe lifestyle te creëren. Succes!

      • Larissa 29 januari 2016 om 14:01 - Antwoorden

        Dank je wel! 😊

Geef een reactie