Feestelijke Sinaasappel & Olijfolie Cake

sinaasappel-olijfolie-cake-vegan-recept3

Vanuit ons raam kijk je uit op Ayumi, een sushitentje met aan het raam posters van de kortingsacties die al een jaar hetzelfde zijn. ’s Avonds kijk ik vaak uit het raam naar het vertrouwde licht dat altijd brandt op de hoek. Maar het nooit dimmende licht van de zeven dagen per week geopende sushizaak verbaast me ook. De eigenaren, een Chinese vrouw en Japanse man, werken samen elke dag – ook met Kerst. Aangezien hun zaak goed loopt, de sushi is namelijk goddelijk, is het altijd keihard werken. Maar als je binnenloopt zijn ze altijd supervriendelijk en vergeten nooit te vragen hoe het gaat.

Ik wilde dit jaar iets voor het goede doel organiseren, maar een grootste actie kwam er niet van. Toen dacht ik: waarom niet klein beginnen? Vrijdagavond kwamen we terug van een feestje en ik zag wederom licht branden op de hoek. ‘Ik ga een cake bakken! Voor de sushimensen’, zei ik tegen Sjoerd. Gisteravond gingen we hem brengen. Zij was er niet, maar hij nam hem een beetje ongemakkelijk maar stamelend blij in ontvangst.

Ik daag je uit! Maak deze cake niet 1 maar 2 keer en geef de tweede weg. Aan iemand die je waardeert, het gebaar goed kan gebruiken of jou heeft geholpen. Niks mooiers dan delen. We zijn samen op deze wereld en het is soms niet even makkelijk – als ik voor mezelf spreek. Wat is er nu fijner dan liefde en steun te ervaren, van familie en vrienden, maar ook van onbekenden. Delen is letterlijk delen. Ziet de wereld er niet opeens veel lichter uit als je iets waarom je verdrietig bent deelt met een vriendin? En ik word altijd extra blij als ik goed nieuws deel met iemand om me heen. Yay! Van delen word je blij.

sinaasappel-olijfolie-cake-vegan-recept2

Feestelijke Sinaasappel & Olijfolie Cake

Voor ongeveer 12 personen

250 gram speltmeel
1 tl baksoda
1 tl kaneel
1/2 tl gemalen nootmuskaat
1/2 tl kruidnagel
1/4 tl zout

100 ml ahornsiroop 
75 ml sinaasappelsap
125 ml olijfolie
schil van een 1/2 citroen, geraspt
schil van een 1/2 sinaasappel, geraspt
1 tl appelazijn 
1 tl vanille-essence

1 el kokosolie (optioneel)
2 el cacaopoeder (optioneel)

Vet een cakeblik in en verwarm de oven op 185 graden voor.

Meng het speltmeel, het baksoda, de kaneel, de nootmuskaat, de kruidnagel en het zout door elkaar in een kom.
Meng in een andere kom de ahornsiroop, het sinaasappelsap, de olijfolie, de citroenschil, de sinaasappelschil, het appelazijn en de vanille-essence door elkaar.

Spatel de droge ingrediënten door het natte mengsel en roer goed om. Schep het beslag in het cakeblik en bak 30-35 minuten tot een satéprikker schoon uit de cake komt.

Smelt de kokosolie in een klein pannetje op laag vuur. Giet in een klein bakje en roer de cacaopoeder erdoor. Versier de cake met de chocola.

Serveer de cake bij voorkeur met zelfgemaakte kokosslagroom en een snuf kaneel.

Tip: deze cake is de eerste dag het lekkerst dus bak hem het liefst op de dag zelf.

Ik wens jullie een liefdevolle kerst!

Wij gaan een rondje door Nederland om familie op te zoeken en heerlijke, gezonde (en minder gezonde ;)) gerechtjes te eten.

sinaasappel-olijfolie-cake-vegan-recept4
2014-12-23T11:55:41+00:00Feest, Zoet|8 Comments

8 Comments

  1. Mitch 28 januari 2015 at 21:09 - Reply

    Ziet er lekker uit. Mag ik vragen hoe je hem in zo’n mooie vorm gebakken hebt? 🙂

    • Jolijn 4 februari 2015 at 09:51 - Reply

      HI Mitch, bij sommige kookwinkels heb je een tulband in vorm van een roos. Erg leuk!

  2. hanne 27 december 2014 at 15:36 - Reply

    Mooie cake, maar vooral mooi verhaal Jolijn! dat is voor mij véél meer kerstsfeer dan die grote feesten, rijkgevulde tafels, teveel eten en drinken en pakjesjacht … vroeger stond er met kerst traditioneel een extra bord op de mooi gedekte tafel, voor de eenzame reiziger, de passant ver van huis.. met alle vluchtelingen en anders ontheemden vandaag zeker iets om in ere te herstellen! maar zo’n onverwachte cake kado doen vind ik ook geweldig 🙂

  3. Anique 22 december 2014 at 19:13 - Reply

    Wat een interessante en lekkere gerechten deel je telkens weer! Ik kijk altijd uit naar weer een nieuw recept. Ook je foto’s zijn super! Ik vroeg me wel af of deze cake ook in een gewone rechthoekige cakevorm kan inplaats van een ronde? Fijne kerstdagen en een gelukkig en gezond 2015!

    • Jolijn 23 december 2014 at 11:59 - Reply

      Zeker kan dat! Succes met bakken 🙂 Hele fijne Kerst!

  4. inez arbeek 22 december 2014 at 16:57 - Reply

    Wat een leuk idee en ik heb net de boodschappen in huis gehaald….alles veganistisch en glutenvrij 🙂

    • Jolijn 23 december 2014 at 11:59 - Reply

      Wat heerlijk mam! Trots op je 🙂

  5. yasemin 22 december 2014 at 16:22 - Reply

    lieverd ben je! ik ga deze snel maken en sharen 😉 ! x

Leave A Comment