Falafel met Sojayoghurt-Tahinsaus

Ik maakte voor het eerst kennis met falafel in de Maoz in Amsterdam. Daar op het hoekje van het Muntplein. Dat kleine winkeltje met die enorme saladebar waar je onbeperkt van mag opscheppen. Ik was er meteen weg van. Tegenwoordig maak ik er af en toe nog een stop, voordat ik naar de bios ga of als ik aan het winkelen ben.
In al die jaren dat ik nu al falafel eet, heb ik het nog nooit zelfgemaakt. Wel eens uit zo’n pakje waar je dan water bij moet doen, maar nooit met verse ingrediënten. Al jaren plan ik om het te doen, maar je hebt van die recepten die maar in je hoofd blijven zitten. Gelukkig is daar nu verandering in gekomen!
[/donotprint]

Falafel in pitabrood met yoghurt-tahinsaus

Het recept maakt falafel voor ongeveer 4 personen. De balletjes kunnen ook ingevroren worden en dan weer opgewarmd in de magnetron. Ik heb dit net geprobeerd en de smaak is nog steeds heerlijk. De falafel is wel iets droger, maar in salade met wat tahinsaus en hummus is het prima te doen.

250 gram kikkererwten, minstens 12 uur geweekt
Sap van 1 limoen
1 ui, fijngesneden
1 knoflook, fijngesneden
4 el (spelt)meel
1 snee wit (spelt)brood, het liefst al een beetje oud
1 tl bakpoeder
Flinke hand koriander
Flinke hand peterselie
2 tl komijn, of meer naar smaak
2 tl chilipoeder, of meer naar smaak
Zout

Mix alle ingrediënten in de keukenmachine (kan zijn dat je dit in twee keer moet doen, als de keukenmachine niet groot genoeg is). Proef of je nog meer kruiden wil toevoegen. Vorm van de falafelmix ronde of platte balletjes. Verwarm ongeveer 4 cm zonnebloemolie in een bakpan en bak de falafel aan beide kanten goudbruin.

Sojayoghurt-tahinsaus

250 ml ongezoete sojayoghurt
2 el tahin
2 tenen knoflook, fijngesneden
sap van een halve citroen
paprikapoeder
zout en peper
koriander (voor de liefhebbers)

Roer alle ingrediënten door elkaar in een bakje en breng op smaak met peper en zout.

Serveer de falafel in pitabroodjes met sla, tomaat, komkommer en de sojayoghurt-tahinsaus. Zelf vind ik het lekker om de pita’s eerst te besmeren met een dikke laag hummus.

So much fun!

Superfood voor een zondagavond. Zet een leuke film op, smeer je pitabroodje en relax.

Maar ook heerlijk als lunch met veel sla, hummus en ingelegde aubergine.

-x- Jolijn

 

 

2015-11-21T06:55:45+00:00 Avond, Lunch & Avond, Winter|19 Reacties

19 Comments

  1. Saskia 29 februari 2016 om 08:45 - Antwoorden

    Hoi Jolijn

    Zou de falafel ook gaar worden in de oven. Eerst even kort aanbakken en dan verder garen of worden ze dan niet door en door gaar? Ik wil niet frituren in de zonnebloemolie maar even aanbakken in de kokosolie en dan de oven in.

    Vriendelijke groetjes van Saskia

    • Jolijn 29 februari 2016 om 12:21 - Antwoorden

      Ja zeker! Ik zou ze dan na het aanbakken nog zo’n 8 minuten per kant in de oven doen. Succes!

  2. Bo 10 februari 2016 om 12:02 - Antwoorden

    Hoi Jolijn,

    Ik gebruik dit recept altijd standaard voor mijn falafel, maar nu ben ik al een tijdje benieuwd of ik de kikkererwten ook kan vervangen door bijv. zwarte bonen? Hoeven de zwarte bonen dan ook niet gekookt te worden, of wel?

    Ik heb al wat rondgezocht, maar ben er dus nog niet over uit of je ook van alleen geweekte bonen burgers kunt maken of dat je ze altijd een uur moet koken.

    Ben benieuwd of jij het weet.

  3. Hester 23 februari 2014 om 19:13 - Antwoorden

    De falafel zag er niet zo mooi uit als op jouw foto’s, maar het was heerlijk. Zeker met hummus en sla met avocado een overheerlijke combinatie.

  4. Suzanne van den Heuvel 28 november 2013 om 10:03 - Antwoorden

    Hallo Jolijn,

    klopt het dat je de kikkererwten voor de falafel niet kookt?
    Ik lees alleen dat je ze laat weken.

    Thanks, greets

  5. Rosa 28 juli 2012 om 09:50 - Antwoorden

    Het is gelukt!
    Super bedankt voor het delen van dit recept.
    Iedereen hier heeft er van gesmuld 🙂

    • Jolijn 30 juli 2012 om 19:30 - Antwoorden

      Jaa 🙂 Leuk om te horen!

  6. fiene 22 maart 2012 om 19:33 - Antwoorden

    Ziet er heerlijk uit! Wil het zelf ook eens maken!
    Waar vind ik ongezoete soyayoghurt?
    groetjes Fiene

  7. Gnoe (@graasland) 13 maart 2012 om 16:10 - Antwoorden

    Wat toevallig, je had afgelopen weekend kunnen meedoen met onze bloghop over tahin!

    Anyway, ik HEB verschillende keren geprobeerd om falafel te maken maar het mislukte altijd 🙁 Misschien met dit recept? Het is inmiddels lang genoeg geleden om het weer aan te durven 😉

  8. linda 12 maart 2012 om 13:20 - Antwoorden

    ziet er weer heerlijk uit!ga het van de week zeker eens zelf maken

    groetjes linda

    • Jolijn 12 maart 2012 om 19:35 - Antwoorden

      Succes! Laat even weten of het gelukt is 🙂

  9. Elske 10 maart 2012 om 15:42 - Antwoorden

    Ohh, zulke lekkere recepten allemaal, dit ziet er ook weer erg lekker uit! 🙂
    Ga ik binnenkort ’s maken, ben benieuwd.. Mijn vorige poging tot zelf falafel maken was namelijk niet zo’n groot succes. 😉

  10. Lnnk 10 maart 2012 om 13:03 - Antwoorden

    Dit recept lijkt me heerlijk. Ik neem hem mee om een keer te proberen!

  11. Naomi 8 maart 2012 om 22:53 - Antwoorden

    Oke dit wil ik heel graag een keer proberen te maken!

  12. Francine 8 maart 2012 om 15:30 - Antwoorden

    Wat ziet dat er goddelijk uit op de foto!!
    Ik heb ook eens falafel gemaakt, maar nu een nieuw idee:
    falafel maken voor in mn lunchbox! (:

  13. Des 8 maart 2012 om 11:23 - Antwoorden

    volgens mij kan jij zo heerlijk koken! dit is wel weer het bewijs ervan. bedankt voor het delen!

Geef een reactie