De lekkerste lupineburger

Lekkerste lupineburger

Blog door Marije

Vandaag laat ik je zien hoe je de lekkerste lupineburger maakt! Ik werd ingeïnspireerd toen ik afgelopen zondag  over de eerste Pure Markt van dit jaar slenterde. Deze markt strijkt elke week in één van de parken in Amsterdam neer. Je vindt er verschillende kraampjes met regionale en seizoensgebonden producten, veelal verkocht door de producenten zelf. Bij bijna alle kraampjes kun je iets proeven en een praatje maken met een bevlogen boer of gepassioneerde verkoper. 

Een van de kraampjes is van Powerpeul, zij willen de witte lupineboon op de Nederlandse kaart zetten. De paarse lupine die in het wild voorkomt kun je niet eten. Lupine is net als de pinda lid van de vlinderbloemenfamilie. Het bevat hoogwaardige eiwitten, is rijk aan calcium, magnesium en ijzer, zit vol met voedingsvezels en bevat weinig vet. Je zou lupine kunnen kennen als ingrediënt in kant en klare vleesvervangers. Een goed initiatief, maar persoonlijk maak ik liever zelf iets met ingrediënten die ik zelf in handen heb gehad.

lupine peulen burger

Uit onderzoek blijkt dat witte lupine het cholesterolgehalte en de bloeddruk verlaagt en vanwege de grote hoeveelheid vezels ook nog eens de darmfunctie verbetert. In 2016 hebben drie Nederlandse biologische boeren in opdracht van Powerpeul gezaaid en zorgde het zonnige najaar voor een prachtige oogst.

De smaak van lupinebonen kun je vergelijken met die van kikkererwten, een beetje nootachtig, maar niet melig, daarom kunnen ze goed verwerkt worden in broden, koekjes en salades. In Portugal maken ze ze in en eet je de zogenaamde tremoços zoals olijven bij de borrel. In Andalusië maken ze er een verfrissende witte koude soep van genaamd ajoblanco. Die maken  we een andere keer. Vandaag zijn de witte lupine bonen het hoofdingrediënt van een lekkere spicy burger, bomvol eiwitten. Het recept is geïnspireerd op een van de recepten die je vindt op de website van Powerpeul.

Wil je met een zakje ongekookte bonen aan de slag? Zo’n 400 gram bonen leveren je 1 hele kilo gekookte bonen op. Tel uit je winst. Je moet ze dan eerst een dagje weken in koud water met een eetlepel appelazijn, afspoelen en daarna 1,5 uur op laag vuur laten koken. De kleur verandert tijdens het koken van grauwig naar gelig en de boontjes worden mooi rond van vorm. Kook gelijk het hele pak, want je kunt de gekookte bonen prima in porties invriezen.

Inmiddels zijn er ook gekookte lupine te koop, je vindt ze in potjes in glas in de natuurwinkel. 

lekkerste lupineburger vegan

Eiwitrijke spicy lupineburgers (7-8 stuks)

Ingrediënten

 1 el lijnzaadjes
 1 tl kurkuma
 1 tl kerrie poeder
 1 snufje kruidnagelpoeder
 1 ui, 125 gr gesnipperd
 2 stengels bleekselderij, 150 gr in kleine blokjes gesneden
 200 gr gekookte lupine, ongepeld
 50 gr havermout
 1 winter wortel, 125 gr geraspt
 2 el amandelpasta, tahin of pindakaas
 1 tl grove mosterd
 vers gemalen peper en Himalaya zeezout
 optioneel sambal of chilipoeder
 optioneel sesamzaadjes
 kokosolie of olijfolie om in te bakken

Bereiding

Roer 1 eetlepel lijnzaad met 1 eetlepel water in een kopje door elkaar en zet even aan de kant.

Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan, bak de kurkuma, kerrie en kruidnagel 30 seconden mee. Zet het vuur lager en fruit de ui en selderij ongeveer 10 minuten. Als het iets te droog wordt een klein scheutje water toevoegen en lekker laten pruttelen. 

Rasp de wortel op een grove rasp. 

Doe de gewelde lijnzaad, lupinebonen, uienmengsel, amandelpasta en havermout in de keukenmachine en maal dit tot een grove massa. 

Voeg nog even de wortel toe en maal die kort mee. Het moet goed plakkerig zijn. Is het te nat dan nog wat havervlokken toevoegen. Is het te droog dan wat water toevoegen.

Doe het mengsel in een kom en maak het op smaak met mosterd, peper en zout. Hou je van scherp voeg dan nog wat sambal bij.

Zet 10 minuten afgedekt weg in de koelkast om af te koelen en iets stijver te worden om mooie burgers te kunnen draaien (anders kunnen ze uitelkaar vallen in de pan).

Vorm 8 balletjes en druk deze plat tot burgers. Bestrooi met sesamzaadjes (optioneel).

Bak de burgers op laag vuur in 10 minuten goudbruin.

Lekker bij een salade of tussen een ciabatta broodje met hummus en kiemgroenten.

Vries de rest van de gebakken lupine burgers in, dan heb je voor een makkelijke dag nog iets lekkers tegoed. Eet lekker!

X Marije

Lupineburger lekkerste

 

2017-04-06T07:16:45+00:00Lunch & Avond|3 Comments

3 Comments

  1. […] ik een zelfgemaakte lupine burger. Benieuwd naar haar blog, haar boek en de blogpost? Klik dan hier. Wel gauw terugkomen om deze lekkere speltpistoletjes met zuurdesem te maken […]

  2. […] ik een zelfgemaakte lupine burger. Benieuwd naar haar blog, haar boek en de blogpost? Klik dan hier. Wel gauw terugkomen om deze lekkere speltpistoletjes met zuurdesem te maken […]

  3. A bite of cravings 6 april 2017 at 17:33 - Reply

    Wat leuk, ik heb lupine nog nooit gezien en jij maakt er gewoon meteen een prachtige hamburger van! X

Leave A Comment