De allerlekkerste pompoen & Linzencurry

linzen-pompoen-curry-vegan-recept

Ik kijk vanuit mijn raam naar buiten en de boom voor ons huis is rood, groen en geel. Het is weer herfst. Een seizoen waar ik me altijd heel erg thuis voel. Lange wandelingen door de natuur maken met alle kleuren en de frisse lucht. In mijn keuken zijn pompoen en linzen terug van weg geweest. Zo maakte ik vorige week echt de állerlekkerste pompoen & linzencurry ooit. We hebben hem onderhand al drie keer gegeten. Het recept is verwarmend, smeuïg en zacht. De gember, kurkuma en currypoeder warmen je lichaam op, wat goed uitkomt tijdens deze mooie, maar steeds koudere dagen. Linzen geven je daarnaast langdurige energie en pompoen werkt aardend. Echt maken deze!

Nog een paar tips om de herfst gezond door te komen:

* Eet veel groenten als wortels, aardperen, pompoen, zoete aardappel en pastinaak
* Eet warm. Vergeet de koude smoothies, ontbijtjes en salades en focus op havermoutpap, soepen, stoofpotjes en warme dranken
* Houd je voeten en onderrug warm
* Sport of wandel in de natuur
* Drink genoeg water of kruidenthee
* Neem genoeg rust. In de herfst keert alles weer meer naar binnen na de uitbundige zomertijd. Neem wat tijd om je doelen voor de komende tijd op te schrijven en fijne dingen voor jezelf te doen.

De allerlekkerste pompoen & linzencurry

voor 4-5 personen

1 el kokosolie
1 rode ui, fijngesneden

2 tenen knoflook, fijngehakt
2 el (mild) kerriepoeder
2 cm verse gember, fijngehakt
2 cm verse kurkuma, fijngehakt
1 middelgrote pompoen, zaden eruit, in blokjes
1,5 cup linzen, minimaal 1 uur geweekt in water
300 ml kokosroom of melk
600 ml bouillon 
4 trostomaten, in blokjes (of gebruik een blik tomatenblokjes zonder overbodige toevoegingen)
2 el tamari of andere sojasaus
snuf cayennepeper

zuurkool
koriander

Verhit een beetje kokosolie in een grote pan en fruit de ui, knoflook, gember en kurkuma zo’n 5 minuten op laag vuur. Voeg het kerriepoeder toe en bak een minuutje mee. Voeg ook de pompoen, linzen, kokosroom, bouillon, tomaten, tamari en snuf cayennepeper toe en laat 25 minuten doorkoken op laag vuur met de deksel op de pan. De linzen en pompoen moeten helemaal onder water staan, voeg anders nog wat kokosroom of bouillon toe. Proef of de pompoen en linzen gaar zijn.

Serveer met een schepje zuurkool en fijngehakte koriander.

linzen-pompoen-curry-vegan

 

 

2015-09-28T12:28:49+00:00 Glutenvrij, Herfst, Lunch & Avond, Winter|33 Reacties

33 Comments

  1. Jolanda 14 december 2017 om 11:46 - Antwoorden

    Superlekker zeg, de zuurkool geeft net dat frissige ter contrast daar waar ik in mijn prevegan leven creme fraiche had gebruikt. Dank je wel voor dit recept, hij komt in mijn favorietenmap 🙂

  2. Manon 13 november 2017 om 18:00 - Antwoorden

    Hi Jolijn, bij mij is de curry super dun, net een soepje. Ik heb precies je recept aangehouden. Waar gaat het mis?

    Groetjes Manon

  3. […] was by far het lekkerste gerecht van deze blog: Pompoen Linzencurry van Vegadutchie. Echt heerlijk! Al dachten de dames daar weer anders over natuurlijk ;). De zuurkool in dit recept […]

  4. Jeroen 21 januari 2017 om 16:15 - Antwoorden

    Heel erg lekker! Bedankt voor het delen!

  5. Mireille 13 februari 2016 om 17:41 - Antwoorden

    Bedankt, wat mij betreft een blijvertje. Moet em zeker eens met zuurkool proberen (was voor nu teveel uit mijn comfort zone ;))

    • Jolijn 15 februari 2016 om 13:26 - Antwoorden

      Fijn dat het zo lekker was! Zuurkool is zeker een heerlijke toevoeging. Volgende keer?

  6. Jolien 12 februari 2016 om 18:58 - Antwoorden

    Hoi,

    Hoeveel gram linzen is 1,5 cup? Ik heb een kopje gebruikt, maar het is nu soep geworden ipv curry..

    Groetjes jolien

    • Jolijn 13 februari 2016 om 11:44 - Antwoorden

      Hi Jolien, 1,5 cup is 300 gram. Hopelijk lukt het de volgende keer helemaal goed! Liefs Jolijn

  7. Nina 1 december 2015 om 18:09 - Antwoorden

    Hmmm lekker! Ik heb nét wat meer gember gebruikt en hem ook wat spicier gemaakt door n theelepeltje chilipoeder (had geen cayenne). Verder ook gele rozijnen toegevoegd voor n extra zoetje bij zoveel krachtige, pittige smaken. Yummie!

  8. Eugenie 5 november 2015 om 17:48 - Antwoorden

    Deze keer met plukje zuurkool gegeten: in een woord: ZALIG. Goede combi van zoet, zuur, bitter, zout, pittig. Kon niet stoppen met opscheppen…..;-0

  9. Anneloes 2 november 2015 om 18:32 - Antwoorden

    Het was heerlijk!

  10. Carolien 16 oktober 2015 om 07:54 - Antwoorden

    Wauw t was super! Mn visite heeft er ook van genoten dus ik was blij!
    Zeker eentje om vaker te maken!
    Voor de visite had ik er nog platte broodjes bij gebakken en een muntsausje en schaaltje komkommer erbij. Helemaal compleet voor als je een etentje hebt!
    Bedankt weer voor dit heerlijke recept

  11. Griet 15 oktober 2015 om 09:58 - Antwoorden

    Dank je wel. Ga het eens proberen.

  12. Sharda Balgobind 5 oktober 2015 om 18:09 - Antwoorden

    Hi Jolijn,

    Ik heb hem gemaakt, hoor en het is inderdaad goddelijk! We zitten heerlijk na te genieten met een heerlijk gevoel in ons buik nu. Dank voor het delen!

  13. Patricia 2 oktober 2015 om 15:50 - Antwoorden

    Heeeeerlijk!
    Ik heb zo gesmuld,wel zonder de zuurkool maar o my.
    Dit is een favorietje 😉
    Dank je!

  14. Nicole 2 oktober 2015 om 12:19 - Antwoorden

    De eerste pompoen uit m’n eigen tuin, helemaal trots, en wat heb ik gesmuld heerlijk recept!! Dankjewel.

  15. Nee ske 2 oktober 2015 om 04:35 - Antwoorden

    lijkt me lekker 😀 welke linzen gebruik je hiervoor?

  16. Eliza 1 oktober 2015 om 07:42 - Antwoorden

    Gemaakt en gegeten en het was heerlijk! Wij hebben het zelf lekker met koerdisch brood gegeten. Jammie!! Dank je wel!

  17. Eugenie 1 oktober 2015 om 06:49 - Antwoorden

    Pff, dat konden wij wel gebruiken, dit gerecht. Heerlijk vullend en verwarmend na een periode van rouw, kilte. Onze trouwe vriendje, Dirkje, ruwhaar teckel is 11 september overleden. En wat een gat en stilte in huis. De dagen na zijn overlijden had ik het zo intens koud. Het was met geen mogelijkheid warm te krijgen. Zal nog wel even zo blijven, maar dit gerecht is top. En ondanks het gemis van de wandelingen met hem in de natuur geniet ook nu wel van de prachtige zonnestralen en herfstkleuren. Langzaam wordt het toch nog wat warmer hier…. maar die lege plek in die zonnestralen blijft… Daaaaaag en dank weer voor de warmte vanuit jullie kant middels dit heerlijke gerecht en het mooie stukje tekst. Eugenie

    • Eugenie 1 oktober 2015 om 06:55 - Antwoorden

      Was nog vergeten aan te geven dat ik er nog rode paprika toegevoegd had ipv zuurkool. Zorgt ook voor die extra zuur/zoete frisse smaak erbij.

    • Jolijn 5 oktober 2015 om 07:37 - Antwoorden

      Heel veel sterkte! Fijn dat je ook kunt genieten van de herfst en al het moois wat erbij hoort. Veel liefs!

  18. Martje 29 september 2015 om 18:37 - Antwoorden

    Lijkt me lekker fris met die zuurkool, nooit bedacht!

    • Martje 29 september 2015 om 18:37 - Antwoorden

      Oh oeps, dacht dat m’n reactie niet geplaatst was 😉

  19. Martje 29 september 2015 om 18:36 - Antwoorden

    Goed idee met die zuurkool, lijkt me lekker fris!

  20. Anneloes 28 september 2015 om 15:01 - Antwoorden

    Lijkt me lekker, Jolijn!

  21. Anouk 28 september 2015 om 14:19 - Antwoorden

    Mmm, dat was het kleine beetje inspiratie dat ik zocht voor vanavond 🙂 ziet er lekker uit, ik weet wat ik ga maken en eten, dank! 🙂

Geef een reactie