Caramel & Pecan Kersttaart

Taart. Hoor je het? Táárt! Weinig woorden zijn zo magisch als taart. Taart maakt je dagen op deze planeet zinvoller en smaakvoller. Door de regen fietsen is zo erg niet als je weet dat er taart op je wacht. Naar de kringverjaardag van je tante gaan is prima als je weet wat er geserveerd wordt op het boerenbont servies. Zelfs een begrafenis is minder verdrietig als er taart op de koffietafel staat. Het is alsof de overledene wil zeggen: het is oké, blijf van het leven genieten en EET DEZE CAKE. Taart is troostrijk en kan een doodnormale dinsdag laten aanvoelen als een zaterdag. Dat is het: taart brengt vanzelf feest met zich mee. En omdat je taart samen eet (meestal dan) maak je het feestje groter en groter. Je deelt de magie. Als dát geen kerstgedachte is.

Logisch dus dat deze jongen niet mag ontbreken op het menu volgende week.

Tekst door Ilse Beekhof

Caramel & Pecan Kerstfeesttaart


Deze taart maakt je kerstfeest tot iets héél speciaals. De romige caramelsmaak met chocolade en luxe pecannoten en een winters tintje door de kruidige kaneel. Binnen 25 minuten gemaakt dus alle tijd om met familie en vrienden door te brengen.

Bodem

1 kopje amandelen
1 kopje zachte dadels*, ontpit
snuf zout
1/2 tl kaneel

Vulling

1 kopje zachte dadels*, ontpit
2 el ahornsiroop
1 el gemengde notenpasta of andere notenpasta zoals amandelpasta
2 el cacaopoeder
1/2 kopje water
1/4 tl vanillepoeder
1 tl kaneel
snuf zout

* Ik gebruik vaak Iraanse dadels, maar Medjouldadels zijn ook heel geschikt.

+- 20 pecannoten voor de garnering

1. Vet een kleine taartvorm in met kokosolie. Maal de amandelen, zout en kaneel in de keukenmachine fijn. Voeg de dadels erbij en laat aanstaan totdat er een kleverig ‘deeg’ ontstaat. Druk de bodem in de taartvorm en laat de randen iets omhoog komen. Zet de bodem voor een uur in de vriezer.

2.  Meng alle ingrediënten voor de vulling in de keukenmachine tot een egale mix. Vul de bodem met de vulling. Laat ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast.

3. Leg de taart op een mooi bord en garneer met de pecannoten en wat extra kaneel.

jammie

2014-10-21T16:26:46+00:00 Feest, Winter, Zoet|8 Reacties

8 Comments

  1. Yvette 17 december 2015 om 19:10 - Antwoorden

    Mmmmmmmm lijkt me heerlijk! Wil ‘m morgen gaan maken.
    Kan ik ipv amandelen ook hazelnoten of amandelmeel gebruiken Jolijn?
    En bedoel je met kopje cup?

    • Jolijn 19 december 2015 om 08:05 - Antwoorden

      Ha Yvette,

      Yes, kopje is cup.
      Je kunt amandelen zeker vervangen als je wilt.
      Heb je hem ondertussen al gemaakt? IK maak hem ook weer met kerst dit jaar 🙂

  2. Naomi 15 januari 2014 om 19:01 - Antwoorden

    Hoi Jolijn, ziet er heeerlijk uit! Wat een interessante combinatie van deze gezonde ingrediënten. Ahornsiroop en kokosolie heb ik onlangs “geadopteerd” in mijn keuken (en blog), maar noten(pasta) en dadels eet ik jaren en als diëtiste advieseer ik regelmatig om te eten.

    Prachtige site heb je, complimenten 🙂
    Groetjes, Naomi

  3. Simone 7 januari 2014 om 07:57 - Antwoorden

    Hoi Jolijn,
    Hoeveel cm is de taartvorm die jij hebt gebruikt voor deze taart?

  4. Wieneke 31 december 2013 om 13:56 - Antwoorden

    Taartbodem staat as I type in de vriezer! Kan niet wachten!

  5. Sophie 31 december 2013 om 10:14 - Antwoorden

    Ik heb die recept gemaakt & vond het erg lekker! 🙂 It was divine!

  6. Lin 21 december 2013 om 09:45 - Antwoorden

    Oh, die wil ik!!!

  7. Loes 20 december 2013 om 19:26 - Antwoorden

    Ohh die lijkt me echt onwijs lekker!
    Lekker ook dat er notenpasta in zit, die eet graag gewoon met een lepeltje uit de pot haha (vooral de gemengde, of cashew)

Geef een reactie