Canihua met Bessenjam & Chocoladesaus

Canihua-chocoladesaus-bessenjam-ontbijt-vegan

Heb jij al canihua gegeten? Wij hebben het een paar maanden geleden ontdekt en vinden het superlekker. Canihua lijkt qua smaak en textuur een beetje op quinoa alleen heeft het kleinere korrels en bevat het nóg meer eiwitten. Een goede toevoeging aan een vega dieet. De nootachtige smaak combineert heerlijk met vers fruit én chocola. Ik heb dit ontbijtje al twee dagen op een rij op, want: heaven! Een rijke bosfruitjam, zoete chocolade, banaan en de nootachtige smaak van de canihua.

Ik ben de laatste tijd allerlei projectjes aan het uitvoeren thuis. Zelf kombucha maken, maar ook zuurkool en jam. Home made jam is zoveel lekkerder dan uit een potje. Het blijft een week goed in de koelkast en je kunt allerlei soorten vruchten kiezen. Ook een leuk kadootje als je er een zelfgemaakt label op plakt.

Lijkt jou het leuk om zelf kombucha te maken? Zou je graag een recept online zien?

chocoladesaus-bessenjam-recept-vegan-vegadutchie
Canihua-chocoladesaus-bessenjam-ontbijt-recepten

Canihua met Bessenjam & Chocoladesaus

Voor 1 persoon

1/2 cup canihua, gekookt via de aanwijzingen op de verpakking*
1 kleine, rijpe banaan, in plakjes
1 el kokosolie, gesmolten
1 el ahornsiroop
2 el rauwe cacaopoeder
snuf zout

* je kunt ook direct meer canihua koken voor de lunch of de volgende dag.

voor een potje jam

2 cups gemengd bosfruit (bramen,frambozen,rode bessen, kersen) of 1 soort ervan, eventueel uit de vriezer
3 el chiazaad

Doe het bosfruit in een klein steelpannetje. Als het nog bevroren is laat het dan eerst helemaal zacht worden. Als het fruit zacht is prak je het met een vork tot alles bessen een beetje geplet zijn. Roer het chiazaad erdoor en laat afkoelen. Schep in een glazen pot en bewaar maximaal een week in de koelkast.

Doe de gekookte canihua in een mooi schaaltje. Meng in een klein bakje de kokosolie, ahornsiroop, rauwe cacaopoeder en zout door elkaar tot een egale chocoladesaus. Verdeel de banaan over de canihua, schep er een flinke schep jam op en giet er de chocoladesaus overheen.

Canihua-chocoladesaus-bessenjam-ontbijt-recept

18 Comments

  1. Secret Ingredient Brownie 18 augustus 2015 at 09:56 - Reply

    […] onder een theedoek. Snijd de brownie in vierkanten of puntjes en serveer met kokosslagroom, jam of chocoladesaus (maak raw chocolate maar zet het niet in de […]

  2. […] Bekijk het hele artikel […]

  3. Petra 9 augustus 2015 at 11:31 - Reply

    Wat heerlijk! Ik heb zo’n zak onlangs gekocht, een keer gemaakt, maar ik vind het zo lastig om die kleine korrels te spoelen, zoals op de verpakking staat. Heb jij daar tips voor? En het bleef erg kleverig. Maar ik ga het nogmaals proberen, dit klinkt zo lekker!

    • Jolijn 10 augustus 2015 at 09:41 - Reply

      Hi Petra,

      Ik spoel ze meestal om in een notenzak. Die je kun je online bestellen.
      Soms spoel ik ze ook niet om als ik weinig tijd heb. Het smaakte nog steeds lekker!

      • Petra 10 augustus 2015 at 11:07 - Reply

        O bedankt. Ik heb zelf een notenzak gemaakt van kaaslinnen, gaat voor notenmelk prima, maar canihua blijft vreselijk plakken… Is dat bij een gekochte notenzak niet zo?
        Ik heb het vanmorgen gegeten… Heerlijk! MAarre… de hoeveelheid, is dat een halve kop ongekookt? Dat is vreselijk veel voor mij, terwijl ik een grote ontbijter ben. Maar een halve kop gekookt, is afschuwelijk weinig, haha. Wat bedoel jij dan? Natuurlijk eten naar behoefte, maar toch… 🙂

    • Wilma 14 november 2015 at 09:32 - Reply

      Hoi Petra,
      Ik heb de canihua in een thee zeefje ( voor losse thee ) gespoeld.

  4. cobie van der harst 7 augustus 2015 at 15:48 - Reply

    heel graag kom ik te weten hoe je kombucha maakt, dat is toch gefermenteerd?

    • Jolijn 10 augustus 2015 at 09:41 - Reply

      Dat klopt! Ga werken aan een recept

  5. Britt 7 augustus 2015 at 05:30 - Reply

    Jaaa, heel graag kombucha recept! Staat al zo lang op mijn lijstje..

  6. Tisha 6 augustus 2015 at 18:34 - Reply

    Vinden we dit gewoon in de supermarkt?

    • Jolijn 7 augustus 2015 at 08:29 - Reply

      Yes! Bij de natuurwinkel. Weet niet of de AH het ook al in de schappen heeft.

  7. Jessica 6 augustus 2015 at 11:20 - Reply

    Wat een goed idee, ik maak ook wel eens een ontbijtje met Quinoa, maar dit ga ik zeker ook een keer maken!

    • Jolijn 6 augustus 2015 at 16:44 - Reply

      Jaa echt doen! Laat je me weten hoe je het vindt? X

  8. Marlotte 6 augustus 2015 at 09:31 - Reply

    Ziet er echt super lekker uit! Ik had nog nooit van canihua gehoord, maar het klinkt heerlijk! Waar koop jij het?

    • Jolijn 6 augustus 2015 at 16:44 - Reply

      Bij de Ekoplaza of andere natuurwinkel. Je kunt het denk ik ook online bestellen 🙂

  9. marije 6 augustus 2015 at 08:47 - Reply

    Over lekkere jam gesproken, binnenkort samen bramen plukken?

Leave A Comment