Bulgursalade met tahindressing

Ook nog zo’n doel voor dit jaar: meer uit het seizoen eten! Goed voor mijn portemonnee en het milieu. Ik begon met rode kool, sinaasappels, winterpeen, bietjes en aardappels. Toen moest er nog een gerecht komen. Er stond nog speltbulgur in mijn keukenkastje en een hele grote pot tahin. Al langere tijd wilde ik een lekkere tahindressing maken, wat volgens mij wel goed zou samengaan met een salade en iets fris. Na een kwartiertje brainstormen wist ik het. Een romige salade met gezonde wintergroenten en een fris zuurtje van citroen en sinaasappel zou het worden.

Volgens Jorieke was het een succes en ook ik vond het erg lekker! Een welkome afwisseling na al het zware wintereten.

Tahin- en Citroendressing

1/4 cup tahin
1/4 cup water
2 el versgeperste citroensap
2 el olijfolie
1 tl ahornsiroop (honing kan ook voor vegetariërs)
1 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
2 el fijngehakte koriander

Doe alle ingrediënten in een kommetje en klop goed door elkaar. Je kunt natuurlijk ook de keukenmachine of blender gebruiken.

Bulgursalade met aardappel, rode kool, sinaasappel en tahin/citroendressing

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen

190 gram (speltbulgur)
1/4 middelgrote rode kool, fijngesnipperd
1 middelgrote wortel, julienne reepjes
1 rode ui, fijngesnipperd
1 rode peper, fijngehakt
3 kleine sinaasappels, in blokjes, zonder witte buitenkant
1 (zoete) aardappel, in blokjes
3 el zonnebloempitten
bosje koriander (hoeveelheid naar smaak)
citroenpartjes
peper/zeezout

1. Kook de bulgur volgens de instructies op de verpakking. Doe de aardappels in een andere pannetje met een klein laagje water en kook tot je er makkelijk een vork in kunt prikken.

2. Mix in een grote schaal de bulgur en aardappel en laat afkoelen. Meng er daarna de rode kool, ui, peper, sinaasappel en wortel doorheen, maar hou van alles een beetje achter voor de garnering.

3. Giet de tahindressing over de salade en roer goed door, zodat alle bulgur dressing heeft. Breng op smaak met peper en zeezout.

4. Schep de salade in een mooie schaal en strooi er de groenten die je hebt achtergehouden, koriander en zonnebloempitten overheen. Garneer met citroenpartjes.

Zeer geschikt om de volgende dag mee te nemen als lunch!

“Laat voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding”

Uitspraak uit de Ayurvedische geneeskunde. Ben daar nu een boek over aan het lezen dat erg interessant is. Review is coming soon!

-x- Jolijn

 

 

2014-10-14T07:40:43+00:00 Avond, Salade, Winter|4 Reacties

4 Comments

  1. ruud 7 januari 2012 om 12:51 - Antwoorden

    lijkt me heerlijk

    • Jolijn 7 januari 2012 om 13:34 - Antwoorden

      Kom het gauw eens proberen 😉

  2. linda 7 januari 2012 om 10:57 - Antwoorden

    ik studeer ayurveda en het is zo uitgebreid.de voedingsleer en de werking in het lichaam zit zo geweldig in elkaar.benieuwd welk boek je leest :O)

    bedankt weer voor je blog

    • Jolijn 7 januari 2012 om 11:13 - Antwoorden

      Wat tof! Ik ben net begonnen in het boek ‘Ayurveda vanuit het hart’ en het spreekt me gelijk heel erg aan. Waar studeer je het? Groetjes en een fijne zaterdag!

Geef een reactie