bietjes * venkel * bloemkool * salade

[donotprint]

Hoe begin jij je dag het liefst?

In gevecht met het snooze-alarm dat voor de derde keer afgaat of het koffie-apparaat dat zijn werk niet snel genoeg doet… of met een zelf gecreëerd ritueel waarbij je rustig opstaat..

Het hebben van een ochtendritueel kan een grote invloed hebben op de rest van je dag. Voordelen kunnen bijvoorbeeld zijn dat je meer focus hebt, je rustiger voelt en minder snel afgeleid bent.

Hoe creëer je een ochtendritueel:

1. Sta iets eerder op dan normaal, zodat je je niet hoeft te haasten.

2. Bepaal waaruit je ochtendritueel bestaat. Bijvoorbeeld: 5 dingen opschrijven waarvoor je dankbaar bent, 20 minuten bewegen en dan een kopje thee met een gezond ontbijt nuttigen. Dit kan natuurlijk ook iets heel anders zijn en je kunt het na verloop van tijd ook weer aanpassen.

3. Doe het! Iets eerder opstaan om iets voor jezelf te doen voelt écht goed.

Mijn ochtendritueel bestaat uit een aantal dingen.

1. Lauwwarm water met citroensap drinken
2. Bewegen. Het liefst buiten in de natuur, maar het kan ook een yogaserie zijn.
3. Douchen + scrubhandschoen. Door een scrubhandschoen te gebruiken of een warm-koud douche te nemen stimuleer je je bloedsomloop en heb je het in de winter minder koud. + het geeft je een stralende huid.*
4. Tijd om te ontbijten. Zonder: internet, telefoon of televisie. Met: mezelf en intenties voor de komende dag.

* een warm-koud douche nemen is een eeuwenoud ritueel dat je iedere dag kunt doen. Wissel warm en koud water af en eindig altijd met koud, zodat je poriën zich sluiten. Hierdoor houd je meer warmte vast en dringen afvalstoffen minder snel je huid binnen.

Vanochtend stond ik extra vroeg op en maakte ik een hele mooie wandeling door een natuurgebied in Amsterdam.



[donotprint/]
Bietjes * Venkel * Bloemkool * Mais * Salade


Voor 1 lunch of avond salade

3 roosjes bloemkool, in plakjes
1/2 el olijfolie
1/4 tl paprikapoeder
peper/zout

1 klein bietje, fijngehakt
1/4 rode ui, fijngehakt
50 gram venkel, fijngehakt
korrels van 1/2 maïskolf, gegrild*

1 el olijfolie
1 el balsamicoazijn
1/2 el grove mosterd
1/2 el agavesiroop

handje hazelnoten, fijngehakt
paar blaadjes koriander

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de bloemkool op een bakplaat en verdeel de olijfolie erover. Bestrooi met peper, zout en paprikapoeder en hussel even om met je handen. Laat het in 20 minuten gaar worden in de oven.

2. Rooster de hazelnoten in een klein bakpannetje. Meng de ingrediënten van de dressing door elkaar in een bakje.

3. Meng in een kom de venkel, bietjes, rode ui en dressing door elkaar. Hou wat over voor de bloemkool.

4. Leg op een bordje bloemkool om de rand. Schep  de salade er middenin en strooi de maïs eroverheen. Schep nog wat dressing over de bloemkool. Garneer met de hazelnoten en koriander.

[print_link]
[donotprint]
*maïs is nu in de aanbieding bij de Ekoplaza. Je grillt hem in een grillpan in ongeveer 7-10 minuten gaar (keer regelmatig om). Je kunt de maïskolf ook stomen of koken.

[donotprint/]

2014-10-10T14:06:51+00:00 Lunch & Avond, Salade, Zomer|6 Reacties

6 Comments

  1. Resa 25 juli 2014 om 18:26 - Antwoorden

    Omdat dit dagelijks wordt gedronken adviseer ik om het met een rietje te drinken.
    Zo beperk je schade aan het glazuur!

  2. Louise 22 september 2013 om 19:21 - Antwoorden

    Ochtend rituelen zijn voor mij heel belangrijker. Die van mij zijn sowieso altijd een goed gezond ontbijt nuttigen en om de dag hardlopen of anders naar de sportschool gaan (maar dat vergeet ik eigenlijk te vaak) om daar even te bewegen. Liefst ga ik gewoon de natuur in om hard te lopen. Ik haat de sportschool. Wat heerlijk inspirerend dit weer. Ga morgen gelijk lekker wat vroeger op om weer de tijd te nemen voor mezelf.

    Wat ziet die salade er weer heerlijk uit. Je foto’s zien er ook zo prachtig uit 🙂 Wat voor lens gebruik je als ik vragen mag?

    • Jolijn 11 oktober 2013 om 13:37 - Antwoorden

      50 mm 1.6 xxx

  3. Joyce 21 september 2013 om 09:19 - Antwoorden

    Al je recepten heb ik al eens geprobeerd. Heerlijk!

    Nu schrijf je dat je ’s ochtends begint met lauwwarm water en citroensap, wil je ons ook uitleggen waarom je dat doet? Het lijkt mij nogal zuur (slecht voor tandglazuur?) maar is het misschien goed voor de afvoer van afvalstoffen, of…?

    Alvast bedankt en blijf vooral met je blog doorgaan.

    Joyce

    • Jolijn 11 oktober 2013 om 13:38 - Antwoorden

      Citroen is wel zuur van smaak, maar werkt alkaliserend voor je lichaam (tegenovergestelde van zuur). Het brengt je spijsvertering op gang en is vooral ook erg lekker 🙂

  4. Marion 20 september 2013 om 15:36 - Antwoorden

    De recepten en foto’s inspireren enorm. En jouw tips maken me simpelweg vrolijk. Love your site. Levenslust en bewustzijn spatten er van af.
    liefs Marion

Geef een reactie