Allerlekkerste hummus

beste-hummus-recept-romig-vegan2

Het geheim achter de allerlekkerste hummus. Ik maak al járen hummus, maar ben eigenlijk nooit helemaal tevreden. Wat ik ook probeerde, de structuur bleef altijd te dik en de smaak een beetje te melig.

Maar nu heb ik het geheim ontdekt.

Hiermee krijg je gegarandeerd net zo’n romige hummus die je soms op de markt kunt kopen of in een restaurant (of in een hummusbar zoals Sir Hummus in De Pijp in Amsterdam) krijgt. De oplossing bleek simpeler dan gedacht. Om de hummus zo lekker te krijgen hoef je maar 1 ding te doen: de kikkererwten pellen. Jep, that’s it. Om de kikkererwten zit nog een extra velletje dat je eraf kunt halen. Juist dit velletje is de barrière tussen een hummus die wel oké is en eentje die super is!

Oké, toegegeven. Het pellen is een werkje. Maar het resultaat is absoluut de moeite waard! Echt smullen. Dus zet je favoriete muziek aan en zie het als een meditatief klusje. Je hoeft trouwens niet per se je kikkererwten te weken. Ook als je ze uit een blik of glazen pot haalt kun je nog steeds pellen. Kies als je ze niet zelf weekt en kookt liever voor een glazen pot. In veel blikken zit BPA wat voor veel gezondheidsklachten kan zorgen.

Ik weet zeker dat je heel blij wordt van dit hummusreceptje. Het is zo simpel te maken en altijd een succes. Ik vind het hummus haast overal lekker bij, maar doe het nu het warmer wordt (wishful thinking) ook graag over salades heen. Wat rucola, komkommer, avocado en tomaatjes op een bord, citroensap en olijfolie erover en een flinke schep hummus. Yummy!

Allerlekkerste hummus

Voor 1 bakje hummus

1,5 cup kikkererwten, geweekt*, gekookt en gepeld**
1 tl tahin
sap 1/2 citroen
5 el olijfolie
3 el water
1 teen knoflook, fijngehakt
1 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
zout en peper

*je kunt ook kiezen voor kikkererwten uit blik/glazen pot, maar het allerlekkerste is zelf koken.
**het pellen is heel simpel. Pak een kikkererwten, wrijf hem heen een weer tussen je vingers en het velletje laat los.

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine, behalve de olijfolie, en laat een paar minuten draaien. Voeg de olijfolie geleidelijk toe zodat de hummus heel romig wordt. Voeg naar smaak meer kruiden, zout en peper en olijfolie toe. Garneer met een beetje cayennepeper en een drizzle olijfolie! Heerlijk met reepjes groenten, op salades of crackers.

 

beste-hummus-recept-romig-vegan

13 Comments

  1. Edith 5 mei 2017 at 19:42 - Reply

    Ik rol de kikkererwten tussen twee vellen huishoudpapier, en dat lukt prima. Je doet dit ook best als je ze roostert…ook lekker. Zo komen de velletjes vanzelf los.

    • Jolijn 31 mei 2017 at 13:42 - Reply

      Goede tip!

      • Lies 25 juli 2017 at 17:25 - Reply

        misschien een stomme vraag: als ze gekookt zijn , of nog rauw?

        • Jolijn 22 augustus 2017 at 11:51 - Reply

          Ha Lies,

          Wel koken 🙂

          Liefs Jolijn

  2. Amsterdam City Guide 6 september 2015 at 12:33 - Reply

    […] of hummus. If you decide not to make it yourself from my recipe, this place in the busy always worth checking out shopping street Haarlemmerstraat has the best in […]

  3. Kathleen 29 mei 2015 at 12:12 - Reply

    Ik heb het geprobeerd en het was een succes! Smeuïge, zachte en smaakvolle humus it is:-)

  4. Lisette 22 mei 2015 at 15:27 - Reply

    Nav de vraag hoe lang je humus kunt bewaren: Een paar dagen in de koelkast, maar je kunt het ook prima invriezen.
    Ik gebruik cupcake vormpjes om porties humus in te vriezen en haal per keer een portie uit de vriezer.

  5. Anusha 22 mei 2015 at 14:07 - Reply

    Klinkt heel goed! Ga hem zeker proberen te maken!

  6. Sandra 22 mei 2015 at 14:06 - Reply

    Hi
    Mijn tomaten draai ik altijd door de zeef. Geen vellen en pitten. Maar zou dat misschien ook met kikkererwten kunnen? Grt Sandra

    • Sandra 22 mei 2015 at 16:03 - Reply

      Ohhh, dat hoop ik maar….ik ga dat proberen….door een passe- vite!

  7. Monique 22 mei 2015 at 14:00 - Reply

    Ziet er echt heel lekker uit!
    Hoe lang kun je deze hummus bewaren?

  8. Jolien 22 mei 2015 at 13:45 - Reply

    Ik heb het gisteren (met Jolijn in het park in de zon) mogen proeven en het is… DELICIOUS!!
    Heb er nu alweer zin in!

  9. susan 22 mei 2015 at 13:18 - Reply

    Klinkt logisch, ga ik eens proberen. Heb ook eens gehoord/gelezen dat een theelepel bakpoeder in het kookwater zorgt voor extra zachte kikkererwten …..

Leave A Comment