Sushi Tutorial

[donotprint]

Het heeft even geduurd, maar hij staat online! De sushi tutorial. Vorige week ging ik met Marcella aan de slag om de sushi te maken, te fotograferen en vervolgens natuurlijk op te eten (heeel vervelend). Heel erg bedankt voor je hulp lieve Mar! En ik hoop dat jullie van de tutorial genieten en straks iedereen kunnen verrassen met deze delicatesse![donotprint/]

Ingrediënten voor 2 personen

3 norivellen
1 cup sushirijst
1,5 cup water
2 el sushiazijn
½ avocado, in reepjes
Paar reepjes komkommer
Geraspte wortel (of in reepjes)
Bosui, fijngehakt
½ blok tofu
2 el zonnebloemolie of sesamolie

Voor de marinade van de tofu:

2 el sojasaus
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 sjalotjes, fijngehakt
1 tl sambal
1 el ruwe rietsuiker of agavesiroop/ahornsiroop

Wasabi
Gember
Sojasaus
Sesamzaadjes
Veganistische mayo

Rolmatje

Je kunt naar wens nog allerlei ingredienten toevoegen, zoals gebakken shi takes in sojasaus, mangoreepjes, tahin (erg lekker!), paprika, cashewnotenpasta etc. Wees creatief, dit is slechts een basis tutorial!

1. Begin een uur van te voren (het liefst de ochtend op de dag dat je de sushi gaat maken) met de tofu. Mix alle marinade ingredienten goed door elkaar. Leg het blok tofu tussen een theedoek en knijp hem goed uit, zodat het meeste vocht eruit is. Snijd de tofu dan in kleine blokjes en meng met de marinade. Zet weg in de koelkast.

2. Was de sushirijst in een vergiet en zet de rijst met het water in een klein pannetje op het vuur. Laat 15 minuten zachtjes koken (of volgens de verpakking) en roer af en toe met een houten spaandel om ervoor te zorgen dat de rijst niet vastplakt aan de bodem. Haal de pan van het vuur en laat de rijst nog 10 minuten met de deksel op de pan staan.

3. Ondertussen  snijd je alle ingredienten, zoals boven aangegeven. Neem een paar eetlepels mayo en mix met een beetje wasabi (proef goed voordat er straks vuur uit je mond komt).

4. Verwarm in een klein bakpannetje of in een wok twee eetlepels sesamolie of zonnebloemolie en wok de tofu op hoog vuur knapperig.

5. Verspreid de sushirijst over een groot bord en mix de rijstazijn erdoor. Laat afkoelen en versnel dit proces met behulp van een waaier (of tijdschrift). Haast? Zet de rijst dan even in de koelkast. Voor de smaak is het belangrijk dat de sushirijst helemaal is afgekoeld.

Voor de Maki’s

Leg een vel nori met de gladde kant naar beneden op je rolmatje. Bedek het vel voor ¾ met de sushirijst. Druk de rijst goed aan en zorg ervoor dat de rijst goed verdeeld is, dus geen enorme hoogteverschillen (tip: zet een glas met wat water en 2 el sushiazijn klaar waar je je handen in kan dippen, zodat de rijst niet zo blijft plakken). Bestrijk de rijst met een theelepel wasabimayonaisse. Leg in het midden van de rijst de ingredienten die je erin wil doen. Pak nu het rolmatje en vouw het begin van het norivel over de ingredienten heen en vouw het er een beetje onder. Rol nu verder en druk als hij helemaal rond is goed aan met het matje. Verwijder het matje en voila! Snijd de rol in stukken met een scherp! mes. De zijkantjes mag je meteen opeten ;).

Voor de California’s

Knip ¼ van het norivel af (met de lijnen mee). Bekleed het rolmatje met aluminiumfolie of plasticfolie. Leg het norivel met de gladde kant naar boven en bedek helemaal met sushirijst. Keer het vel dan om en leeg op de lege kant weer ingredienten naar keuze. Probeer de rol zo strak mogelijk op te rollen. Rol de sushirol over een bord vol met sesamzaadjes. Snijd nu met een zeer scherp! mes in stukjes.

Serveer met ingelegde gember, wasabi en sojasaus.

Enjoy! Sushi maken is leuk en het opeten in goddelijk!

[print_link]
[donotprint]

 


[donotprint/]
 

 

 

2014-10-14T07:38:12+00:00 Avond, Feest, Herfst, Lunch & Avond|5 Reacties

5 Comments

  1. […] koriander erop en rol de sushi op. De roltechniek voor deze maki sushi’s leer je in deze post. Herhaal met de andere vellen. Snijd de rol in 8 stukken met een vlijmscherp […]

  2. Daniëlle 26 september 2012 om 13:26 - Antwoorden

    Ziet er lekker uit! Ik heb nog nooit sushi geprobeerd, wordt eens tijd!

  3. Daisy 25 september 2012 om 18:43 - Antwoorden

    Dat ziet er goed uit! Mooie foto reportage. Duidelijk, overzichtelijk en makkelijk te maken. Ga dit zeker nog proberen!

  4. Marcella 25 september 2012 om 17:51 - Antwoorden

    Wauw, mooie foto’s zijn het geworden!! Ziet er super uit!

    En geen probleem voor het meehelpen hoor; bepaald geen straf, sushi eten 😉

  5. linda 25 september 2012 om 17:07 - Antwoorden

    wat ziet het er héérlijk uit!!!

Geef een reactie