Sri Lankaanse Rice & Curry

srilankan-curry-dahl-vegan-recipe

Waarom gaat rice & curry nooit vervelen? Omdat er oneindig veel variaties zijn! Bananenbloemcurry, jackfruitcurry, bietencurry, pompoencurry, spicy mangocurry, dahlcurry en wortelcurry. Sjoerd was echt hooked aan de dahl. Terwijl ik aan het einde van de reis stiekem snakte naar een pizza bestelde hij nog twee extra bakjes linzen.

De Sri Lankaanse keuken maakt veel gebruik van currybladeren. Bijna iedereen heeft wel een curryplant in de tuin staan. Net zoals kaneel, kokosnoten en mango’s bijna altijd vertegenwoordigd zijn. Nee, ik ben totaal niet jaloers. De heerlijk geurende blaadjes gaan door alle curry’s. Hier in Nederland zijn we wat moeilijker te vinden, maar ik heb ze uiteindelijk gedroogd gevonden bij de toko. Het voegt écht veel smaak toe dus ga op jacht om ze te krijgen en koop dan meteen wat meer.

Handig aan dit gerecht is dat je makkelijk wat meer kunt maken en het de volgende dag als lunch kunt eten. De spinazie kun je beter niet nog een keer opwarmen dus die kun je koud eten of even opnieuw maken. En oh, wat is die spinazie & kokos mallung god-de-lijk.

dahl-curry-vegan

Sri Lankaanse Rice & Curry

Voor 2 personen

Rijst

100 gram rode, zilvervlies of zwarte rijst 

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.

Dahl

200 gram/1 cup rode linzen, een uur geweekt en daarna afgespoeld
1 rode ui, in stukjes
3 tenen knoflook, fijngehakt
4 curryblaadjes
1 rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt
2 tl kerriepoeder
1 kaneelstokje
1 tl mosterd
1/4 tl zout
500 ml/2 cups kokosmelk
+- 125 ml/1/2 cup water

Doe alles behalve het water bij elkaar in een pannetje en zet het vuur op middelhoog. Blijf bij de dahl in de buurt om regelmatig te roeren. Voeg zodra hij droog wordt een scheut water toe. Na 10-15 minuten zijn de linzen gaar. Proef even of ze helemaal zacht zijn en laat ze anders nog iets langer doorkoken. Breng eventueel op smaak met meer zout en peper.

Spinazie & Kokos Mallung

150 gram spinazie
1 kleine rode ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
4 flinke eetlepels kokosrasp
1 tl chilivlokken
1 tl mosterdzaadjes
2 tl kokosolie of milde olijfolie 
sap van 1/2 citroen

Verwarm de olie in een pan en voeg de rode ui, knoflook, chilivlokken, mosterdzaadjes en het kokosrasp toe. Bak zo’n 5 minuten tot de ui glazig wordt. Voeg nu de spinazie toe en drie eetlepels water en bak ongeveer een minuutje mee tot hij iets geslonken is (maar nog wel stevig!). Zet het vuur uit en knijp de citroen erover uit.

Verdeel de rijst, dahl en spinazie & kokos mallung over 2 borden en smul!

Tip: smaakt heerlijk met papadums of een frisse komkommersalade. 

curry-dahl-vegan-recipe
2016-04-28T07:33:59+00:00 Glutenvrij, Lunch & Avond, Reizen|16 Reacties

16 Comments

  1. Wieneke 17 mei 2016 om 08:51 - Antwoorden

    Mmm, dit is heerlijk! Gister gemaakt voor mijn ouders die ook ooit naar Sri Lanka zijn geweest. Ze vonden het lekker. Het is ook super makkelijk om te maken, dank voor het delen!

    PS. Is het al lunch tijd? Ik heb wat over 🙂

    • Jolijn 20 mei 2016 om 11:17 - Antwoorden

      Haha wat tof!!! Super dat het zo lekker is. Liefs

  2. Sanne 7 mei 2016 om 20:34 - Antwoorden

    Wat een heerlijk bericht. Ik heb nog nooit een curry gemaakt maar ik hoor alleen maar goeie verhalen, en nu dus weer! En dat er zoveel variaties zijn klinkt echt fijn. En ik vind die foto van alle rauwe ingrediënten in de pan echt prachtig.
    Liefs!

    • Jolijn 9 mei 2016 om 07:29 - Antwoorden

      Ha Sanne, Dank! Lief van je. Hij is echt heerlijk dus ik kan het je zeker aanraden een keer te proberen. Liefs jolijn

  3. Susanne 30 april 2016 om 08:17 - Antwoorden

    Wat slim om curry blaadjes toe te voegen! Eigenlijk heel logisch maar die zijn in de supermarkten in holland niet al te vaak te vinden.. Deze mede curry liefhebber gaat ook maar eens op zoek. Enneh mooie post, net zoals de vorige over je prachtige reis!

    • Jolijn 9 mei 2016 om 07:31 - Antwoorden

      Dank je! 🙂

      • Anke 14 januari 2017 om 09:27 - Antwoorden

        Wat zijn curry blaadjes en waar vind je ze?

        • Jolijn 23 januari 2017 om 14:23 - Antwoorden

          Curryblaadjes geven een currysmaak aan je gerechten. Je kunt ze vinden bij de toko. Gedroogd of vers is allebei goed.

    • Lot 15 juli 2017 om 17:29 - Antwoorden

      Ik heb eens verse curryblaadjes gekocht bij een toko in Rotterdam vlak bij het CS Teilingerstraat 79 Spice World Asian Supermarket

  4. Anna Schipper 28 april 2016 om 16:16 - Antwoorden

    Vorige zomer reisde ik ook door Sri Lanka en belandde in het semi- hippie dorp van Ella. Ik volgde er een heerlijke workshop koken en leerde er 6 curries te maken, en heb deze al diverse keren gemaakt voor vrienden. Heerlijk!
    Jolijn, waar heb jij de workshops gevolgd, ook in Ella?

    • Jolijn 9 mei 2016 om 07:34 - Antwoorden

      Wat leuk!!! Wij hebben ze gedaan bij mensen die we tegenkwamen. In Hikkaduwa en Talalle. Was echt zo tof om het te leren en heb het ook al vaak gemaakt. Zelfs tijdens een yogaretreat vorige week en iedereen vond het superlekker 🙂

  5. Selma 28 april 2016 om 14:38 - Antwoorden

    Dahl 😍😍😍, heerlijk!

  6. Saskia 28 april 2016 om 12:56 - Antwoorden

    Ziet er heerlijk uit. Ik hou van curries. Vraagje, wat zijn curry blaadjes?

    • Jolijn 28 april 2016 om 13:07 - Antwoorden

      curryblaadjes zijn blaadjes van de curryplant 🙂 Groeien in Azië en zijn erg smaakvol.

  7. Hanne 28 april 2016 om 08:26 - Antwoorden

    ik ben met Sjoerd- zou op elk moment een kom linzen verkiezen boven pizza 🙂 deze ziet er ook lekker uit, al gebruik ik liever wat tomaat voor de smeuigheid dan zoveel kokosmelk (gewoon kwestie van smaak, in groentencurry hou ik wel van kokosmelk). en ja voor linzen met spinazie, best combo ever 🙂 mooie terugblik op je reis ook vorige post!

    • Jolijn 28 april 2016 om 13:07 - Antwoorden

      Dank je! Ja tomaten is ook heerlijk erdoorheen. Doe ik ook vaak voor wat extra zuur erin. Yum.

Geef een reactie