Raw Falafel met Pinda & Limoendip – by Sjoerd

rawfalafel-vegan-rawfood-recept-vegadutchie

Ik heb het centrum van Stockholm alleen gezien toen ik de stad verliet om terug naar Jolijn te gaan. De drie dagen dat mijn moeder en ik in de stad waren hebben we bijna volledig doorgebracht in de wijk Södermalm, een walhalla van goede smaak, gezond eten en vriendelijke mensen.

Stockholm heeft wel iets van Amsterdam, maar stel je voor dat elk stadsdeel een eigen eiland is. Het eiland Södermalm is een mix van De Pijp, samengevoegd met de Haarlemmerstraat, de Jordaan, de Negen Straatjes, de Spaarndammerbuurt en de hipste stukjes Oost en West. Op elke hoek zit een leuke winkel, een knus koffietentje of een juicebar.

Mijn jaarlijkse trip met mijn moeder bestaat uit veel wandelen, uren praten en eten. Niet per se in die volgorde. Het culturele deel van Florence vorig jaar, werd dit jaar ruimschoots gecompenseerd door de uitbundige Zweedse natuur, die je doet vergeten dat je in een grote stad bent. Ook het Amsterdamse bos ligt in Stockholm op een eigen eiland en heet daar Djurgården. De tien kilometer strand om dit prachtige park heen zijn verleidelijk als je er, net als ik, bent met zomerse temperaturen.

Zittend aan een weer een heerlijke lunch (quinoasalade met huisgemaakte falafel) met uitzicht op het water vroeg ik me af of Amsterdam de achterstand op voedingsgebied ooit kan inlopen. Een glutenvrije bakker, overal suikervrije opties voor bij de chai latte, juicebars met bartenders die geweldige gezonde ‘cocktails’ maken en, mijn favoriet, een eetapotheek. In de Matapotek, zoals die in het Zweeds heet, word je bediend door verpleegsters en krijg je eten dat écht goed voor je is; alles raw, zonder gluten en suikervrij. We hebben er een lunchpakket to go besteld voor in het vliegtuig.

Heb je wel eens lekker gegeten in het vliegtuig? Écht lekker? Ik had gekiemde boekweitsalade, falafel, springrolls en cacaoballetjes toe. De allerlekkerste maaltijd van mijn Stockholmtrip at ik op 10 kilometer hoogte op de terugweg.

Raw falafel

rawfalafel-vegan-rawfood-recept-vegadutchie3


Raw food is om allerlei redenen goed voor je, maar het is ook bijzonder geschikt om mee mee te nemen onderweg. Ik heb de Matapotek niet naar het recept van de falafel gevraagd, maar Jolijn en ik hebben een variant bedacht die minstens net zo lekker is.

Voor ongeveer 3 personen

Falafelballetjes

1 cup zonnebloempitten
1 1/2 cup wortel, geschild
1/4 cup lijnzaad
1/4 cup sesamzaad, geroosterd
1/4 cup verse munt
1/2 cup verse peterselie
1/4 cup water
8 zongedroogde tomaten
1 tl tahin
3 el tamari of sojasaus
1 el olijfolie
2 tl kerriepoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
eventueel zout en peper

extra sesamzaad en lijnzaad

paar bladeren rode kool

Pinda & Limoendip

1 el pindakaas
1 el tahin
1 tl tamari of sojasaus
1 tl misopasta
sap van 1 limoen
1/4 cup water
snuf cayennepeper

1. Doe alle ingrediënten voor de dip in een glazen potje en schud heel goed. Zet in de koelkast.

2. Doe eerst de wortel in de keukenmachine, zodat die geraspt wordt. Plaats dan de overige ingrediënten voor de falafelballetjes in de keukenmachine en laat ongeveer 2 tot 3 minuten draaien. Schraap tussendoor het falafelmengsel van de randen. Als het goed is ontstaat er een redelijk plakkerig mengsel. Proef en breng eventueel op smaak met extra sojasaus of peper & zout.

3. Leg op een bord een aantal bladeren rode kool. Doe in een kommetje wat lijnzaad en sesamzaad. Vorm balletjes van het falafeldeeg en rol ze door het kommetje. Ga door tot al het deeg op is. Schud het pinda & limoendipje nog een keer goed en giet in een kommetje. Serveer de falafel met wat fijngesneden peterselie en een snuf paprikapoeder.

Heerlijk met een frisse salade van avocado, komkommer en granaatappelpitjes. Het is ook een aanrader om de balletjes in de rode kool te wikkelen en dan te dippen in het pinda & limoendipje.

6 Comments

  1. frida 24 februari 2016 om 12:25 - Antwoorden

    rasp je de wortel?

    • Jolijn 25 februari 2016 om 12:27 - Antwoorden

      Ha Frida,

      De wortel wordt vanzelf in de keukenmachine geraspt.

      • Jolijn 25 februari 2016 om 12:29 - Antwoorden

        Ik heb het recept iets aangepast zodat het duidelijker is.

  2. […] kookt super healthy. Ze blogt er lustig op los en dat levert lekkere gezonde recepten op zoals raw falafel met pinda en limoendip die zeker het proberen waard […]

  3. Denise 28 augustus 2014 om 05:51 - Antwoorden

    Wauw!

  4. monique 27 augustus 2014 om 15:49 - Antwoorden

    Misschien moeten jullie dan maar een Matapotek beginnen in Nederland, want dit ziet er echt goed uit!!

Geef een reactie