Lovely Pita Pizza’s met Soyamozzarella

[donotprint]

Zelf deeg maken wilde ik nooit. Gist? Rijzen? Kneden? Plakkerig? Wachten? Pff, ik had wel wat beters te doen.

Uiteindelijk moest ik er van mezelf toch aan geloven.

Het bleek eigenlijk best leuk.

Ook makkelijker dan verwacht.

Tegenwoordig lijkt het steeds meer op een verslaving.

Ik zette de voordelen van zelf deeg maken op een rijtje:

1. Het werkt heel ontspannend. Beetje kneden in het deeg, het weer wegzetten, ondertussen boekje lezen, zien dat het uit zichzelf rijst.

2. Het is 100 keer lekkerder dan het pakje pizzabodem van je supermarkt. Laten we het niet hebben over de voorverpakte bodems..

3. Het moment dat je het deeg na twee uur rijzen ziet…ZO leuk!!!

4. Goedkoper.

5. Je kunt het gemakkelijk invriezen.

6. Je kunt er alles mee maken: pizza’s, pita’s, wraps, brood, bolletjes,….

Pita pizza’s met soyamozzarella

Eens je deze home-made pizza’s hebt geproefd zul je waarschijnlijk met een grote boog om de Dr. Oetkers’s in de supermarkt lopen. Een heerlijke zelfgemaakte bodem, olijfolie, verse mais, basilicum, tomaten en soyamozzarella. Kun je je het je voorstellen? Een pizza die gezonder en lekkerder is, maar veel minder vet, calorieën en e-nummers bevat. Nou hij bestaat dus 😀 Wees niet bang om je eigen bodem te maken. Het is leuker dan je denkt…

[/donotprint]
Ingrediënten voor 2 pita pizza’s

Bodem (overgenomen van de Dikke Vegetarier)

175 gram speltmeel (of gewone meel)
3 el olijfolie
2 tl zeezout
1/2 tl suiker
2 tl gist
2,5 dl water

Vulling

1 grote ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, gehakt
1 rode paprika, in kleine blokjes
1 verse maïskolf
1 pakje soyamozzarella, in plakjes
1 potje tomatenpuree
1 el olijfolie
2 tomaten, in dunne plakjes
1 tl pizzakruiden
paar blaadjes basilicum, fijn geknipt
peper en zout

1. Doe alle ingrediënten voor de bodem (behalve het water) in de keukenmachine en zet aan voor ongeveer 10 seconden. Nu giet je het water er geleidelijk aan bij totdat er een bal ontstaat. Het is normaal als het deeg plakkerig is, maar als het echt te plakkerig is kun je er wat meel overheen strooien.

2. Vet een grote mengkom in met een beetje olie. Kneed de deegbal op een met bloem bestoven aanrecht 10 seconden door en leg in de mengkom. Dek af met zilverfolie of plasticfolie en laat 2 uur rijzen op een warme plek. Ik doe dit door mijn combi-magnetron op een kiertje te laten staan, zodat het lichtje blijft branden. Dit geeft net een beetje warmte af.

3. Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem en haal de deegbal uit de mengkom. Kneed snel door en verdeel in 4 gelijke delen. Rol er kleine deegballetjes van. Twee deegballen kun je nu direct invriezen voor de volgende keer. Rol ze strak in folie en leg in de vriezer. De andere twee deegballen dek je af met een schone theedoek. Laat 20 minuten rijzen.

4. Rol de deegballen met een deegroller uit tot een ovale vorm. Dek weer af met de theedoek en laat 20 minuten rusten.

5. Kook de maïskolf in 10 minuten gaar. Verwarm wat olie in een pan een bak de ui, knoflook en pizzakruiden 2 minuten. Doe nu de paprika erbij en laat zacht worden in ongeveer 5 minuten. Snij de mais van de kolf af met een scherp mes.

6. Rol de randjes van de pita’s een beetje naar binnen, zodat je een soort bootje krijgt. Verwarm de oven voor op 175 graden.

7. Bestrijk de randjes van de pita’s met olijfolie. Bestrijk de bodem met tomatenpuree. Verdeel er nu de tomaten, het uien/paprikamengsel, mais en mozzarella over. Strooi er tot slot nog een beetje zout en peper over.

8. Zet de pita’s voor 16 minuten in de voorverwarmde oven.

9. Garneer de pita pizza’s met basilicum en eventueel wat ketchup.

ENJOY!


[print_link]

[donotprint]


Het deeg voor het rijzen..

Het deeg na het rijzen. Love to see this 🙂

Nu mag je even trots zijn dat je het deeg hebt laten rijzen 😉

Vorm vier gelijke deegballen.

Dek ze af met een theedoek of met plasticfolie

Nu ben je er bijna!

Rol ze uit tot ovale pita’s

Nu begin je met de vulling. Door biologische producten te gebruiken krijgt je pita pizza nog meer smaak.

Tot een aantal maanden geleden had ik er nooit over nagedacht dat je maïskorrels ook gewoon vers kunt maken. Ik kende de maïskolf alleen van de bbq. Maar verse mais is echt zooveel lekkerder dan de ingeblikte. Gelukkig zijn ze op dit moment erg goedkoop!

Dit was de eerste keer dat ik soyakaas at. Normaal koop ik het nooit, omdat ik niet van kaas hou. Maar bij een pizza hoort kaas en deze soyamozzarella zag er erg goed uit..

Vorm de ‘bootjes’ en bestrijk ze met tomatenpuree. Ik heb ontdekt dat de smaak van biologische tomatenpuree veel beter is dan die van de goedkope variant.

Versier de pita’s met de verse ingrediënten. Nu kan het aftellen beginnen 😉

Yum yum yum

En daar zijn ze! Helaas moesten ze eerst nog op camera vastgelegd worden..

Varieer met je toppings naarmate het seizoen verandert. Broccoli, paddestoelen, aubergine, courgette, artisjok, rucola….

Een glaasje rode wijn zou er goed bij passen.

Leuke bezigheid voor op een herfstige zondag!

En over herfst gesproken… dat is het de laatste dagen ook echt aan het worden. Gisteren was ik aan het hardlopen in het Vondelpark en de bladeren lagen alweer door het park heen. Daarnaast stormt het al een paar dagen en wordt het om 8 uur alweer schemerig. Raar..’de zomer’ is echt omgevlogen. Lijkt wel of de tijd ieder jaar weer sneller gaat.

Hebben jullie al zin in de donkere, korte dagen met sneeuw en kaarsjes?

-x- Jolijn

[/donotprint]


2014-10-14T07:41:09+00:00 Avond, Lunch & Avond, Zomer|8 Reacties

8 Comments

  1. S 18 januari 2014 om 12:18 - Antwoorden

    Nog lekkerder om je tomatensaus zelf te maken van rijpe tomaten, knoflook, scheutje azijn en beetje suiker 🙂 laatst voor het eerst geprobeerd en dat is echt zoveel lekkerder dan voorgemaakte puree of passata!!

  2. anoniempje hihi 11 mei 2013 om 15:39 - Antwoorden

    wist je dat gist super slecht voor je is?
    zoek maar eens iets op over zuurdesem!(zo kun je brood maken zonder gist en pizza´s)
    En kefir echt aan te raden, bij ons zijn ze er allemaal dol op!

    groetjez

  3. Jeanine 12 juni 2012 om 10:00 - Antwoorden

    Klinkt erg lekker. Ga er op tijd mee beginnen, zodat ik vanavond met het gezin ervan ga smullen!

  4. Bakery 8 februari 2012 om 13:35 - Antwoorden

    Ja hoor, het is goed gelukt. Mijn ouders vonden het ook heerlijk! Dit ga ik zeker vaker maken.
    Dat deeg kneden vond ik echt leuk.

  5. Bakery 7 februari 2012 om 17:23 - Antwoorden

    Heeerlijk! Het staat nu bij mij in de oven. Kan al niet wachten.

    • Jolijn 7 februari 2012 om 19:43 - Antwoorden

      Is het goed gelukt?

  6. Jolijn 14 september 2011 om 19:15 - Antwoorden

    Wow, wat een goede site! Die kende ik nog niet. Bestel je daar dan gewoon online?
    En ja, van mij hadden de lange dagen ook nog wel wat langer mogen blijven!

  7. Chantal Alynda 14 september 2011 om 16:12 - Antwoorden

    Ziet er heerlijk uit! Ben zelf groot fan van de pizzakaas die bij Veggiedeli wordt verkocht. En anders geraspte cheddar cheezly. Zelf je bodem maken is idd het lekkerst 🙂

    Ohja, en ik moet toegeven dat ik er stiekem juist wel van baal dat de dagen weer korter worden. Geef mij maar voorjaar & zomer!

Geef een reactie