Noedels met Zwarte bonen, mango en tahindressing

rijsnoedels-mango-courgette-vegan-recept

Wist je dat sesamzaad een van de rijkste bronnen aan calcium is? En dat plantaardige calcium door het lichaam heel makkelijk is op te nemen. Tahin is gemaakt van gemalen sesamzaadjes en dus ook een rijke bron van calcium. Calcium is onder andere nodig voor sterke botten en een goed werkend zenuwstelsel. Daarnaast zorgt calcium voor een goede balans tussen zuur en basisch (zuurtegraad) in je lichaam; een belangrijk mineraal dus. Veel mensen hebben van huis uit meegekregen dat melk nodig is voor sterke botten, omdat er veel calcium in zit. Tegenwoordig worden steeds meer mensen zich bewust dat melk juist een omgekeerde werking heeft! Om het kort samen te vatten: melk heeft een verzurende werking op het lichaam, hierdoor wordt juist calcium onttrokken uit de botten en weefsels om het lichaam weer basisch te maken en dit zorgt voor brozere botten. Zo zie je dat in landen waar veel zuivel gegeten wordt meer osteoporose (botontkalking) voorkomt.

Waar haal je je calcium dan vandaan? Waar andere zoogdieren het ook vandaag halen: bladgroenten! Alle groene bladgroenten barsten van de calcium. Maar ook broccoli, tofu, sinaasappels, peterselie, kaneel en asperges zitten er vol mee. Daarnaast bevatten deze voedingsmiddelen veel andere belangrijke mineralen, zoals magnesium (zorgt voor een relaxt gevoel). Win-win dus.

Dit kleurrijke recept met noedels, zwarte bonen, mango en tahindressing zit naast calcium ook vol met heerlijke smaken. Als je een dubbele portie maakt en een beetje dressing apart houdt, kun je hem de volgende dag lekker meenemen naar je werk. De smaken zijn een dag later lekker in elkaar overgelopen, hmm. Kun je geen goeie mango’s vinden? Probeer dan eens dungesneden partjes appel.

noedels-mango-glutenvrij-recept-vegan

Noedels met zwarte bonen, mango & tahindressing

2 personen

150 gram rijstnoedels
1/2 courgette, in blokjes
1/2 krop romaine sla (bindsla), in reepjes
1/2 mango, in blokjes
1/2 blik zwarte bonen, afgespoeld
handje versie koriander, fijngehakt
2 el sesamzaadjes

voor de tahindressing

3 el witte tahin (deze koop ik bij de Turk)
2 el olijfolie extra vierge
1 el appelazijn
1/2 tl paprikapoeder
1 el tamari of andere sojasaus
1/2 tl zout

Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje door elkaar en zet weg. Kook de rijstnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet ze af en spoel ze 5 seconden af met koud water. Verdeel de noedels over twee diepe borden. Verhit een eetlepel olijfolie in een bakpan en roerbak de courgette 3 minuten. Voeg de romaine sla toe en bak nog 2 minuten mee. Verdeel de groenten, bonen, mango, koriander en sesamzaadjes over de twee borden en giet de tahindressing erover.

noedels-glutenvrij-recept-vegan
2015-09-10T07:53:55+00:00 Glutenvrij, Lunch & Avond|8 Reacties

8 Comments

  1. Wieneke 23 juli 2016 om 18:41 - Antwoorden

    Wat een topper dit gerecht. Heel mooi in balans qua smaak. Dank voor het delen!

  2. Marisol 14 april 2016 om 16:22 - Antwoorden

    mijn tahindressing werd tijdens het roeren steeds droger en lijkt nu op een bolletje deeg??

    • Jolijn 18 april 2016 om 13:19 - Antwoorden

      Haha oh dat is niet de bedoeling! Je kunt dan wat extra water toevoegen om de saus dunner te maken.

  3. Anneloes 15 september 2015 om 06:35 - Antwoorden

    Hi Jolijn,
    Het was erg smakelijk en voedzaam, dankjewel! Gelukkig hadden we nog wel plek voor jouw custard taartje, ook lekker!

  4. Sophie 14 september 2015 om 10:41 - Antwoorden

    Ik heb deze meteen ’s avonds gemaakt, zooo lekker!!

Geef een reactie