Marsepein & Berlijn

marsepein-vegan-suikervrij-gezond-recept

Na liefde en dansen is reizen toch wel het tofste wat er is. Donderdagochtend reden we om kwart over zes met ons kleine autootjes richting Berlijn. Een lange playlist, zelfgemaakte snacks (springrolls, choco-pindaballetjes en veel fruit) en sloffen maakten de Twingo de komende uren tot een knus huisje. Een roadtrip over de lange snelweg naar de hoofdstad van Duitsland. Lekker naar buiten staren met m’n benen op het dashboard en genieten van de glooiende heuvels. Heerlijk!

berlijn
berlijn3
berlijn6
berlijn7

Wat deden we vooral in Berlijn? Rondfietsen, eten, cocktails drinken, over markten struinen, de beste chai latte ooit scoren en een nacht doorhalen in een van de beste clubs van de wereld: Berghain. Ik heb weer veel nieuwe leuke adresjes ontdekt. Hier komen ze!

Katie’s Blue Cat – Neukölln

Ontzettend tof café met allerlei lekkere zoetigheden. We dronken hier de beste soja chai lattes ooit. Must go!

Tischendorf – Neukölln

Gezellig brunchadres met veel vegan opties, zoals bananenbrood en havermout met gierst en vers fruit.

Macondo – Friedrichshain

Ontzettend gezellig tentje met veel kaarsen. Heerlijke rode wijn! Vooral leuk voor ’s avonds.

Cayetano – Friedrichshain

Restaurant en cocktailbar. Wij dronken hier margarita’s die boven verwachting goed waren.

Vaust – Charlottenburg

Een bierbrouwerij met vegan eten. Het zat vol toen wij om half 9 ’s avonds aankwamen dus reserveren is een must. Maar dit is een goede reden om snel weer terug te gaan naar Berlijn.

Tempelhof – Kreuzberg

Een voormalig vliegveld wat in 2008 dichtging. Je kunt er skaten, fietsen, picknicken of vliegeren. Echt een ervaring om er te zijn.

Mauerpark Markt – Prenzlauerberg

Toffe vintagemarkt met een supergezellige sfeer. In de winter branden hier vuurkorfen en kun je chillen in de open air bar.

Fietsen huren

Absolute tip nr 1. Berlijn is te gek om doorheen te fietsen en de afstanden zijn prima te doen.

berlijn1
berlijn5
berlijn8

 

marsepein-vegan-suikervrij-gezond-recept2

Marsepein met Chocoladelaagje

Het is alweer bijna Sinterklaas, een tijd waar we vaak nog wat meer snoepen dan normaal. Heerlijk, maar vaak zitten de zoetigheden vol met suikers en andere toevoegingen. Daarom dook ik de keuken in om een marspeinletter te maken die lekker én gezond is. Leuk om te doen en erg simpel. Geheimpje: je mag hem ook best buiten de Sintdagen om eten.

Voor 1 grote S

250 gram blanke amandelen
250 gram zachte medjouldadels
1/2 tl vanillepoeder of essence
1/2 tl kaneelpoeder
snuf zout

1 flinke el kokosolie extra vierge
2 flinke el (rauwe) cacaopoeder

Leg een stuk bakpapier op een keukenplank. Maal de amandelen in een keukenmachine tot meel. Voeg dadels, vanillepoeder, kaneelpoeder en snuf zout toe en laat ongeveer twee minuten draaien. Vorm van het marsepeindeeg een letter naar keuze op het bakpapier.

Smelt de kokosolie en meng in een klein kommetje met de (rauwe) cacaopoeder. Bedek de letter met een laag chocolade en versier eventueel met gedroogd fruit en nootjes. Zet minstens een uur in de koelkast voor het serveren.

marsepein-vegan-suikervrij-gezond-recept3

15 Comments

  1. Mariët 3 december 2015 om 18:15 - Antwoorden

    Hi Jolijn,

    Sinds kort naast mijn Bamix staafmixer ook een Kenwood multi pro food processor aangeschaft. De amandelen waren zo fijn, Het draaien van de keukenmachine ging bij mij ook wat moeizaam, terwijl ik de dadels toch even in het water had gelegd. Alles geprobeerd, maar het was toch moeilijk. Wat voor keukenmachine gebruik jij dan? Hoe kan ik het anders doen? (Ik gebruikte dan de blender om te mengen).
    Ik ben benieuwd; morgen vlak voor Sinterklaasviering de chocolade maken. De S ligt nu in de koelkast.

    • Jolijn 4 december 2015 om 11:29 - Antwoorden

      Ha Mariët, ik gebruik de Magimix. Die is heel sterk! Je hebt voor dit soort dingen ook echt wel een sterke nodig anders gaat ie pruttelen 🙂 Eetsmakelijk!

      • Mariët 5 december 2015 om 18:20 - Antwoorden

        Ja, .. De Magimix .. iets te duur voor mij. De letter was lekker. Dank!

  2. Birgit 25 november 2015 om 13:12 - Antwoorden

    Heb je tips over waar je goedkope blanke amandelen kan kopen? Ik koop blanke noten namelijk altijd bij noten winkeltjes, maar die zijn best duur…

    • Jolijn 25 november 2015 om 16:50 - Antwoorden

      Hi Birgit, bij sommige Turkse winkels zijn ze een stuk goedkoper, maar dat scheelt heel erg per winkel heb ik ondervonden. Anders kun je ook even hier kijken: http://www.biologischetoko.nl/amandelen

      • Birgit 3 december 2015 om 12:26 - Antwoorden

        Dankjewel, bij de Turkse winkel waren ze inderdaad een stuk goedkoper. Ik heb de marsepeinen letter net gemaakt en hij is echt heerlijk!

  3. Amy 29 november 2014 om 20:42 - Antwoorden

    Hallo Jolijn!

    Het marsepein wordt bij mij tijdens het mixen in de keukenmachine een grote harde bal, waardoor er vrij grote stukken dadel achterblijven. Kan ik dit verhelpen door er een bepaalde vloeistof (melk?) bij te voegen of iets dergelijks?

    • Jolijn 3 december 2014 om 08:21 - Antwoorden

      Hi Amy, heb je wel eerst de amandelen tot kleine kruimels laten malen? En zijn de dadels goed zacht? Anders kun je ze ook eerst even 15 minuten laten weten. Het zou ook kunnen komen door een keukenmachine niet niet sterkt genoeg is. Laat me even weten of het gelukt is. Succes!

  4. lisan 27 november 2014 om 12:57 - Antwoorden

    Ik ga met kerst naar Berlijn. Ga je adresjes zeker onthouden!

  5. Miny 26 november 2014 om 12:06 - Antwoorden

    Heerlijk! Ik ga straks meteen aan de slag!

  6. Ingrid 26 november 2014 om 11:37 - Antwoorden

    Kan je ook amandelmeel gebruiken.
    Mvg Ingrid

Geef een reactie