Gastblog: alles over courgette

Bij gezondmetpit ( www.gezondmetpit.nl ) houden we van lekker en gezond eten. Courgette hoort daar beslist bij, hoewel je aan dat lekkere van courgette kunt twijfelen. Je ziet ze vaak liggen bij de supermarkt en ze zijn best lekker. ‘Best lekker’… de basissmaak van zo’n supermarktcourgette is een beetje vlak. Dat komt omdat ze veel te groot zijn gegroeid als ze worden geplukt.

Grote courgettes zijn in feite kleine courgettes waar heel veel extra water aan toegevoegd is. En als je ergens water bij doet, verdunt de smaak. Dat werkt prima bij limonadesiroop, maar met courgettes is het een wat ander verhaal.

De lekkerste courgette

Hoe kleiner de courgette, hoe lekkerder. Die in de supermarkt zijn vaak wel 30 cm of nog langer. Maar je kunt ze al eten vanaf een centimeter of 8. Ga maar eens kijken bij de Turkse supermarkt of groenteboer. Daar liggen vaak compacte courgettes die een stuk lekkerder zijn.

Je kunt ze koken, bakken, grillen, rauw eten en zelfs frituren. Althans: de bloem die aan de kleine courgette zit. Die heten ‘courgette fleur’. Een delicatesse in landen als Italië en Griekenland.

Voedingswaarde

Van voedingswaardetabel.nl krijgt de verse courgette een 8,4 voor gezondheid, dankzij de kalium, calcium en fosfor die er in ruime mate inzit. En de vele vitamines, waarvan we B11 even apart noemen. Kijk voor meer informatie hier.

http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=982

1: rauwe courgette met granaatappelazijn

Een subtiel en briljant smakend bijgerechtje. Neem of koop een kleine, liefst biologisch gekweekte courgette (kleiner dan 20 cm). Was de schil goed, haal de kop eraf (waar de vrucht aan de plant heeft gezeten zit een harde kroon) en rasp de courgette in fijne sliertjes.

Meng er een scheutje granaatappelazijn  http://gezondmetpit.nl/contents/nl/p15_granaatappel_azijn.html ) door (heel lekker, licht zuur en een tikje zoet). Eventueel wat hennepolie en peper en zout voor wat extra pit. Als je een echt lekkere courgette hebt, kan het ook zonder.

Gekookte courgette

Dit super simpele recept is van Petrie Mutter. Makkelijk en LEKKER! Neem wedermaal een niet te grote courgette, was de schil goed, haal de kop eraf en snijd in blokjes. Doe in een pan en voeg een gewoon glas water toe. Los er een half groentenbouillonblokje in op. Water weg laten koken… Smullen.

Gegrilde courgette

Neem een of meer niet te grote courgettes, was de schil goed, haal de kop eraf en snijd in dunne plakken, in de lengterichting. Licht invetten met olie (gebruik olijfolie; hennepolie kan niet goed tegen te hoge temperaturen). Eventueel wat zout en/of rozemarijn of salie. Beide kanten kort grillen. Experimenteer met verschillende kruiden.

Mexicaans courgette met tofu

Recept voor 2 personen. Mexicaans omdat de courgette van oorsprong uit het noordelijke deel van Zuid-Amerika komt: Mexico. Let goed op je timing in dit recept.

Dit heb je nodig

1 bakje tofublokjes 250 gr

1 ui

2 teentjes knoflook

1 maïskolf (roosteren) of blikje maïs

1 courgette

1 mooie rijpe tomaat

3 el olijfolie

1 tl paprikapoeder

1 tl Mexicaanse kruiden

eventueel jalapenos of chilipepertje

zout

vers gemalen peper

Zo maak je het

Begin met de tofu: doe de tofoeblokjes in een schaal en schep olie, paprikapoeder en kruiden er doorheen. Als je van pit houdt kun je jalapeno toevoegen of een verkruimeld chilipepertje. Laat het geheel minstens een uurtje marineren.

Snipper het uitje en snijd de courgette en tomaat in kleine blokjes.

Verhit 2 el olie in een pan met dikke bodem en fruit de gesnipperde ui goudbruin. Pers de knoflook er boven uit.  Voeg de courgette toe en bak alles even goed aan.  Voeg na een minuutje de gesneden tomaat toe, paprikapoeder, kruiden, zout en peper. 20 minuten laten stoven met de deksel op de pan.

In de tussentijd bak je de tofu knapperig bruin. Time het zo dat als de tofu klaar is, de courgette gaar is en je de tofu warm kunt toevoegen. Verhit eerst de pan. Verhit dan de olie en voeg pas dan de tofu toe. Laat het vuur hoog staan (het gaat een beetje walmen). Als de tofu mooi knapperig is giet je het restje marinade erbij.

Voeg bij de courgette en hussel goed door. Serveer er vers geroosterd brood bij.

Eet smakelijk!

Posting verzorgd door gezondmetpit: www.gezondmetpit.nl

 

2014-10-14T07:38:59+00:00 Avond, Lunch & Avond, Zomer|0 Reacties

Geef een reactie