Crispy Bietenburgers

linzen-bietenburgers-vegan-recept

Crispy Bietenburgers

Deze burgers doen me aan tartaartjes denken. Die aten we vroeger heel vaak tussen een broodjes met augurkjes en ketchup erop. Deze variant zit vol met gezondheid. Eiwitten van de linzen, vezels uit de rijst en vitaminen uit de bieten en toppings. Ze zijn echt simpel om te maken en vallen niet uit elkaar (mits je het recept nauwkeurig volgt ;-)!).

Voor zo’n 6 burgers

3 rauwe bieten (middelgroot), geschild en in vieren
3 tenen knoflook, gepeld
2 cups / 400 gram gekookte groene linzen*
1 cup / 390 gram gekookte (zwarte) rijst*
1 flinke! hand bladpeterselie
4 el (rijst)meel
1 volle tl komijnpoeder
1 tl chilivlokken
1 el edelgistvlokken (optioneel)
1 el vers citroensap
3 el chiazaad of lijnzaad
peper & zout

kokosolie of milde olijfolie om in te bakken

broodjes
tips voor garnering: avocado, komkommer, sla, kiemen, hummus, augurk

* Ik weet niet precies hoeveel dit ongekookt is. Ik kook meestal een grote hoeveelheid rijst en linzen, zodat ik de volgende dag ook lunch kan maken. Als je dit niet wilt kun je 2 cups ongekookte linzen aanhouden en 1 cup ongekookte rijst. Dan houd je misschien iets over, maar niet veel. 

Meng de chiazaden of lijnzaden met 4 el water en laat 10 minuten staan.

Doe de bieten, knoflook, peterselie, komijnpoeder, chilivlokken, edelgistvlokken, citroensap en peper en zout in de keukenmachine en druk een paar keer op de pulse-knop tot de bieten verpulverd zijn. Niet te lang, want dan komt er te veel vocht vrij. Doe er nu de linzen, rijst, chia-mengsel en rijstmeel bij en druk nog een paar keer op pulse. Als het goed is is alles nu goed gemengd. Schep het mengsel in een grote bak en masseer het even met je handen zodat het wat plakkeriger wordt.  Vorm dan 6 stevige ballen. Nu komt het belangrijke deel. Druk de burgers een beetje plat en druk ze daarna weer wat aan de zijkanten aan. Herhaal dit een paar keer zodat de burgers wel platter worden, maar niet uit elkaar vallen.

Verwarm in een pan een scheut kokosolie of olijfolie en bak de burgers zo’n 5 minuten per kant of tot ze crispy aan de buitenkant zijn.

Serveer de burgers in een broodjes met je favo toppings!

X Jolijn

bietenburgers-linzen-vegan-recept
vegan-bietenburgers-linzen-recept-simpel
2016-07-14T13:47:10+00:00 Lunch & Avond|11 Reacties

11 Comments

  1. […] plukken er stukjes vanaf. Het is echt heel lekker en luchtig geworden. Het perfecte broodje om een vegan bietenburger tussen te […]

  2. marlou 2 november 2017 om 00:09 - Antwoorden

    Hee, welke meel, anders dan rijst, zou ik hiervoor ook kunnen gebruiken? Havermout, boekweit? Thanks! Gr. Marlou

    • Jolijn 6 november 2017 om 14:20 - Antwoorden

      Ja, havermout, gierstmeel of speltmeel 🙂

  3. Tessa 25 juli 2017 om 20:36 - Antwoorden

    Hoii! Lekkere recepten lees ik hier. Lijkt me althans, moet ze nog maken. Ben alleen bang dat het niet werkt in míjn kleine blender, gaat alles aan de kanten zitten enzo. Welke keuken machine gebruik jij of welke zou je kunnen adviseren?
    Groetjes!!

    • Jolijn 22 augustus 2017 om 11:51 - Antwoorden

      Ha Tessa,

      Ik heb zelf de Magimix en die is fantastisch!

      X Jolijn

  4. Cecilia 23 oktober 2016 om 08:50 - Antwoorden

    Waren echt heerlijk!

  5. Debora 15 juli 2016 om 11:11 - Antwoorden

    Ik ga ze testen! Bedankt voor het recept 🙂

  6. Ada 15 juli 2016 om 07:49 - Antwoorden

    Leuk recept
    Wordt zeker gemaakt

Geef een reactie