Boekweitgranola met een snuf cacaogeluk

boekweitgranola-recept-vegan-noten-dadels5

Crunchy, zoete bites met een vleugje chocolade. Ik heb het hier over een ontbijtje, maar dit nieuwe granola-recept tovert je kommetje kokosyoghurt of banana soft serve om tot een toetje. Herinner je je Homemade Muesli from Paradise nog? Deze keer werd ik geïnspireerd door boekweit, duhhh. Iedere keer als we dit in de oven doen wordt het zo heerlijk crispy. Een fantastische basis voor een granola dus. In minder dan 10 minuten staat het in de oven. Al duurt het wachten op dit lekkers voor mijn gevoel dan nog tergend lang…

boekweitgranola-recept-vegan-noten-dadels

Toen ik in 2013 aan mijn opleiding begon was Institute for Integrative Nutrition een hele bewuste keuze. Ik ben het namelijk helemaal eens met de gedachten dat gezondheid voorkomt uit een balans tussen:

eten
beweging
relaties
spiritualiteit
carrière 

Dit verklaart meteen waarom ik er zo van houd om af en toe alle gezonde regels los te laten. Tot in de ochtend dansen, cocktails, luieren, een patatje mayo eten, met vrienden een speciaal biertje in de kroeg drinken. Het zorgt ervoor dat ik met beide benen op de grond blijf staan en de dingen doe die ik, af en toe, leuk en lekker vind.

Ik geloof absoluut niet in strenge regimes en 100%-uitspraken. Wat mij betreft ligt gezondheid en geluk in het dichtbij jezelf leven en genieten. Niet alleen genieten van vrije tijd, maar genieten van al het moois dat in het dagelijkse leven te vinden is. Een rondje rennen, een sportklasje, afspreken met vrienden, je werk met plezier uitvoeren of stappen maken in de goede richting, tijd om te connecten met jezelf en gezond eten waarbij jij je goed voelt. Als je daar bewust mee kan omgaan dan ben je dichtbij een gezond leven.

Het is soms overweldigend om met alle informatie om te gaan. Iedere krant, magazine, internetpagina, persoon heeft een mening over wat goed en slecht is en vaak spreken ze elkaar ook nog tegen. We ‘moeten’ speciale voedingsmiddelen eten of juist vermijden om gezond te worden en met van alles rekening houden. Het ironische is dat niemand het helemaal bij het juiste eind heeft. Er bestaat geen goed en fout. Een patatje op zijn tijd kan goed zijn als je er blij van wordt. Altijd extreem gezond eten kan juist heel ongezond zijn als daardoor je sociale leven uiteenvalt. Alleen jij kunt een middenweg voor jezelf bepalen waar je je goed bij voelt.

Ga op zoek naar wat voor jou belangrijk is. Verspreid je aandacht en geld over die dingen. Voed je hele leven!

Heb jij behoefte aan iemand die je begeleid op de weg naar een gezonder en gelukkiger leven? Ik help je graag je doelen te bereiken. Op de pagina Voedingscoaching vind je meer informatie.

 

boekweitgranola-recept-vegan-noten-dadels2

Drie persoonlijke tips om je complete leven te voeden:

1. vind je geluk in het dagelijkse. Afwassen kan bijvoorbeeld heel meditatief zijn als je al je aandacht erop vestigt, maar ook een klein feestje als je een dansmuziekje op de speaker zet. Iets voor een collega doen of naar iemand glimlachen maakt niet alleen jezelf blijer, maar ook de ander. Geniet volop van je kop thee of koffie, drink het met aandacht op. Allemaal kleine momenten die als je ze bewust meemaakt te gek zijn.

2. neem een warm-koud douche. Je wisselt een paar keer van warm naar écht! koud en eindigt altijd met koud. Even doorbijten, maar het went en je krijgt er een enorme energie boost van. Ik doe het bijna iedere morgen.

3. doe iets geks. Ga een nachtje dansen, neem spontaan de trein naar een onbekende plek of ontdek je woonplaats by night. Bedenk het maar. Buiten je comfort zone gaan betekent bijzondere herinneringen creëren en inspiratie opdoen!

boekweitgranola-recept-vegan-noten-dadels4

Boekweitgranola met een snuf cacaogeluk

Voor 1 pot

2 cups boekweitkorrels
1/2 cup hazelnoten, grof gehakt
1/2 cup amandelen, grof gehakt
1/2 cup kokosrasp
3 el ahornsiroop
3 el kokosolie, gesmolten
1 el cacaopoeder
snuf zout

10 medjouldadels, in groffe stukken gehakt

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng alle ingrediënten in een kom door elkaar. Bekleed een ovenschaal met bakpapier en schep de granola erop. Bak 15 minuten, schep even om en bak nog 10 minuten. Haal uit de oven, schep de dadels erdoor, laat afkoelen en schep daarna in een glazen pot.

Tip: maak een leuk etiket op je glazen pot en geef weg als cadeautje!

boekweitgranola-recept-vegan-noten-dadels3
2015-01-13T08:48:51+00:00 Glutenvrij, Ontbijt & Brunch|30 Reacties

30 Comments

  1. Marloes 6 mei 2016 om 10:30 - Antwoorden

    Ze worden wat aan de donkere kant bij mij, dus bij stevige ovens is 20 minuten of zelfs 15 misschien al voldoende!
    Ze zijn trouwens alsnog verrukkelijk, ook met de hazelnoten en amandelen vervangen door macadamia’s en cashewnoten, en de dadels vervangen door gedroogde abrikozen <3 (het is maar wat je in huis hebt haha)

    • Jolijn 9 mei 2016 om 07:29 - Antwoorden

      Lekker! Gedroogde abrikozen zijn ook echt heavenly

  2. Sangita 9 februari 2016 om 12:53 - Antwoorden

    Dit is echt super lekker! Ik zit aan de keukentafel te werken en zie de pot met granola staan. Moet me écht inhouden om er niet uit te snoepen ;-). Dit is veel lekkerder dan met havermout!

    X Sangita

    • Jolijn 10 februari 2016 om 15:05 - Antwoorden

      Haha, ik ken het! Granola is zó lekker 🙂

  3. lisa 1 juli 2015 om 18:03 - Antwoorden

    Kan dit ook met havervlokken ipv boekweit? Ziet er zo lekker uit alleen geen boekweit in huis.

  4. Avi 1 maart 2015 om 15:58 - Antwoorden

    Was lekker crunchy. Lekker steeds een paar lepels bij m’n fruit. 🙂

  5. j 12 februari 2015 om 13:00 - Antwoorden

    hi! heerlijk de boekweit maar boekweitkorrels moet je toch eerst weken en lijmlaag eraf spoelen?

    • Jolijn 13 februari 2015 om 07:57 - Antwoorden

      Niet als je de korrels roostert. Wel als je er bijvoorbeeld pap van maakt.

  6. Ellen van Os 30 januari 2015 om 17:43 - Antwoorden

    Fantastisch recept weer Jolijn, heb het net gemaakt, heerlijk!

  7. Mmm, ik ben echt een fan van homemade granola! Heb anders nog nooit boekweitkorrels gebruikt, lijkt me wel een heel leuk en lekker idee! Ik hou wel van de smaak van boekweit. Gebruik je daarvoor gepelde boekweitkorrels of de volwaardige? Of maakt dat niet zoveel uit? Ik dacht eigenlijk altijd dat je boekweit eerst moest koken omdat de korrels zo hard zijn 😀

    Sofie x

    • Jolijn 21 januari 2015 om 07:03 - Antwoorden

      Hi Sofie,

      Als je naar de ekowinkel gaat zie je pakken met ‘boekweit’ erop. Dat is het. Dus niet de grutten ofzo. Je hoeft ze niet eerst te koken 🙂

      Succes!

  8. Michele 15 januari 2015 om 15:00 - Antwoorden

    Hi Jolijn, wat bedoel je precies met boekweitkorrels? Is dat anders dan vlokken?

    • Sjoerd 16 januari 2015 om 07:14 - Antwoorden

      Hi Michelle,
      Dat zijn de hele graankorrels, dus niet grutten of vlokken.
      Gr,
      Sjoerd

  9. Elsbet | La Vie Pure 14 januari 2015 om 14:58 - Antwoorden

    Dit moet ik gewoon maken!

  10. Daniëlle / Eet Echt 14 januari 2015 om 13:50 - Antwoorden

    Een snuf cacaogeluk. Heerlijk, 🙂

  11. Sanne 13 januari 2015 om 20:36 - Antwoorden

    Hoi,
    lekker recept! En nou zie ik op jouw foto dat je goede clusters hebt. Ikzelf maak ook altijd granola vsn boekweit, havervlokken, noten en pitten alleen ik krijg nooit clusters. Heb al met extra kokosolie vedaan en naast maple syrup nog bruine rijdtstroop (behoorlijk plakkerig ) toegevoegd maar echte clusters krijg ik zelden. Heb jij de gouden tip voor me?

    • Jolijn 15 januari 2015 om 14:17 - Antwoorden

      Hi Sanne,

      Deze granola worden ook geen clusters hoor bij mij. Ik denk dat meer maple of rijststroop helpt en het is ook belangrijk de muesli dichtbij elkaar te laten. Dus de laatste 10 minuten niet meer omscheppen en ook laten afkoelen terwijl het dichtbij elkaar ligt. Succes!

  12. jose 13 januari 2015 om 15:26 - Antwoorden

    Volgens mij moet je de boekweitkorrels eerst apart roosteren? of kant en klare kasha kopen, maar dat is dan weer duurder. Ga het proberen, met gewone rauwe die ik dus eerst apart ga roosteren 😉

    • Jolijn 14 januari 2015 om 09:11 - Antwoorden

      Hi Jose, je hoeft de boekweit niet eerst te roosteren hoor. Je kunt gewoon alles bij elkaar doen en dan in de oven. Succes!

      • Jose 15 januari 2015 om 13:54 - Antwoorden

        Hoi Jolijn, heb het gemaakt maar heb net als Micki nogal harde korrels nu, misschien hoort het zo, maar lijkt me voor de kiezen niet zo goed idee

        • Jolijn 15 januari 2015 om 14:15 - Antwoorden

          Hi Jose,

          Het hoort wel knapperig te zijn, maar niet zo hard dat je tanden ervan breken 🙂

          Misschien kun je het iets minder lang in de oven doen. En stop je ze na het afkoelen direct in een pot?

        • Jose 15 januari 2015 om 14:30 - Antwoorden

          Ik heb de hazelnoten en amandlen er uit gevist, heb nu soort van notenchocogarnola, ik ga dit recept met havermoutvlokken maken

          • Jose 15 januari 2015 om 14:32

            Hoi, nee, ik laat het op de bakplaat afkoelen, (zag je reactie nu pas)

  13. Stella 13 januari 2015 om 13:28 - Antwoorden

    Ik moet altijd nog een keer granola maken, ziet er echt heerlijk uit. Deze sla ik even op 🙂

  14. Micki 13 januari 2015 om 12:30 - Antwoorden

    Vraagje over het recept; ik heb eerder een granola gemaakt met boekweit, alleen bleef de boekweit toen zo hard dat ik af en toe het idee had dat mijn kiezen af zouden breken :p Herken je dit bij dit recept en hoe los jij dit op? Alvast bedankt!

    • Jolijn 14 januari 2015 om 09:12 - Antwoorden

      Hi Micki, de boekweit wordt lekker knapperig, maar zeker niet keihard. Laat het me weten als dat met dit recept toch gebeurt bij jou. Fijne dag!

  15. Jolien 13 januari 2015 om 12:29 - Antwoorden

    Je hebt mij geweldig geholpen!
    En oehhh dit recept ga ik ook zeker uitproberen!
    Trots op je. Blij met je. xx

  16. Micki 13 januari 2015 om 12:24 - Antwoorden

    Heel mooi geschreven Jolijn! Ik wens je heel veel succes met je werkzaamheden als voedingscoach!!

Geef een reactie