Bietensalade met Appel & Avocadodressing

Spring’s coming. Gisteravond was ik bij Linda die op 4 hoog woont in Amsterdam West. We keken naar de zonsondergang en hoorden de vogeltjes fluiten en kwamen tot de conclusie dat het niet meer lang kan duren voordat we het terras op kunnen. En kijk hier eens. Daar word je pas blij van (wel even op 14 dagen klikken)!

Een natuurlijk gevolg van de lange, zonnige dagen die eraan komen is dat we meer behoefte hebben aan licht verteerbaar eten. We kunnen de zware aardappelgerechten, stoofpotjes en bonensoepen weer vervangen door salades en lichte roerbakgerechten.

Bieten zijn een uitstekende basis voor een voedende salade. Ze hebben een lekkere bite, een uitgesproken smaak en presenteren mooi op je bord. Daarnaast zijn ze supergezond. Ze beschermen ons tegen hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker, vooral darmkanker. Dankzij hun reinigende werking worden ze vaak gegeten/gedronken tijdens een detox. Je kunt bietjes rauw eten, maar stomen en grillen in de oven is ook erg lekker.

Bietensalade met Appel & Avocadodressing

Voor 1 salade

5 kleine bietjes of 2 grote, ongekookt
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
1 appel, geraspt
handje walnoten

voor de dressing

1 rijpe avocado
sap van 1/2 citroen
15 basilicumblaadjes
1 el goede olijfolie
peper/zout
1 el edelgistvlokken (optioneel)

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de dressing door alle ingrediënten in de keukenmachine tot een gladde mousse te mixen. Je kunt ook een staafmixer gebruiken. Zet afgedekt in de koelkast.

2. Was de bietjes, besprenkel ze met een beetje olijfolie en pak ze in in een stukje aluminiumfolie. Gaar de bieten in ongeveer 30-45 minuten of tot je er gemakkelijk in kunt prikken. Als je weinig tijd hebt kun je ook gekookte bietjes gebruiken, maar zelf garen is lekkerder.

3. Laat de bieten even afkoelen en snijd in kleine blokjes. Meng de bieten met de appel, bleekselderij en dressing. Garneer met de walnoten en wat extra citroensap en peper.

Lekker als lunchgerecht met een plak zuurdesembrood erbij!

 

 

 

2014-05-08T13:43:40+00:00 Lente, Lunch & Avond, Salade|11 Reacties

11 Comments

  1. Claudia 13 juli 2013 om 19:46 - Antwoorden

    Moet ik de bietjes schillen voordat ze de oven ingaan, daarna of helemaal niet?

  2. Wieneke 9 april 2013 om 09:20 - Antwoorden

    En ook dit is een topper! Ik gruwel ook van bleekselderij, maar ik vond het zelfs lekker in dit recept. Het moet niet gekker worden! 😉

  3. Suus 7 april 2013 om 12:31 - Antwoorden

    Nom, dit was echt ontzettend lekker! Mijn lief en ik zijn allebei geen fan van bleekselderij, maar door de avocado-citroendressing wordt de scherpe smaak daarvan geneutraliseerd. Aanrader!

    • Jolijn 7 april 2013 om 17:48 - Antwoorden

      Good to hear 🙂

  4. ianna 6 april 2013 om 11:37 - Antwoorden

    Hai Jolijn, wat super leuk receptje! Ik vroeg me af, waar heb je die gekleurde bietjes gekocht? Ben er al een tijdje naar opzoek. Alvast bedankt! Groetjes, Ianna

    • Jolijn 7 april 2013 om 17:49 - Antwoorden

      Bij de Plus gevonden 🙂 Bio nog wel!

  5. Linda Stommen 4 april 2013 om 20:04 - Antwoorden

    Hmm, hier wordt ik vrolijk van 🙂

  6. Marloes 4 april 2013 om 16:09 - Antwoorden

    Oh, how I love beets! Tijd is soms een obstakel, maar er gaat echt niets boven verse rauwe bieten. Ook erg lekker in combinatie met geitenkaas.

  7. Barbara Eet 4 april 2013 om 12:02 - Antwoorden

    Ziet er lekker uit! Ik denk dat ik deze salade maar eens ga maken om morgen mee te nemen. Nu al zin in!

    Ik vraag me wel af wat edelgist doet? Is het voor de smaak of? Ik zie het vaker in recepten voorbijkomen en heb het nog nooit zelf gebruikt.

    • Laurie 5 april 2013 om 12:46 - Antwoorden

      Edelgist heeft een hartige zoutige smaak, ook wel umami genoemd. Je vind het vaak bij de natuurwinkel bij de supplementen. Het heeft een beetje een gelige kleur en bevat b vitamines, het is niet zoals veel mensen denken hetzelfde als bakkersgist.

Geef een reactie