Asperges met cashewsaus

Asperges - Marije Pelgrum ©

De wekker bevestigt dat ik op moet staan. Ik was al wakker. Een gedachte is geboren in mijn hoofd, maar zit nog verborgen achter zwarte luiken. Ik maak me los uit een slaperige omhelzing en stap uit bed, op zoek naar mijn notitieblok. Ik schrijf mijn hoofd leeg en stap voldaan onder de douche, klaar voor de dag.

Jolijn is ook klaar voor de dag. Althans, voor een stukje daarvan. Haar batterij laadt zich ’s nachts niet meer volledig op. De grotere taken vermijdt ze even om niet al te snel door haar lading heen te zijn.

Vegadutchie was een meerpersoons taak geworden die door één persoon werd gedaan. Door de tijdelijke stap opzij van Jolijn wordt een team op de achtergrond zichtbaar. Zo fungeert Marije als duizendpoot en uitgever voor het boek en schrijf ik stukjes voor de site en krijgen we hulp uit verschillende hoeken. De recepten zijn zo veel mogelijk bedacht door Jolijn of in ieder geval door haar geproefd.

Zo ook de dikke asperges die Marije bekleedde met een gouden eiersaus zonder eieren. Heerlijk geserveerd met een schaal verleidelijke, jonge aardappeltjes uit de oven.

Asperges met vegan kaas/eiersaus

Asperges - Marije Pelgrum ©

voor 4  personen

Saus (met dank aan Angelika’s blog)
100 gr rauwe cashewnoten
1 tl appelciderazijn
zout uit de molen
2 el edelgistvlokken
1/2 tl kurkumapoeder
1 tl tijm vers of gedroogd (+ wat voor decoratie)
peper uit de molen

Asperges
12-16 dikke asperges (of twee keer zo veel dunne)
1 el of 1 blokje groente bouillonpoeder (zonder gist)
nootmuskaat (vers geraspt)

Aardappeltjes
1 pondje kriel aardappelen
2 el koolzaadolie of andere lekkere plantaardige olie
handje verse bieslook
peper en zout uit de molen

Tip van kok Astrid: Asperges aan de kook laten komen, van het vuur halen, laten staan tot ze gaar zijn (test de dikste door even met een scherp mensje in de steel te prikken bij het dikste stuk, als het mesje er gemakkelijk in en uit gaat is het goed. Dan uit het vocht halen en direct opdienen.

1. Maak cashewnotenroom van de cashewnoten. Week ze een paar uur of een nacht door ze net onder water te zetten, giet af en spoel af. Doe de geweekte noten in de blender en schenk water erbij tot ze net onder staan. Voeg een theelepel appelciderazijn en een snufje zout toe. Mix tot zacht, glad room.

2. Was de asperges en schil ze met een dunschiller. Snij een halve centimeter van de onderkant. Doe ze samen met de schillen en de onderkantjes in een hapjespan/mosselpan/aspergepan. Net onderwater zetten en bouillonblokje toevoegen. Zeven minuten laten koken en daarna nog 10 minuten laten staan met deksel op de pan.

3. Kook ondertussen de aardappelen in 10 minuten beetgaar, giet af en laat met de deksel van de pan nog even uitdampen.

4. Een paar minuten voordat de asperges klaar zijn kun je de saus gaan afmaken. Giet de cashewnotenroom over in een steelpannetje en voeg de edelgist, kurkuma en de tijm toe. Roer het geheel goed door elkaar en verhit tot half warm. Als het iets te dik wordt gewoon even wat water erbij doen, goed blijven roeren. Proeven of er zout of peper bij kan.

5. Vis de asperges uit het kookvocht met de schillen en leg ze op een mooie grote schaal. Lepel de saus over de asperges en decoreer met de overgebleven tijm. Bestrooi met vers geraspte nootmuskaat.

6. Serveer de aardappeltjes in een schaal en sprenkel de olie er over. Knip de bieslook met een schaar en strooi samen met zout en peper over de aardappelen.

Asperges combineren goed met een droge witte wijn uit bijvoorbeeld de Elzas. Eet smakelijk.

PS. Pureer met een houten lepel het kookvocht met de schillen en de achterkantjes door een zeef in een nieuwe pan. Je hebt nu een heerlijke asperge bouillon om soep mee te maken. Lekker voor de volgende dag, met wat overgebleven asperges, jummie!

Asperges - Marije Pelgrum ©

2016-06-07T15:58:29+00:00 Avond, Boek, Lente, Lunch & Avond, Zomer|9 Reacties

9 Comments

  1. […] Asperges net cashewsaus (veganistisch) […]

  2. Astrid 3 juni 2016 om 12:30 - Antwoorden

    Hallo,
    mooi recept. Sinds een paar maanden eet en leef ik bijna 100% veganistisch. Dat is meestal gemakkelijk, soms moeilijk. Ik ben kok en in die wereld wordt ik bijna met de nek aangekeken. Ik maak er daar dus maar niet teveel woorden aan vuil, maar leef mijn leven zoals ik dat goeddunk. Ook thuis (man en zoon van 14) staat men niet altijd te juichen. Maar…langzaam maar zeker ontdek ik vele lekkere veganistische recepten en gelukkig voor mijn zoon ben ik er ook geregeld ’s avonds niet en kookt manlief (meestal aardappelen, groente en ….vlees!!).
    Asperges eten betekende voor mij altijd op de traditionele manier: met ham, gekookte eieren en geklaarde boter. Dat gaat nu dus niet meer. Ik ga dus vanavond dit recept proberen, hopelijk bevalt het. Wat we echter bevreemd is de instructie over de asperges. Als je asperges met vocht aan de kook brengt en je laat ze 7 minuten koken en daarna nog 10 minuten in het hete vocht staan…grote kans dat ze dan echt te gaar zijn (afhankelijk natuurlijk van de dikte van de asperges)! Beter is: aan de kook laten komen, van het vuur halen, laten staan tot ze gaat zijn (test de dikste door even met een scherp mensje in de steel te prikken bij het dikste stuk, als het mesje er gemakkelijk in en uit gaat is het goed. Dan uit het vocht halen en direct opdienen. Het zou jammer zijn als ze te gaar zijn..

    • Jolijn 7 juni 2016 om 15:37 - Antwoorden

      Oh wat een fijne tip! Ik ga het bij het recept zetten. Dank. En wat tof om te horen dat je toch je eigen ding blijft doen, ondanks de mening van anderen. De wereld staat volgens mij te springen om meer vegan koks dus ik ben de eerste die bij je langskomt als je een plekje opent :-). Ga zo door! Groetjes Jolijn

  3. Maartje 6 mei 2014 om 20:17 - Antwoorden

    Ik wens Jolijn het aller beste toe met het heropladen van haar batterij! Ze heeft altijd zoveel mooie, zintuigprikkelende teksten op haar blog over het genieten van het leven, dat ik zeker weet dat het kleine vlammetje in haar zo-direct weer een grote stralende zon is!
    Heel erg fijn dat ze zoveel ondersteuning heeft van haar naasten! Met in de ochtend zingende vogeltjes, verwarmende kopjes thee en veel frisse, knisperende lucht, wens ik jou, Jolijn, het allerbeste toe!

  4. Angelika 3 mei 2014 om 23:49 - Antwoorden

    Leuk dat je me noemt … een beetje zwart zout voegt echt wel iets toe aan de saus.
    Met hartelijke groet,
    Angelika

  5. petra 28 april 2014 om 19:01 - Antwoorden

    Jeetje heftig voor Jolijn. Hopelijk laadt ze snel weer op. Fijn dat Jolijn versterking heeft gekregen!
    Het beste Jolijn rust maar goed uit.
    Groetjes Petra

  6. eugenie 28 april 2014 om 08:03 - Antwoorden

    Fijn dat Jolijn zoveel ondersteuning krijgt! Top en leuk! Als je zo enthousiast bent en positief in het leven staat, er toch alles uit probeert te halen en bij te dragen dan kost dat uiteindelijk ook zo af en toe veel. Je ziet meer, geeft meer, maakt meer mee, trekt meer naar je toe en wilt alles zoveel mogelijk opslurpen. Ik kijk in ieder geval ontzettend uit naar het boekje waarvan ik nu al weet dat het met heel veel liefde, zorgvuldigheid en aandacht wordt gemaakt en de recepten: alle gerechten van de site vind ik nu al lekker dus dat zit wel goed. Ik heb nu al in mijn hoofd aan wie ik het allemaal cadeau ga doen! Liefs, Eugenie

    • Marije 30 april 2014 om 17:18 - Antwoorden

      Dankjewel voor zulke lieve woorden Eugenie! liefs Marije

  7. Jade 28 april 2014 om 07:49 - Antwoorden

    Wat goed dat Jolijn zoveel hulp krijgt. Leuk stukje en veel succes en plezier met alles. Dit sausje ga ik zeker proberen en kijk uit naar het boek!

Geef een reactie